Kılıçdaroğlu’yla görüşen Suriyeliler: Dediklerinizi yaparsanız döneriz

CHP lideri Kılıçdaroğlu Kilis ziyaretinde Suriyeli göçmenlerle toplantı yaptı, partisinin politikasını anlattı. Göçmenler, anlatılanların hayata geçmesi halinde ülkelerine döneceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriyeli göçmenlerin en yoğun yaşadığı kentlerden olan Kilis’te bir dizi programa katıldı. Kentin iş insanları ve kanaat önderleriyle görüşen CHP lideri, Millet İttifakı olarak iktidar oldukları takdirde Suriyeli göçmenlere yönelik atacakları adımları Kilis’te açıkladı.

CHP lideri Suriyeli sığınmacılarla Kilis’te kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya farklı kesimlerden 50’ye yakın Suriyeli katılırken Kılıçdaroğlu ile Suriyeli göçmenlerin tercümanlığını CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur yaptı.

KILIÇDAROĞLU’NDAN SIĞINMACILARA: ORADA SİZLERE BİR HAYAT KURACAĞIZ

Edinilen bilgiye göre CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Suriyeli göçmenler arasındaki görüşme bir saatten fazla sürdü. Türkiye’de karşılaştıkları sorunlara değinen Suriyeliler birçoğu ekonomik tablodan ve hayat pahalılığından yakındı.

Öte yandan CHP lideri ile Suriyeli göçmenler arasındaki görüşmenin bir diğer boyutu Ümit Özdağ liderliğindeki Zafer Partisi oldu. Zafer Partisi’nin, “Otobüslere bindirip göndereceğiz” söylemini hatırlatan Suriyeli göçmenler bu sözlere tepki göstererek, “Biz buraya gelmek istemedik. Zorunluluktan, yaşam koşullarımız orada ortadan kalktığı için buraya geldik. Bize orada bir yaşam imkânı sağlandığında elbette gideriz" ifadelerini kullandı.

Sohbet sırasında bir Suriyeli CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, "Bizi otobüslere koyup gönderecek misiniz" sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu, "Öyle bir şey yok. Orada sizlere bir hayat kuracağız" yanıtını verdi ve atacakları adımları anlattı.

Kılıçdaroğlu Suriyelilere yönelik atacakları adımları dört başlıkta anlattı. Irkçılık yapmadıklarını, herkesin kimliğine saygılı olduklarını, kimseyi zorla otobüse bindirerek göndermeyeceklerini, herkesin can ve mal güvenliklerini sağlayacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, ülkelerine dönen Suriyelilerin ekonomik koşullarının iyileşmesine dönük de atımlar atacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun atacakları adımları anlatmasının ardından toplantıya katılan Suriyeliler “Söyledikleriniz yapılırsa biz kendi ülkemize döneriz” dedi.

‘ÇOK OLUMLU KARŞILADILAR’

Toplantıda Kılıçdaroğlu ile Suriyeli göçmenler arasında tercümanlık yapan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, görüşmenin oldukça verimli geçtiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Suriyeliler sanki zorla gönderilecekmiş gibi bir algı var. Halbuki sayın genel başkan Kılıçdaroğlu diyor ki, ‘Gönüllülük esasına göre olacak’ diyor. Bu toplantıyla ilk kez bir bu denli görüşme sağlanmış oldu ve yararlı oldu. Orada da sayın genel başkanımız nasıl planlarımızın olduğunu her yerde anlattığı gibi onlara da anlattı. Toplantıya katılan Suriyeliler de çok olumlu karşıladılar. Güzel bir iletişim yaşanmış oldu ve önyargılarına yanıt verdik."