Kıbrıs'ta ekonomik kriz: KKTC'nin en büyük oteller zinciri Merit kapandı

Covid-19 salgınının ekonomik yükü, Kıbrıs'ta turistik işletmeleri vurdu. Adanın kuzeyinde ve güneyinde birçok tesis kepenk indirirken, son olarak KKTC'nin en büyük oteller zinciri Merit Grubu 'süresiz kapanma' kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının gölgesinde yaşanan ekonomik kriz Kıbrıs’ı, özellikle Kıbrıs Türk tarafını derinden etkiliyor. Pandeminin ekonomik artçı sarsıntıları nedeniyle, KKTC'de birçok büyük işyeri faaliyetlerini askıya alıyor, bazı işletmeler de mesailerinin çerçevelerini daraltıyor.

 

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

Kıbrıs Türk medyasına yansıyan son bilgilere göre, KKTC'nin en büyük otel zincirlerinden biri olan Merit Grubu, ekonomik belirsizlik ve kararsızlığın devam etmesi nedeniyle süresiz kapatma kararı aldı. Merit Genel Müdürü Aybars Kutluba “Bunun sebebi alınan kararlarda ekonominin tamamen göz ardı edilmesidir” yorumunda bulundu.

Adanın kuzeyinde geçtiğimiz haftalarda kurulan üçlü azınlık koalisyonu hükümetini eleştiren Kutluba, “Gerek vergi gerekse piyasa ödemelerimizi eksiksiz yaptık. Ayrıca çalışma arkadaşlarımıza da imkanlarımız ölçüsünde sahip çıktık. Ancak bugün geldiğimiz nokta itibarı ile kararsızlığın ve belirsizliğin halen devam etmesinden dolayı KKTC’nin en büyük oteller zinciri olan Merit otellerini süresiz olarak kapatma kararı almak zorunda kaldık" dedi.

KARANTİNASIZ GİRİŞ TALEBİ

Duvar’a konuşan kaynaklara göreyse, Kıbrıslı Türk turistik tesis sahipleri ve işletmecileri hükümeti verdiği sözleri tutmamakla suçluyor. Turizmciler özellikle adaya belli süreliğine karantinasız girişlerin askıya alınması kararına karşı. Kutluba’nın ekonomik belirsizlikle ilgili görüşlerini, Kıbrıs’ın genelindeki girişimciler, iş insanları ve emekçiler de paylaşıyor. Vaka sayılarının artması ve aşı sürecinin gecikmesiyle beraber, Karpaz’dan Limasol’a birçok kuruluş kepenk indirmek durumunda kalıyor. Merit’in ‘süresiz kapanma’ kararından önce de, adanın kuzeyinde ve güneyinde birçok büyük ve orta ölçekli turistik tesis faaliyetlerini sonlandırmıştı.

Kıbrıslı Türk yetkiler ve bilim insanlarıysa, Kıbrıs’ın genelindeki vaka sayılarının artması nedeniyle 2021 başlarında KKTC’ye karantinasız şekilde istisnai girişlerin olamayacağını savunuyor. Bu görüş, adanın her iki yakasında ölümlerin ve yeni vaka sayısının arttığı, İngiltere'de mutasyona uğramış yeni virüsün de Güney Kıbrıs’ta görülmeye başlandığı bir süreçte öne çıkıyor.

GÜNEYDE MALİYE BAKANLIĞI TAM KAPANMAYA KARŞI

Öte yandan, Duvar’a Lefkoşa’nın güneyinden konuşan kaynaklara göre Kıbrıs Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı yeniden gündemde olan temelli kapanmaya kötüleşen ekonomik durum nedeniyle karşı çıkıyor. Adanın güneyinde ölümlerin sürmesi ve günlük vaka sayılarının üç haneli sayılara yükselmesi nedeniyle, Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu yarın olağanüstü olarak toplanacak. Bu toplantının an gündem maddesi temelli kapanma olacak.  Maliye Bakanlığı ise temelli kapanmaya, “hükümetin yeni ekonomik zararlarını giderecek gücü kalmadı” görüşü temelinde karşı çıkıyor.