Kılıçdaroğlu: Kayyum denen garabet uygulamaları tümüyle bitireceğim

Kemal Kılıçdaroğlu, Van'da yaptığı konuşmasında HDP'li belediyelere kayyım atanmasını eleştirdi: "Seçimle gelenlerin görevlerinden alındığını biliyorum. Bütün bunları çözeceğim."

Google Haberlere Abone ol

VAN - Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ağrı’da düzenlenen mitingin ardından Van’a geçti. Kılıçdaroğlu’na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da eşlik etti.

Van’da Beşyol Meydanı'nda gerçekleştirilen miting öncesinde kentteki ana caddeler ve bu caddelerle bağlantılı olan sokaklar kapatıldı. Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüsler ve minibüslerin güzergahları değiştirildi. Miting alanına toplu taşıma araçları ile ulaşmaya çalışanlar otobüs ya da minibüs bulamadı.

Kılıçdaroğlu, Van Ferit Melen Havalimanı’nda karşılandıktan sonra seçim otobüsüyle yola çıktı. Maraş Caddesi’nin girişinden itibaren, mitingin yapıldığı Beşyol Meydanı’na kadar halkı selamlayarak ilerleyen Kılıçdaroğlu’na ilgi yoğun oldu. Otobüsün etrafını saran kalabalık nedeniyle, otobüs ilerlemekte güçlük çekti. Bu yüzden saat 15.00’de başlaması planlanan miting, bir saat gecikmeli olarak başladı.

MİTİNG ALANINDA YEŞİL SOL PARTİ SEÇMENLERİ DE VARDI

Binlerce insanının doldurduğu miting alanında CHP bayraklarının yanı sıra çok sayıda Yeşil Sol Parti bayrakları da vardı. Miting öncesinde, sırasında ve sonrasında sık sık "Selo başkan" sloganları atıldı.

Kılıçdaroğlu ve heyeti miting alanına girişinde, Millet İttifakı’nın yeni seçim şarkısı "Haydi" ile karşılandı. Sahneye ilk olarak, selamlamalarını yapmak üzere, Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin il başkanları, milletvekili adayları ve CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka çağırıldı. Ardından sahneye çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte mitinge katılanları selamladı.

'VAN HAKKINI ALACAK SİZE SÖZ VERİYORUM'

İmamoğlu, Van’ın kronikleşmiş sorunlarına hakim bir şekilde Vanlılara vaatlerde bulundu ve “Dünyanın en güzel denizlerinden birisi burada, en güzel doğalarından biri burada ama Van hak ettiği yerde değil. Van hakkını alacak. Size söz veriyorum” dedi.

Her seçim öncesinde, özellikle iktidar partisinin milletvekili adaylarının vaatleri arasında yer alan ve halen yapılmayan “şehir stadyumu” da İmamoğlu’nun vaatleri arasında yer aldı. İmamoğlu, Van’a yeni stadyumun Millet İttifakı döneminde yapılacağını söyledi.

'ADALETİN EKREM’İ DE OLMAZ SELAHATTİN’İ DE OLMAZ'

Ekrem İmamoğlu’nun konuşması esnasında sık sık “Demirtaş’a özgürlük” sloganları atıldı. Bunun üzerine İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bağımsız yargının, hak, hukuk ve adaletin ışığı herkesi eşitler. Adaletin Ekrem’i de olmaz Selahattin’i de olmaz. Herkes eşittir. Adil yargının verdiği karar hiç kimsenin canını acıtmaz. Devletin dini adalettir. Yok birbirimizden farkımız. Asla vazgeçmeyeceğiz, ne bir vatandaşımıza zarar gelecek, ne de bir karış toprağımıza zeval gelecek. Bu duygu bize Atatürk'ün emanetidir."

'BU ÜLKEYE BARIŞI GETİRECEĞİM'

İmamoğlu’nun ardından sahneye Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Kılıçdaroğlu konuşmasına başlarken, "Ekrem Başkan'a hemşeri sözü verdiniz, bana da vereceksiniz” diyerek ilk okulu Van’ın Erciş ilçesinde okuduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı adayı, konuşmasında sık sık barış ve adalet vurgusu yaptı ve şöyle konuştu: 

"Dünya kadar sorun var biliyorum, bütün sorunlarınızı biliyorum. Bu ülkenin insanlarına sözüm var bu ülkeye barışı getireceğim, bu ülkeye kardeşliği getireceğim. Bu ülkede kimse, inancından ve kimliğinden ötürü ötekileştirilmeyecek. Büyük haksızlıklar yapıldığını biliyorum. Seçimle gelenlerin görevlerinden alındığını biliyorum. Bütün bunları çözeceğim. Kayyum denen garabet uygulamaları tümüyle bitireceğim. Yeter artık ya, huzur içinde yaşamak istiyoruz. Ayrılık gayrılık bize hiçbir şey vermedi. Biz beraber olacağız."

