Kılıçdaroğlu'dan Babacan'a ziyaret: Er ya da geç seçim olacak

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti. Her iki lider de 2023 öncesi bir erken seçim beklediklerini kaydetti. Babacan, “Er ya da geç vaktinden önce bir erken seçim söz konusu” derken Kılıçdaroğlu, “Türkiye yönetilemiyor” dedi. “DEVA Partisi ile ittifak olacak mı?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Şu an bir ittifak söz konusu değil” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ziyaret eden CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Yürüyüş" adlı kitabı hediye etti.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi lideri Ali Babacan'a "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu. DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyetini Genel Merkezi'nde girişinde karşıladı. Ziyarette Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Bülent Kuşoğlu ve Oğuz Kaan Salıcı eşlik etti. 

Saat 11.00’de başlayan ve bir buçuk saat süren görüşmenin ardından yapılan basın toplantısında iki lider gazetecilerin karşısına çıktı.

'DEVA PARTİSİ SİYASET DÜNYAMIZIN YENİ BİR YILDIZI'

Görüşmede Türkiye’nin yaşadığı koşulları ekonomik, sağlık ve eğitim üzerinden ele aldıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Fikirlerimizi birbirimize aktardık. DEVA Partisi siyaset dünyamızın yeni bir yıldızı. Henüz kuruluş aşamasında. Bir an önce kongrelerini yapıp siyaset dünyasında yerini alacaktır” dedi.

'DEMOKRASİ SADECE SANDIKTAN SANDIĞA SÜREN BİR SÜREÇ DEĞİLDİR'

Ali Babacan ise, Kılıçdaroğlu ve heyetine ziyaretleri için teşekkür etti. Türkiye’de insan hakları ve özgürlük konusundaki sıkıntıların hızla büyüdüğünü belirten Babacan, şunları söyledi:

“Demokrasi sadece sandıktan sandığa süren bir süreç değil, her zaman devam eden bir konu olmalı. Yargı sistemi üzerindeki baskılar malum. Ekonomik sorunlar gittikçe büyüyor. Sağlıkla ilgili ciddi problemlerimiz var. Dış politika, ülkenin itibarı güçlü olmayınca, yalnız kalınca ulusal çıkarlarımız zaafiyete uğruyor. Sayın genel başkana partimizin teşkilatlanma sürecine ilişkin bilgi verdim.”

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNDE CİDDİ SIKINTI VAR'

Görüşmede Türkiye'nin genel sorunlarının ele alındığını belirten Ali Babacan şunları söyledi:

"Ne açıdan baksak ülkemizin insan hakları konusundaki, özgürlükler konusundaki sıkıntıları büyüyor. İfade özgürlüğü bu sıkıntıların en başında geliyor. Demokrasi dediğimizde sadece seçimden seçime yürüyen bir süreç değil. STK'ler başta olmak üzere basın üzerindeki baskılar, ülkemizin ifade özgürlüğü üzerinde ciddi bir sıkıntılı ortamı oluşturuyor. Problemlerini konuşmayan ülkede o problemlere çözüm bulmak konusunda tabii ki güçlük çekiyor.

İki lider birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı.  

 

Yargı sisteminin üzerindeki baskı malum. Hukukun üstünlüğü ilkesi izlenmediği zaman ülkenin anayasası dahi bazen gözardı edildiği zaman, kurallı ve ilkeli bir yönetimden bahsedemiyoruz. Bir hukuk devletinden bahsedemiyoruz. Ekonomimizle ilgili sorunlar büyük. Gittikçe de büyüyor. Sağlık, eğitim ve dış politika… Yani nereden baksak sorunlu bir sistem."

'MÜMİN SORUSU'

Toplantıda iki lider Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, önceki gün yaptığı, "Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir. Gerçek mümin acıyı bal eyleyendir" sözlerini nasıl değerlendirdikleri soruldu.

Kılıçdaroğlu, soruya, "Mümin alçak gönüllüdür, mümin kul hakkı yemez, mümin bu ülkede aç yatan çocuklar varsa sarayda oturmaz. Bir insanın söylemi ile eyleminin örtüşmesi gerekiyor. Söylemi farklı yaşam tarzı farklı ise orada riya vardır, iki yüzlülük vardır. Dolayısıyla Erdoğan'ın sözlerinin ciddiye alınacağını sanmıyorum" yanıtını verdi.

