Kılıçkaya Tepesi'nde RES tehlikesi: Doğal yapı bozulacak

Sakarya'daki Gevye, Kılıçkaya mevkiinde özel bir şirket tarafından yapımı izinsiz sürdürülen rüzgar türbinlerine karşı 'yürütmeyi durdurma' davası açıldı. Yurttaşlar RES'lerin doğru yerlere konumlandırılması gerektiğini söyleyerek, Kılıçkaya'da yapımı süren etabın başka bir yere kaydırılması istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Sakarya'nın Gevye ilçesine bağlı Kılıçkaya Tepesi'nde özel bir enerji firması Rüzgar Elektrik Santrali (RES) kurmayı planlıyor. 'ÇED gerekli değildir' kararı verilen projeye göre 50 adet rüzgar türbini kurulması öngörülürken 11 adet RES direğine ilave 14 direk eklendiği ve yeni kurulacak direklerin orman arazisi içinde olduğu öğrenildi.

Doğa sporlarına elverişli olan Kılıçkaya tepesi, yürüyüş gruplarının ilgisini çekmesi sebebiyle turizm açısından da önemli bir pozisyona sahip. Doğa sever Ömer Karataş, sürekli kamp yaptığı, yürüyüşler gerçekleştirdiği tepenin siluetinin bozulacağını düşünerek RES'lerin bölgede devam eden yapımına karşı çıkıyor ve sesinin duyulmasını istiyor.

'RUHSAT ÇIKMADAN ÇALIŞMA BAŞLADI'

RES inşaatı sırasında alıç ağaçlarının kesilmesine tepki gösteren doğa severler, tepenin tarihi ve kültürel dokusuna zarar verilmemesini istiyor.

Gevye ilçesinde toplam 25 adet RES yapılacağına dikkat çeken Ömer Karataş, RES çalışmalarının imarı ve ruhsatları çıkmadan çalışmaya başladığını belirtti ve "Konuyla ilgili idare mahkemesine 'yürütmeyi durdurma davası' açtım. Sakarya ve Geyve'nin silueti bozulmasın" dedi.

'RES'E KARŞI DEĞİLİM, DOĞRU YERE KONUMLANDIRILSIN'

Bölgede arkeolojik mezarlıkların olduğunu ileri süren Karataş kamuoyunun konuya duyarlı olması yönünde çağrı yaparak; "Bin 650 rakımlı olan bölge resmi trekking parkuru ve çok turist çekiyor, bu kaybolmasın. Yani bu RES'lerden bir tanesinin yeri değiştirilsin ya da bir tanesi eksik olsun. Komple RES'lere karşı değilim doğru yerlere konumlandırılmasını istiyorum. Kıyı şeritleri talan edildi. Bizim sadece dağ ve yaylalarımız kaldı" diye konuştu.

"Tarihi mezarlar, piknik alanları, yürüyüş yolları ve kamp alanlarının zarar görmesi" hakkında şikayet dilekçesi yazan Gevyelilerin şikayetine ise 'Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mevzuat kapmasında olmadığı' yanıtı verildi.