Kim Jong-un, Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hatırlatan 'Çetin Yürüyüş'le kriz uyarısı yaptı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ekonomik kriz uyarısı yaptı. Kim, Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle yaşanan açlık dönemini hatırlatan bir terimi kullanarak, "Çetin Yürüyüş başlatma kararı aldım" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, vatandaşlarına zorlu bir ekonomik krize hazır olma çağrısında bulundu. İşçi Partisi'nin bir toplantısının kapanışında konuşan Kim, ülkedeki durumu 1990'larda Sovyetler Birliği'nin çöküşü sonrası yaşanan açlık ve felaket durumuna benzetti; bu dönemde vatandaşların moralini yüksek tutmak için devlet yetkilileri tarafından kullanılan 'Çetin Yürüyüş' tanımını yeniden gündeme getirdi.

'HALKIMIZI BİRAZ OLSUN RAHATLATMAK İÇİN...'

Kim Jong-un, "Her düzeydeki İşçi Partisi örgütlenmelerinden, halkımızı biraz bile olsun rahatlatmak adına bir diğer ve daha zorlu bir Çetin Yürüyüş başlatmalarını isteme kararı aldım" dedi. Parti yetkililerine ocak ayında kabul edilen beş yıllık ekonomik kalkınma planını uygulamakta daha girişken ve sorumlu davranma çağrısında bulunan Kim, partinin halkın sadakatini ödüllendirmesi ve vatandaşların 'gerçek bir hizmetkârı' olarak davranması gerektiğini de belirtti. 

Kuzey Kore'de 'Çetin Yürüyüş' terimi, Pyonyang'daki komünist yönetimin o dönem en önemli destekçisi olan Sovyetler Birliği'nin çöküşü sonrası yüz binlerce kişinin ölümüne yol açtığı iddia edilen açlık ve kıtlıkla mücadele için kullanılıyor. 

SINIRLAR KAPALI

Kuzey Kore hükümeti, korona virüsü pandemisi nedeniyle ekonomisinin can damarı olan Çin'le ticari ilişkileri asgariye indirmiş, tüm sınırlarını kapatmıştı. Ülkede bugüne dek pandemi sırasında tek bir vaka bildirilmese de, sağlık uzmanları bu durumun doğruluğundan şüphe ediyor. Pyonyang yönetimi aynı zamanda, nükleer programı nedeniyle Batılı ülkelerin başını çektiği ekonomik yaptırımlarla mücadele ediyor.

Kim Jong-un, hafta başında yaptığı bir başka konuşmada da, ülkenin 'şimdiye dek en kötü durumda olduğunu' söylemişti. Kuzey Kore Sağlık Bakanlığı ise uluslararası yardım kuruluşlarının açlık ve kıtlıkla ilgili iddialarını yalanlamış, çocukların yetersiz beslendiği haberlerinin doğru olmadığını ve 'ülkenin imajına zarar verme amacı taşıdığını' savunmuştu. (DIŞ HABERLER)