Kıbrıs’ta Kutlu Adalı tartışması: Dosya kayıp mı, eksik mi?

KKTC, Peker'in itiraflarından sonra Kutlu Adalı cinayetini tartışıyor. Eski başbakan yardımcısı Özersay'ın "Dosya kayıp" açıklaması yalanlandı ama kaynaklara göre soruşturmada ciddi eksiklikler var.

Google Haberlere Abone ol

 DUVAR - Sedat Peker’in yeni açıklamaları ve kardeşi Atilla Peker’in Kıbrıslı araştırmacı yazar Kutlu Adalı’nın öldürülmesiyle ilgili ifadesinin ardından gözler bu cinayetin yeniden araştırılıp araştırılmayacağına çevrildi. KKTC'nin eski başbakan yardımcısı ve Halkın Partisi (HP) lideri Kudret Özersay'ın dün yaptığı “Adalı dosyası kayıp olabilir” açıklaması tartışma yaratırken, KKTC Polis Genel Müdürlüğü 'dosyanın arşivde olduğunu' duyurdu. 

'DOSYA ORTADA YOK' PAYLAŞIMI YALANLANDI

Son tartışma, Sedat Peker'in kardeşi Atilla Peker’in ifadesinin basına yansımasından kısa süre sonra Özersay'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla başladı. 90’larda hazırlanan Kutlu Adalı cinayeti polis dosyasının kayıp olduğunu öğrendiklerini söyleyen Özersay, “Az önce bize ulaşan bir duyuma göre Kutlu Adalı cinayeti dosyası ortada yok, 1990’larda hazırlanan polis dosyası kayıp! Bunun doğru olduğuna inanmak istemiyorum!” dedi. 

Polis Basın Subaylığı ise bu iddiaya yanıt olarak “Dosyanın kaybolmadığını, arşivde mevcut olduğunu” açıkladı.

'SORUŞTURMAYI YENİDEN BAŞLATMAK İÇİN YETERİNCE YENİ VERİ YOK MU?' 

Özersay ise polisten gelen bu açıklamanın ardından, "Bir muhalefet partisi başkanı olarak son iki aydır gerek Türkiye’de gerekse de ülkemizde gördüklerimiz, yaşadıklarımız, duyduklarımız ve izlediklerimiz, hepimizi kaçınılmaz olarak olaylara daha şüpheci bakmaya itiyor” mesajını vererek şöyle devam etti: "Bizim polisten beklediğimiz, dosyanın şimdiden canlandırılmasıdır. Şu ana kadar ortaya çıkan itirafçılar, verilen isimler, tarihler ve yerler dikkate alındığında zaten yeterinde fazlasıyla yeni veri, yeni itiraf yok mu ortada soruşturmayı başlatmak için? Fazlasıyla var. Burada adı geçen, itirafçı olan kişi şu anda Türkiye’de. Senin burada açılmış bir dosyan var. Şu an ifade alma hakkın var. Soruşturma için detaylı ifade alınması gerekiyor.”

'ARŞİVDE KAYBOLMADI AMA İÇERİĞİ SORUNLU'

Özersay’ın bu açıklamalarının gölgesinde, Kıbrıs’ta Adalı cinayeti dosyası gündemin ana maddesine dönüşmüş durumda. Duvar’ın Lefkoşa’daki kaynaklarına göre, Kıbrıslı Türk siyasetçiler dosyanın içeriğiyle ilgili kaygılı bir duruş sergiliyor. Bir kaynak, “dosyanın polis arşivinde kaybolmamış olmasına rağmen içeriğiyle ilgili olarak Kıbrıs Türk toplumunun büyük bir sorunla karşı karşıya olduğu” görüşünü öne çıkardı. Kaynağa göre, 1996’da Adalı cinayetiyle ilgili yeterli araştırma yapılmadı ve cinayet dosyasının birçok sorunlu yanı bulunuyor. 

Adalı dosyasıyla ilgili karamsar görüş ifade eden siyasetçilerinden birisi de, KKTC’nin eski cumhurbaşkanı ve suikastın işlendiği 1996’da başbakan yardımcısı konumunda olan Mehmet Ali Talat. Talat dün konuyla ilgili olarak, “Askeri vesayetin çok yoğun bir şekilde yaşandığı ve hissedildiği günlerdi. Bu olayda bizim polis teşkilatımızın bağımsız şekilde araştırma yapması son derece zordu” açıklamasında bulunmuştu.

'DÖNEMİN SORUŞTURMA MEMURU, BUGÜNÜN POLİS GENEL MÜDÜRÜ' 

Adalı dosyasının yeniden açılmasıyla ilgili Kıbrıs’ın kuzeyinde olumlu görüş belirten siyasetçiler de var. KKTC’nin eski içişleri bakanı ve ana muhalefet vekili Asım Akansoy, dönemin soruşturma memurunun şu anki Polis Genel Müdürü olduğuna dikkat çekerek, videolardaki açıklamaların ihbar olarak kabul edilmesi ve gerekli yasal işlemlerin hemen başlatılmasından yana görüş ifade ediyor.