Rusya-Ukrayna görüşmesi sona erdi: Çelişkiler var ancak uzlaşı mümkün

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin başdanışmanı Arestoviç, Rusya ile bir-iki hafta içinde barış anlaşması imzalanmasının mümkün göründüğünü, savaşın en geç mayısta biteceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya ile Ukrayna bugün yeniden müzakereler için masaya otururken, bu sabah Kiev'den patlama sesleri geldi. Rus askerlerinin top atışı sırasında bir apartmanda yangın çıktığı, bir kişinin hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Son gelişmeler şöyle:

POLONYA, ÇEKYA VE SLOVENYA BAŞBAKANLARI KİEV'DE

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın Rus saldırıları altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geldi.

Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Başbakan Morawiecki, Başbakan Jansa, Başbakan Fiala, Avrupa Birliği (AB) Konseyi adına bugün Kiev'e geldi. Ukrayna'nın gerçek dostlarının cesareti. Ukrayna'ya desteği ve Rus saldırganlığına karşı yaptırımların güçlendirilmesini görüşüyoruz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de ülkesinde temaslarda bulunan Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa'yla görüştü.

Zelenskiy, konuk başbakanlara, çatışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıya Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal da katıldı.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANLIĞI: MARİUPOL'DEN BUGÜN YAKLAŞIK 20 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko, bugün Mariupol kentinden 20 bine yakın kişinin insani koridordan tahliye edildiğini duyurdu.

Timoşenko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün yaklaşık 20 bin kişi Mariupol'u özel araçlarla insani koridordan terk etti" ifadesini kullandı. Timoşenko, tahliye edilenlerden bir kısmının Ukrayna'nın Zaporijya bölgesine ulaştığını belirtti.

PODOLYAK: MÜZAKERELER ÇARŞAMBA GÜNÜ DEVAM EDECEK

Sputnik'in haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya'yla bugünkü müzakerelerin sona erdiğini, görüşmelerin çarşamba günü devam edeceğini söyledi. 

Telegram kanalından açıklama yapan Podolyak, "Yarın devam edeceğiz. Aramızda temel çelişkiler var. Ancak şüphesiz uzlaşma imkanı var" dedi.

UKRAYNA: RUSYA'NIN SALDIRIALRINDA 97 ÇOCUK ÖLDÜ

Ukrayna Başsavcılığı, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-15 Mart aralığında Rus ordusu tarafından düzenlenen saldırılarda 97 çocuğun öldüğünü, 100 çocuğunda yaralandığını açıkladı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Her gün en az 5 çocuk bombardımanlar altında ölüyor" denildi.

BIDEN, UKRAYNA'YA 13.6 MİLYAR DOLARLIK YARDIM PAKETİNİ ONAYLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile savaşta olan Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı.

Daha önce ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisinde hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratların desteğiyle onaylanan tasarıyı, Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği tören ile imzaladı. Yeni tasarı ile Ukrayna'ya savunma ve insani yardım başta olmak üzere milyarlarca dolar yardım yapacaklarının altını çizen Biden, "Bu yardımlarla Putin'in savaşının Ukrayna halkı ve bölge halkında açtığı yaraları sarmaya çalışacağız" ifadesini kullandı.

BEYAZ SARAY: BIDEN, UKRAYNA KONULU ZİRVELERE KATILMAK ÜZERE AVRUPA'YA GİDECEK

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO ve Avrupa Birliği'nin Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin düzenleyeceği zirvelere katılmak için gelecek hafta Avrupa'ya gideceğini duyurdu. Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında Psaki, Biden'ın gelecek hafta Avrupa'ya gideceği yönünde çıkan haberleri doğruladı.

RUSYA'DAN KANADA BAŞBAKANI VE YETKİLİLERİNE YAPTIRIM

Rusya, Kanada Başbakanı Trudeau ve bazı yetkililerin bulunduğu 313 Kanada vatandaşının yaptırım listesine alındığını açıkladı. 15 Mart'tan itibaren Rusya'ya girişi yasak olanlar listesine Kanada Başbakanı Trudeau, Dışişleri Bakanı Melanie Joile, Savunma Bakanı Anita Anand'ın da aralarında bulunduğu 313 Kanada vatandaşının dahil edildiği kaydedilen açıklamada, Kanada Parlamentosu milletvekillerinin de yer aldığı listenin tamamına yer verildi.