HDP'li belediyelere İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atanmasına değinen Kılıçdaroğlu, "Bütün bunları çözeceğim. Kayyum denen garabet uygulamaları tümüyle bitireceğim. Yeter artık ya, huzur içinde yaşamak istiyoruz" dedi.

2019 yılında Van'da HDP'li Bedia Özgökçe Ertan belediye seçimlerini kazanmıştı. 19 Ağustos 2019 tarihinde Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım olarak Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanmıştı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

BEN İSE SADECE VE SADECE SİZE: Devletin dini adalettir adaletin olmadığı bir yerde huzur olmaz, bereket olmaz, kardeşlik olmaz, çocuklar yatağa aç girer. Milyonlar yoksul bir avuç varsıl olur. O varsıllara ben beşli çeteler diyorum. Sizden çalınan paraların tamamını bu ülkeye getireceğim. Endişeniz olmasın. Beşli çeteler diyorlar ki 'acaba nasıl aday yaptırmayız.' Onlar yandaşlarına, paralarına güveniyorlar, ben ise sadece ve sadece size, halka güveniyorum.

DEVLETTE LİYAKAT VE ADALET OLMAZSA OLMAZ: Öğretmenevinde çalışan emekçiler var, onlar aylıklarını doğru dürüst alamıyorlar. Memur da değil, taşeron işçi de değiller, bunlar Türkiye genelinde 20 bin. Hepsinin hakkını ve hukukunu teslim edeceğim. taşeron işçilerin tamamını kadroya alacağız. 100 bin öğretmen atayacağız. Sözlü sınavı kaldıracağım, kim kazandıysa atamasını yapacağız. Devlette liyakat ve adalet olmazsa olmaz.

EMİNE ŞENYAŞAR'LA KUCAKLAŞTIM: Bu kardeşiniz, bu ülkeye adalet gelinceye kadar mücadele edecek. Emine Şenyaşar'a, 8 savcı değişti, dava açmıyorlar, korkularından dava açmıyorlar Gittim, Emine Şenyaşar'la kucaklaştım, ondan sonra 8 savcı değişti 9. savcı davayı açtı. Adalet yerine gelinceye kadar izleyeceğim.

BU BÖLGE ÖZEL EKONOMİ BÖLGESİ OLARAK İLAN EDİLECEK: Ciddi bir yoksulluğun olduğunu biliyorum. Yatağa aç giren çocukları biliyorum. Bütün bunları biliyorum. Annelere sesleniyorum, çocuklarınızı okullara gönderirken beslenme çantası düşünmeyeceksiniz. Ayrıca, Van, bölge itibariyle, bu bölgenin kilit taşlarından birisidir. Dünyanın her tarafından insanlar Van'a gelmeli, sadece İranlılar değil. Bu yapılacak göreceksiniz, bütün bu ovalar bereketli ovalara dönüşecek. Bu bölge özel ekonomi bölgesi olarak ilan edilecek. Hepsini yapacağız. Onlar Beşli Çetelere hizmet ettiler ben size hizmet edeceğim.

ASLA VE ASLA ÇALDIRMAYACAĞIZ: Halktan birisi olarak yaşamaya devam edeceğim: Diyorlar ki, "Çalıyorlar ama iş yapıyorlar" Allah Allah, yaptığı iş nasıl çaldığını gösteriyor. Biz asla ve asla çaldırmayacağız. Van'dan sesleniyorum, kul hakkı yemeyeceğiz, kul hakkı yedirmeyeceğiz. Ben söylüyorum, onlar söyleyemiyorlar. Çünkü onların malı nasıl götürdüklerini biliyorum. Bir şeyden emin olmanızı isterim, bu ülkeye adalet ya gelecek ya gelecek. Hiç endişe etmeyin, Her şey çok güzel olacak. Ben saraylarda oturmaya alışkın birisi değilim. Saraya değil, Mustafa Kemal'in Çankaya'sına oturacağım. Halktan birisiyim, halktan birisi olarak yaşamaya devam edeceğim.

'12 YILDIR KONTEYNERDE YAŞAYAN VANLI DEPREMZEDELERLE HELALLEŞECEĞİZ'

Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda, Van’da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından yaklaşık 12 yıldır Seyrantepe Mahallesi'nde bulunan konteyner kentte yaşayan ailelere değindi.

Geçtiğimiz hafta, eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun da ziyaret ettiği konteyner kentle ilgili olarak Kılıçdaroğlu, seçimi kazandıktan sonra ilk ziyaretlerini buraya gerçekleştireceğini ve o zaman helalleşeceklerini söyledi. (HABER MERKEZİ)