Kılıçdaroğlu-Akşener buluşmasında neler konuşuldu?

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener’in görüşmesinde siyasi-ekonomik gelişmeler, ittifakın yol haritası, seçime giderken ortaya çıkabilecek risklerle parlamenter sistem konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Muhalefet partileri arasında uzun süredir devam eden liderler turu kapsamında en son CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir araya geldi. Akşener’in “Cumhurbaşkanlığına aday değilim, başbakanlığa talibim” açıklamasından sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmede ekonomi ve dış politikadaki gelişmeler değerlendirildi, ittifakın yol haritası, seçime giderken ortaya çıkabilecek riskler ve buna karşı alınacak önlemlerle 6 partinin ortaklaşa yürüttüğü güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

20 DAKİKA BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

CHP Genel Merkezinde gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Akşener’e ziyarette; İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları Cihan Paçacı, Koray Aydın, Salim Ensarioğlu eşlik etti. CHP heyetinde ise Genel Sekreter Selin Sayek Böke ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek yer aldı. Yaklaşık 2 saat süren ziyaretin yaklaşık 20 dakikasında Kılıçdaroğlu ve Akşener baş başa görüştü.

'İTTİFAKTA SORUN YOK' MESAJI

CHP ve İYİ Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre heyetler arası görüşmede Millet İttifakı’nın genişlemesi, Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı gibi kamuoyunun da merak ettiği konular ele alınmadı. Kaynaklar bu konuları ele almak için henüz erken olduğu değerlendirmesi yaparken görüşmenin anlamı, “Bu görüşmeler Millet İttifakı’nda birlik görüntüsü açısından önem taşıyor. İktidar cephesi sürekli Millet İttifakı’nda sorun var gibi gösteriyor ya da çeşitli tartışmalarla bu ittifakta gedik açmaya çalışıyor. Ama ne oluyor? İttifakın iki önemli partisi bir araya geliyor ve ittifakta sorun yok mesajı veriyor. Bu görüşmelerin özeti bu” sözleriyle açıklandı. Bu buluşmaların siyasi diyalogun gelişmesi açısından da önemine dikkat çeken bir başka siyasetçi, “Söz konusu ziyaretlerle birbirimizi daha iyi anlıyoruz. Bu da ittifakı daha da sağlamlaştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

BUGÜN İÇİN ADAYI DEĞİL, PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞ FİKRİNİ KONUŞMAK ÖNEMLİ

Ekonomik zorlukların liderlerin saha izlenimleri ile paylaşıldığı görüşmede Akşener, geçen hafta ziyaret ettiği Bursa’da görüştüğü bir kadını, daha önce gerçekleştirdiği Adıyaman ziyaretinde görüştüğü tütüncülerin durumunu anlattı. Kılıçdaroğlu da sahada yaşadıklarına dair bazı anekdotlar paylaştı. Ekonomi, dış politika gibi güncel konularda değerlendirmelerin paylaşıldığı görüşmede adaylık konusunun ele alınmaması, “Bugün için önemli olan parlamenter sisteme geçiş fikrini konuşmak. Aday isimleri üzerinden işi magazinleştirmenin kimseye faydası yok” denildi. Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi sonrası CHP’de yaşanabilecek olası tartışmalar için de, “Kurbanı daha kesmedik, dolayısıyla bundan yapılacak paça çorbasını konuşmaya gerek yok” değerlendirmesi dikkat çekti.

KUTUPLAŞMAYI BESLEYECEK TUTUMLARDAN KAÇINILACAK

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşmede AK Parti’nin anketlere de yansıyan oy düşüşü değerlendirilirken, “Muhalefet olarak iyi gidiyoruz. Hata yapmamamız lazım. Çatlak ses çıkmaması lazım” uyarısı yapıldı. Ayrıca, ekonomi başta olmak üzere birçok soruna çare üretemeyen Cumhur İttifakı’nın oy kaybını durdurmak için Millet İttifakı’nı bölme, bu ittifaka yönelik güvensizlik yaratma gibi taktikleri sürdüreceği, bu nedenle yapılan açıklamalar ve partiler arası ilişkilerde kullanılacak dile azami özen gösterilmesi gerektiği konuşuldu. Yaratılmak istenen kutuplaşmayı besleyecek tutumlardan özellikle kaçınılması istenildi.

PARLAMENTER SİSTEM ÇALIŞMASINDA MADDE DEĞİL İLKE OLACAK

Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinde Millet İttifakı üyesi 4 parti ile Gelecek ve DEVA Partisi temsilcilerinin de katıldığı parlamenter sistemle ilgili ortak çalışma da ele alındı. Yılsonuna kadar devam etmesi beklenen çalışmada Anayasa değişiklik teklifi gibi maddelerden oluşan bir teklif değil, -gereksiz tartışmalara yol açmaması için- daha çok ilkesel düzeyde bir rapor çıkarılması gerektiği kaydedildi. Çalışmanın aralık ayı başında sonlanması durumunda liderlerin bir araya gelip bu çalışmayı değerlendirebileceği konuşuldu.