Kimya Mühendisleri Odası: Asbestli Gökhan Han gemisinin sökümü durdurulmalı

Kimya Mühendisleri Odası, mevzuat dışı devam eden sökümle hem iş cinayetleri hem de ekolojik yıkımın devam ettiğini belirterek, sökümün acilen durdurulmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Aliağa'da sökümüne devam edilen asbestli Gökhan Han gemisine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gökhan Han isimli gemide amosit türü asbest varlığının laboratuvar incelemeleri sonucu ispatlandığını belirten Kimya Mühendisleri Odası, Aliağa Nemrut körfezinde 22 adet gemi söküm tesisinin yarattığı çevre kirliliği ve işçi sağlığına yönelik oluşturduğu risklerin bölge için ciddi bir sorun olmaya devam ettiğini ifade etti.

Geçmişte OTOPAN, KUİTO, ETHANE gemilerinde yaşananların hatırlatıldığı açıklamada, “Bu konuda birçok örnek yaşanmış ve suçüstü yapılmıştır. OTOPAN gemisinde 1 ton olarak beyan edilen asbestin 77, 4 ton olduğu belgelenmiş ve geri gönderilmesi sağlanmıştı. 2015 yılında zehir yüklü gemi KUİTO, 2016 yılındaysa ETHANE adlı sıvılaştırılmış doğal gaz tankerinin , açılan davalar ve alınan yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen sökümü gerçekleşmişti. Gökhan Han isimli gemide işçilerin bilinci ve tepkisiyle asbest varlığı ifşa edildiyse de -tüm ikaz ve ifşalara rağmen- halen Gökhan Han gemisinin mevzuat dışı devam eden sökümüyle hem iş cinayetleri hem de ekolojik yıkım devam etmektedir” denildi.

'ACİLEN DURDURULMALI'

Ulusal ve uluslararası mevzuatlar ve söküm tesisleri için uluslararası standartları belirleyen Türkiye’nin de imzacısı olduğu Basel ve Hong Kong Uluslararası Sözleşmeleri'ndeki maddelerin de hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Asbest ve tehlikeli atık bertarafı sağlanana kadar Gökhan Han gemisinin sökümü acilen durdurulmalı ve tesisin duruşu boyunca işçi hak ve alacakları eksiksiz ödenmeli, sonraki her sökümde bağımsız heyetin denetimine açılmalıdır. Emek ve ekoloji mücadelesinin bir bütün olduğunun bilincindeyiz. Sermaye sınıfı, kârını en yüksek düzeye getirebilmek için, emek ve ekolojik konularda hiçbir yükümlülük almamakta, son on yılda bu bölgedeki en az 70 işçi ölümü işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı kanıtlarından biridir. İş güvenliği mevzuatının emekçinin ve kamunun güvenliğini ve sağlığını gözeten bilimsel ve teknik yaklaşımlarla belirlenmesini ve gemi söküm işçilerinin haklı taleplerini destekliyoruz." (DUVAR)