Kimlik soran sağlıkçıya 'salak' diyen hastaya 'haksız fiil' gerekçesiyle beraat

Ankara’da kendisinden kimlik isteyen acil tıp teknisyenine, “Salak salak adımı sorana kadar beni tedavi edin" diyen Y.B. hakkında, 'haksız fiil' gerekçesiyle beraat kararı verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kendisinden kimlik isteyen acil tıp teknisyenine, “Salak salak adımı sorana kadar beni tedavi edin" diyen hasta, Ankara 58. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargıladı. Sanık mahkemede, bu hakaretleri acil tıp teknisyenine değil, “kimlik sorma sistemine karşı” yaptığını söyledi. Hakim, “Hakaret suçu haksız fiile karşı işlendiği” gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Ankara’da yaşayan Y.B. 2 Mayıs 2018 tarihinde kalp krizi şikayetiyle özel bir hastaneye götürüldü. Hastanede acil tıp teknisyeni D.G. ondan kimliğini istedi. Kimliğinin arabada olduğunu bildiren Y.B. teknisyen D.G.’ye “Salak salak adımı sorana kadar beni tedavi edin" diye hakaret etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 10.07.2019 tarihli iddianamesiyle Ankara 58. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bu olayla ilgili dava açıldı.

Y.B., mahkemede; bu hakaretleri acil tıp teknisyenine değil, bu kimlik sorma sistemine olduğunu, kendisine neden tedavi olmadan hastaneden ayrıldığını soran başka bir acil tıp teknisyenine, “Böyle işi bilmeyen salak salak insanları buraya koyuyorsunuz benim adımı soruyor geri zekâlı” dediğini ve tedavi olmadan hastaneden ayrıldığını söyledi.

Mahkeme, yargılama sonucunda; “Sanığın üzerine atılı eylemi işlediği tüm dosya içeriğinden anlaşıldığını” belirtti. Ancak, acil tıp teknisyeninin; kimlik sorma uygulamasını “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 5510 nolu 31/5/2006 kabul tarihli yasanın Kimlik tespiti ve acil haller başlıklı 71. Maddesi” uyarınca yapmadığı gerekçesiyle ‘Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlendiği’ kanaatine vararak sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına” hükmetti.

'MAHKEMENİN SAĞLIK PERSONELİNE HAKARETE İZİN VERMESİ KABUL EDİLEMEZ'

Ankara 58. Asliye Ceza Mahkemesi'nin kararını eleştiren şikayetçi tıp teknisyeni D.G.’nin avukatı Taha Burak Özkan şunları söyledi: "Bu tür kararların emsal teşkil etmemesi açısından istinaf mahkemesinin söz konusu dosyamızda vereceği karar, bir hayli önem taşımaktadır. Vatandaşlar, hastaneye gittiğinde nasıl ki iyi muamele, iyi hizmet görmek istiyorlarsa sağlık personeli de aynı şekilde iyi muamele görmek istemektedir ve haklarıdır. Sağlık personellerine yönelik ağır hakaretlerde bulunulması ve mahkemenin buna izin vermesi, biz hukukçular nezdinde kabul edilemez." (ANKA)