ÇİN: UKRAYNA KRİZİNİN TARAFI DEĞİLİZ

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin Ukrayna'daki krizin tarafı olmadığını, Rusya'ya yönelik yaptırımlardan etkilenmek istemediğini belirtti. Çin'in sorunların yaptırımlarla çözülmesini hiçbir zaman desteklemediğini ve uluslararası hukukta karşılığı olmayan tek taraflı yaptırımlara daima karşı çıktığını, bu tür adımların uluslararası kuralların önemini azaltacağını kaydeden Vang, tüm ülke halklarının refahını olumsuz etkileyeceğine inandığını belirtti. Vang, "Çin, krizin doğrudan bir tarafı değildir ve daha fazla yaptırımdan etkilenmek istememektedir. Çin'in meşru haklarını ve çıkarlarını korumaya hakkı vardır" dedi.

RUSYA MERKEZ BANKASI, ALTIN ALIMINI DURDURDU

Rusya Merkez Bankası, vatandaşların artan fiziki altın talebi nedeniyle bankalardan altın almayı durdurduğunu açıkladı. Söz konusu artışın, özellikle alımlarda KDV’nin iptal edilmesi nedeniyle yaşandığının kaydedildiği açıklamada, "Rusya Merkez Bankası, vatandaşların talebinin karşılanabilmesi için 15 Mart’tan itibaren kredi kuruluşlarından altın alımını durdurmuştur" ifadesine yer verildi.

İNGİLTERE'DEN RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR

İngiltere, Ukrayna'ya yönelik askeri harekat nedeniyle 350 gerçek ve tüzel kişiyi daha yaptırım listesine dahil etti. Yaptırım uygulanan isimler arasında Rus iş insanları Andrey Melniçenko, Pyotr Aven ve Mihail Fridman da yer aldı. Öte yandan Londra, Rus üst düzey etkilileri de yaptırım listesine dahil etti. Yaptırıma uğrayan Rus yetkililer şu şekilde: Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı Anton Vayno, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Russia Today (RT) ve Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan. Yaptırımlar kapsamında sözgelimi isimlere seyahat yasağı konulacak ve ülkedeki mal varlıkları dondurulacak.

GÖRÜŞMELERİN DÖRDÜNCÜ TURU DEVAM EDİYOR

Rusya ile barış görüşmelerinde yer alan Ukrayna delegasyonunun üyesi David Arahamiya, dün ara verilen 4. tur görüşmelere devam etmek için Rusya tarafı ile bir araya geldiklerini söyledi. Ukraynalı delege, “Görüşmeler yapılıyor” dedi. Yeni tur barış görüşmeleri, Belarus topraklarında düzenlenen ilk 3 turun aksine, video-konferans yöntemiyle gerçekleştiriliyor.

RUS BASINI: ÇAVUŞOĞLU YARIN MOSKOVA’DA LAVROV İLE GÖRÜŞECEK

RIA Novosti haber ajansının aktardığına göre diplomatik bir kaynak gazetecilere açıklamasında, “Türk Dışişleri Bakanı’nın yarın Moskova’ya ziyareti ve Lavrov ile görüşmesi planlanıyor” dedi. Görüşmenin gündeminde Ukrayna’daki gelişmelerin olması bekleniyor. Lavrov ve Çavuşoğlu dün akşam telefonda görüşmüştü.

ÇAVUŞOĞLU: MARİUPOL'DEN TAHLİYE ŞARTLARI GELİŞİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Mariupol’den vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda şartlar gelişiyor. Bölgede 100'den fazla vatandaşımız var. Çalışmalarımız sürüyor, sıkıntı yok. Bu vatandaşlarımızın tahliyesi ve diğer sivillerin çıkışı konusunda her iki tarafın yardımını istedik" dedi.

