Kıbrıs’ta korona krizi derinleşiyor

KKTC'de korona virüsü vakalarının artmasıyla beraber sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, sağlık uzmanları bir haftalık sıkı tedbirlerin 'yeterli olmayacağı' uyarısında bulundu. Sağlık Bakanı Ali Pilli, 'tam kapanma' kararının daha önce alınması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - KKTC’de korona virüsü vaka sayılarının artmasıyla beraber adanın genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hükümetten yapılan açıklamada, tam kapanmanın bir hafta süreyle yürürlükte olacağı duyuruldu. KKTC Sağlık Bakanı ile sağlık uzmanları ise, bir haftalık acil önlemlerin Covid-19'un yayılışını 'durdurmaya yetmeyeceğini' aktardı.

Dün akşam saatlerinde Kıbrıs’ın kuzeyinde açıklanan 47 yeni vakadan sonra bugün sabah saatlerinde KKTC’de 21 yeni korona virüsü vakası tespit edildi. Ayrıca Kıbrıs’ın kuzeyinde korona virüsü nedeniyle yoğun bakım bölümünde tedavi altına alınan hasta sayısı dokuza yükseldi.

Son gelişmelerin gölgesinde Kıbrıslı Türklere seslenen ve tüm vatandaşlardan evlerinde kalmasını talep eden Sağlık Bakanı Ali Pilli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kapanmanın daha önce yapılması gerekirdi. Hükümet, muhalefet ve halkımızla beraber yaşanan zor sürecin üstesinden gelmek için tek yürek olduk. Bu işin üstesinden geleceğiz. Kapanma nedeniyle vakaların düşmesi değil bulaşın yavaşlaması öngörülüyor."

SÜRE UZATILABİLİR

Pilli ayrıca, yedi günlük sokağa çıkma ve temelli kapanma önleminin korona ile mücadelede yeterli olmayacağı mesajını da verdi. “Yedi günde vakaların düşmesi, 7-14 günde azaltılması ve 14-21 arasında kontrol altına alınması gerekiyor” uyarısında bulunan Pilli, sözlerine Kıbrıs’ın kuzeyinde 12 Şubat’ta korona aşısının ikinci dozunun uygulamasına başlanacağını, şu ana dek Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği’nden (AB) 2 bin 250 doz aşı edinmiş olduğunu ve KKTC’nin hedefinin nisan itibariyle dış dünyaya açılmak olduğu bilgilerini de ekledi.

SALGININ SİYASİ SONUÇLARI OLACAK

Kıbrıs’ın kuzeyinde korona krizinin derinleşmesiyle beraber, ekonomik ve siyasi artçı sarsıntılar da gündeme geldi. Siyasetçiler ve uzmanlar, uzun müddet boyunca ekonomik ve sosyal hayatın 'kapalı kalması' durumunda telafisi zor ekonomik sonuçların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Kıbrıs Türk siyaset sahnesini yakından takip eden uzmanlar ise, yeni sürecin belli başlı bazı siyasi sonuçları da gündeme getirebileceği görüşünde.

Son gelişmelerle ilgili olarak Kıbrıs’ta yayın yapan Haber Kıbrıs sitesine konuşan KKTC’nin eski maliye bakanı Birikim Özgür, şubat ayının ortasına kadar genel kapanma kararı alınması durumunda Kıbrıslı Türklerin ekonomik açıdan çok zor bir süreç ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Hali hazırda Kıbrıslı Türklerin pandeminin yeni dalgasının ekonomik açıdan yönetilmesi için bir 'eylem planına sahip olmadığını' söyleyen Özgür, 'kapanmanın sağlık açısından elzem olduğunu ancak ekonomi ve mali yönden başka siyasi gelişmelere yol açabileceğini' vurguladı. Özgür ayrıca, sosyoekonomik krizin derinleşmesi durumunda KKTC’de siyasi sistem değişikliğinin gündeme gelebileceği, Kıbrıslı Türklerin sistem değişikliği için haziranda referanduma ekim ayında da başkanlık seçimlerine gidebileceği öngörüsünde de bulundu.