KİK zirvesinde Katar'a ambargoyu bitiren anlaşma imzalandı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısında Katar'a yönelik ambargoya son veren anlaşma imzalandı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, “Ula Bildirisi, güçlü ilişkileri teyit etti, bunların yeniden tahkim edilmesi ve komşuluk ilişkilerine saygı çağrısı yaptı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Körfez'deki Katar'a yönelik lojistik ve diplomatik ambargoyla sonuçlanan krizi sonlandıracak Suudi Arabistan'ın el-Ula kentindeki 41'inci Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesinde liderler sonuç bildirgesini imzaladı.

Suudi Arabistan'ın kuzeybatısında yer alan tarihi El-Ula kentinde bir vadide inşa edilen dışı aynalarla kaplı "Maraya Salonu"nda gerçekleştirilen zirvede açılış konuşmasını Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman yaptı.

Kuveyt'e ve ABD'ye krizin çözümü için çabaları nedeniyle teşekkür eden Selman, nükleer faaliyetlerinde uranyum zenginleştirme kararı alan İran'a "İran'ın nükleer programı, bölgesel ve uluslararası güvenliği tehdit ediyor" diyerek tepki gösterdi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

'ÇEVREMİZİ KUŞATAN ZORLUKLARA KARŞI ÇABALARIMIZI BİRLEŞTİRMEYE MUHTACIZ'

Selman, "Bugün bölgemizi kalkındırma ve çevremizi kuşatan zorluklara karşı çabalarımızı birleştirmeye en çok muhtaç olduğumuz gündür. El-Ula Zirvesi'nde imzalanacak anlaşma, herkesin iş birliğiyle oluşan bu çabalar sayesinde sağlandı. Körfez, Arap ve İslam bölgesinin istikrarına yönelik dayanışmayı içeren bu anlaşma, devletlerimiz ve halklarımız arasındaki kardeşlik unsurlarını pekiştiriyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından liderler, KİK zirvesi sonuç bildirgesini imzaladı.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani

Zirveye Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani, Bahreyn heyeti adına Veliaht Prens Selman bin Hamed bin İsa Al Halife, Umman adına Başbakan Yardımcısı Fahd bin Mahmud Al Said, Kuveyt Emir Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) ise Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid katıldı.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner'ın yanı sıra Katar'a yönelik ambargoya katılan Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükrü de zirveye katılan isimler arasında yer aldı.

'KUVEYT VE ABD'NİN DAYANIŞMASI OLMASAYDI ZİRVE AMACINA ULAŞAMAZDI'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin Doha ile diplomatik ilişkilerini yeniden tesis ettiğini ve ambargonun kaldırdığını söyledi.

KİK Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf ile ortak açıklama yapan Faysal bin Ferhan Al Suud, "Kuveyt ve ABD'nin dayanışması olmasaydı bugünkü zirvenin amaçlarına ulaşamayacağını" söyledi.

Bin Ferhan, "Ula Bildirisi, güçlü ilişkileri teyit etti, bunların yeniden tahkim edilmesi ve komşuluk ilişkilerine saygı çağrısı yaptı. Körfez hanesinde hangi görüş ayrılığı yaşanırsa yaşansın, liderler hikmetleriyle bunların üstesinden gelebilecek beceride" dedi.

Bin Ferhan, liderlerin imzaladığı bildiride "Körfez ülkelerinin herhangi bir şekilde doğrudan ya da dolaylı olarak iç işlerine müdahale karşısında dayanışmanın vurgulandığını" aktardı.

Söz konusu bildiri ve zirvenin ardından Katar'a yönelik ambargonun kaldırıldığının altını çizen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, "KİK Zirvesi'yle Katar'la anlaşmazlıklar sonlandırıldı ve diplomatik ilişkiler yeniden tesis edildi" diye konuştu.

KİK Genel Sekreteri Hacraf da bugünkü zirvenin KİK açısından tarihi nitelikte olduğunu belirtti.

Hacraf, "Mısır'ın bu anlaşmaya imzacı olması Kahire'nin Körfez ile güven ilişkisinin teyididir" ifadelerini kullandı. (AA)