Ali Babacan da "Hükümetlerin görevi vatandaşlarımızın yokluk karşısında sabretmesini istemek değil vatandaşlarımıza mümkün olan en yüksek yaşam koşullarını, en yüksek refah seviyesini sunmaktır. Bunu yapamayıp da yokluğa karşı sabredin diye nasihatta bulunmak bir hükümetin görevi değildir diye düşünüyorum" dedi.

 

'DEVA PARTİSİ İLE ŞU AN BİR İTTİFAK SÖZ KONUSU DEĞİL'

DEVA Partisi ile 2023 seçimlerinde bir ittifakın söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya Kılıçdaroğlu şöyle yanıt verdi:

“Henüz daha seçim zamanı değil. Seçim zamanı girersek o zaman ittifaklar gündeme gelebilir. Ama şu an bu görüşmede ittifak konuşulmadı. DEVA Partisi ayrı CHP ayrı partiler. İki parti sağlık, ekonomik ve eğitim sorunlarına farklı bakış açısı ile bakabilir.”

KILIÇDAROĞLU: ERDOĞAN BİR DEVLET ADAMI ÖNÜNDE PARA İÇİN EĞİLİYOR

Türkiye’nin ekonomik anlamda çıkmazda olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ülkenin artık yönetilemediğini belirterek, "Bugün Karar gazetesinde Erdoğan’ın bir devlet adamının önünde eğilirken fotoğrafı vardı. Erdoğan başka bir devlet liderinin önünde para için eğiliyor. Bu benim gücüme gidiyor. Böyle bir durumda erken seçim olası" dedi.

ALİ BABACAN: ER YA DA GEÇ VAKTİNDEN ÖNCE BİR SEÇİM SÖZ KONUSU

Türkiye’de olası bir erken seçime ilişkin sorulan soruya Ali Babacan ise şöyle yanıt verdi: "Türkiye’de 2023 yılına kadar ne ekonomik sisteminin ne finansal sisteminin ne de siyasi meşruiyetinin devam etmesi ve dayanması mümkün değil. Er ya da geç vaktinden önce bir seçim söz konusu olacak. Biz bu gelişmeyi 7 ay önce kurulan bir siyasi parti olarak izliyoruz."

'BAHÇELİ’NİN UYGUR TÜRKLERİ İÇİN ERDOĞAN’A ÇAĞRI YAPMASI LAZIM'

Basın toplantısında her iki lidere de 39 ülkenin imzaladığı Uygur Türkleri mektubuna Türkiye’nin imza atmaması soruldu. Kılıçdaroğlu, bu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Uygur halkına yapılan zulmü asla kabul etmiyoruz. Özellikle MHP’nin Erdoğan’a anlaşmanın altına imza at çağrısı yapması lazım” dedi. Ali Babacan da Uygur Türkleri’ne Çin tarafından yapılan zulmü kabul etmediklerini kaydetti.

'ANAYASA MAHKEMESİ İLE UĞRAŞACAĞINA UYGUR TÜRKLERİ İLE UĞRAŞSIN'

Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün MHP Lideri Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi çağrısına, “Demokrasi üstünlüğü için her şey yapılabilir” değerlendirmesine de yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, “Allah aşkına milyonlarca işsiz var. Kime dokunsamız ah işitiyorsunuz. Bahçeli Anayasa Mahkemesi'yle uğraşacağına Uygur Türklerinin hakları için uğraşsın. Hâlâ 20 Temmuz darbe sürecini yaşıyoruz. Güçleri varsa değiştirsinler” ifadelerine yer verdi.

BABACAN: ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANININ GÜVENLİĞİNE TEHDİT VAR

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, Anayasa Mahkemesi başkanının şahsi güvenliğine yönelik tehdit olduğunu belirterek, “Anayasa Mahkemesinin yapısı ile uğraşacaklarına ülkenin önemli sorunları var, onlarla uğraşsınlar” dedi.

BABACAN'A KİTAP HEDİYE ETTİ

Kılıçdaroğlu, Babacan'a, "Adalet Yürüyüşü"ndeki konuşmalar va yazıları içeren, "Özgür ve Adil Bir Türkiye İçin Yürüyüş" adlı kitabı hediye etti.