Kılıçdaroğlu: THK'nin uçakları olsaydı bu tablo çoktan bitmişti

CHP lideri Kılıçdaroğlu yangınların sürdüğü Antalya ve Muğla'da incelemelerde bulunup açıklama yaptı: "Bir kişiden talimat bekliyorlar sorunlar çözülmüyor. THK'nin uçakları olsaydı bu tablo bitmişti."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya’daki temaslarının ardından, orman yangınlarının etkili olduğu Muğla’nın Marmaris ilçesine giderek inceleme yaptı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Marmaris Afet Koordinasyon Merkezi'nde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alarak basın toplantısı düzenleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, afetzedeler için kumanya hazırlanan alanı da ziyaret etti.

Düzenlediği basın toplantısında ülke genelinde devam eden orman yangınlarına ilişkin konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu özetle şu değerlendirmeleri yaptı:

'BİR KİŞİDEN TALİMAT GELECEK Kİ SORUN ÇÖZÜLSÜN'

"Arkadaşlarımla birlikte Marmaris’teyiz. Hepimizin ciğeri yanıyor. Hepimiz merakla bu iş ne zaman bitecek, nasıl sonlanacak diyoruz; iktidar gerekli önlemleri ivedilikle alıyor mu, almıyor mu diye kafamızda pek çok soru var. Geçmiş olsun dileklerimi ileterek sözlerime başlamak isterim. Büyükşehir Belediye Başkanımız da Marmaris Belediye Başkanımız da tam bir dayanışma içinde sorunu aşmak için ellerinden gelen bütün çabayı gösteriyorlar.
Gerçekten de var olan sistem siyasal iktidarın merkezden olayı yönetmesini mümkün kılmıyor. Çünkü talimat bekliyorlar. Bir kişiden talimat gelecek ki sorunlar çözülsün. Eğer bir ülkenin yönetimini bir kişinin talimatına bağlarsanız bu sorun çözülmez. Liyakatli insanlar, bilgili insanlar, soruna odaklanan insanlar ve sorunları çözecek insanların kamu yönetiminde görev alması lazım. 
İktidar sahiplerinin söylemleri birbiriyle çelişiyor. Birisi diyor ki uçağımız yok, öbürü diyor yangın söndürecek uçak bizim envanterimizde yok, bir başkası çıkıyor uçağımız var ama yetersiz… Ne yaptıklarını bilmiyorlar. 
Dolayısıyla var olan sorunun çözümü sistemin değişikliğine bağlıdır. Sistemi değiştireceğiz, bu anlayışı da değiştireceğiz. Liyakatli insanların ülkeyi yönetmesi için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Ben gösteriyorum, bu ülkede yaşayan herkesin de tek tek aynı çabayı göstermesini isterim. 

'THK'NİN UÇAKLARI OLSAYDI...'

Bakın tipik bir örnek vereyim. 2002 yılında Türkiye’de 176 yerde yangın oldu, orman yangını. 2002 yılında 176 yerde orman yangını oldu. Çoğumuzun haberi bile olmadı neden? Uçaklar vardı. Neden? Keşif uçakları vardı aynı zamanda. Dumanın çıktığını görür görmez müdahale ediyorlardı ve yangını engelliyorlardı. Şimdi 7 – 8 yerde, 10 yerde yangın çıktı, günlerdir devam ediyor. Bir bakan gidiyor bir bakan geliyor. Bakanların gidip gelmesiyle bu sorun çözülmez ki. Bu sorun akılcı politikalar üretilerek çözülür. Türk Hava Kurumu'nun yangın söndürme uçaklarını niye yok ettiler, neden ambarlara kilitlediler? Eğer Türk Hava Kurumu'nun yangın söndürme uçakları bugün olsaydı -ki bunların sayısı 19’du- bu tablo çoktan bitmişti." (HABER MERKEZİ)