KREMLİN'DEN YENİ AÇIKLAMA: GÖRÜŞMELERİN SÜRÜYOR OLMASI OLUMLU

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya devlet televizyonunda dün canlı yayında savaşı protesto eden çalışana 'holiganlık' suçlaması getirildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a, Ukrayna tarafının, Rusya ile barış anlaşmasının bir-iki hafta içerisinde, mayıs başına kadar imzalanabileceği şeklindeki açıklaması da soruldu. Peskov, “Bu onların tahmini, bir tahminde bulunma konusunda aceleci davranmak istemiyoruz” dedi.

Ukrayna ile barış görüşmelerinin kolay geçmediğini belirten ve söz konusu görüşmelerin nereye varabileceğine dair bir şey söylemek için erken olduğunu kaydeden Peskov, “Herhalde bu durumda görüşmelerin devam ediyor olduğu gerçeği dahi olumlu” diye ekledi.

KİEV'DE 35 SAATLİK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, başkentte bu akşamdan perşembe sabahına kadar 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. 

ÜÇ BAŞBAKAN DAYANIŞMA İÇİN KİEV'E GİDECEK

Polonya, Çekya ve Slovakya liderlerinin, Avrupa Birliği misyonuyla Ukrayna ile dayanışma amacıyla Kiev'e gideceği bildirildi.

RUSYA: HERSON'UN TAMAMINI ELE GEÇİRDİK, SON 24 SAATTE ALTI BAYRAKTAR DÜŞÜRÜLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü  Igor Konaşenov, Rus güçlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinin tamamında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Interfax ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı'na dayanarak Rus güçlerinin son 24 saatte altı Bayraktar TB-2 insansız hava aracını düşürdüğünü de duyurdu.   

ZELENSKİY'DEN RUSYA'YA SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise müzakerelerin bugün devam edeceğini teyit ederek, Rusya ordusuna Rusça seslendiği bir konuşma ile silah bırakma çağrısında bulundu.

'SAVAŞ MAYISTA BİTER'

Öte yandan, Zelenskiy’nin başdanışmanı Oleksiy Arestoviç'in "Rusya ile barış en erken 1 ya da 2 haftada en geç mayıs ayında sağlanabilir" sözleri dikkat çekti. Arestoviç, "Savaşın tam olarak ne kadar devam edeceği, Rusya'nın ne kadar daha kaynak ayırmaya istekli olduğuna bağlı" derken, "Mayıs başında, mayıs ayını geçmeyecek şekilde bir barış anlaşması yapacağımıza inanıyorum. Belki çok daha erken de olur, göreceğiz" ifadelerini kullandı. Bir video mesaj yayınlayan Arestoviç, "Şu an bir yol ayrımındayız: Ya bir iki hafta içinde çok hızlı bir barış anlaşması olacak, askerler çekilecek. Ya da ikinci bir raund yaşanacak; belki bazı Suriyelileri getirme girişimi olacak. Onları da ezdiğimizde, nisan ortası veya sonunda bir anlaşmaya varılır" dedi.

'KÜÇÜK ÇATIŞMALAR BİR YIL BOYUNCA DEVAM EDEBİLİR' 

Zelenskiy'nin danışmanı, 'tamamen çılgınca' diye nitelediği bir senaryoda Rusya'nın sadece bir aylık eğitimden geçirilen erleri de Ukrayna'ya gönderme ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Arestoviç barış anlaşması yapılsa bile, yaklaşık bir yıl boyunca ülkede küçük taktiksel çatışmaların da çıkabileceği öngörüsünde bulundu. 

KİEV YAKINLARINDA FOX NEWS MUHABİRİ YARALANDI

Amerikan haber kanalı Fox News için çalışan bir muhabir, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dışında haber yaparken yaralandı. Kanalın America Reports adlı programının sunucularından John Roberts, sahada ne olup bittiğini ve detayları öğrenmek için tüm ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını söyledi. Ukraynalı Savcı General İrina Venediktova da gün içinde Batılı bir gazetecinin yaralandığını ve Ukraynalı doktorlar tarafından tedavi edildiğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)