Kıbrıslı Türk doktorlardan Çin aşısı CoronaVac'a şerh

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Türkiye üzerinden alınacak Çin menşeli CoronaVac aşısı konusunda çekinceleri olduğunu açıkladı. Birlik Başkanı Özlem Gürgut, "Eğer ülkemizde Çin aşısı Sinovac Faz 3 çalışma sonuçları tamamlanıp onay almadan uygulanacak olursa, bu aşının bir ‘çalışma aşısı’ olduğunun aşı yapılacak kişilere mutlaka bildirilmesi gerekir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Çin menşeli korona virüsü aşısı CoronaVac konusunda kamuoyuna açıklama yaptı. Birlik Başkanı Özlem Gürgut, bu aşının hâlâ test aşamasında olduğunu, bu nedenle de önceden onayı alınmış ‘denek’ statüsündeki insanlar üzerinde uygulanması gerektiğini dile getirdi.

'MUTLAKA BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM ALINMALI' 

Gürgut, birlik olarak KKTC Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle 10 Aralık’ta yapılan toplantıda bu görüşlerini dile getirdiklerini söyledi. Gürgut şu ifadeleri kullandı: "Eğer ülkemizde Çin aşısı Sinovac henüz Faz 3 çalışma sonuçları tamamlanıp onay almadan uygulanacak olursa, bu aşının bir ‘çalışma aşısı’ olduğunun aşı yapılacak kişilere mutlaka bildirilmesi ve ona göre yapılması gerektiğini, yani ‘bilgilendirilmiş onam’ alınması gerektiğini belirttik" dedi. Görgüt, "Sinovac aşısı ile ilgili Faz 3 çalışma sonuçları bugün itibarı ile tamamlanıp yayınlanmamış ve aşı henüz onay almamıştır. Çalışma sonucu güvenli bulunup onay alması durumunda daha güvenle bu aşıyı da kullanmamız mümkün olabilecektir."

'SADECE FDA VE EMA ONAYLI AŞILARI ONAYLARIZ'

Gürkut, KKTC’ye Türkiye ve güney Kıbrıs üzerinden ulaşacak olan Covid-19 aşılarıyla ilgili aşı yapılacak kişilerin mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini ve aşı uygulanmasının bunun ardından yapılması gerektiğini vurguladı. Gürkut ayrıca, KTTB’nin sadece Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) gibi kurumlar tarafından onay almış aşıların kullanımını onaylayacağını da belirtti.

KKTB’nin açıklaması Kıbrıs’ın güneyinde koronayla mücadele kapsamında aşılanma çalışmalarının başladığı, adanın kuzeyindeyse korona aşısıyla ilgili nihai resmin netleşmediği bir döneme denk geliyor. Avrupa Birliği'nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçtiğimiz hafta sonu itibarıyla aşı temin etmeye başlamasının ardından, ilk aşılar yüksek risk kategorisindeki insanlara uygulanmaya başlandı.

GÜNEYDEN GÖNDERİLECEK AŞILAR İÇİN MESAİ

Kıbrıs’ın kuzeyiyse korona aşısı için dikkatini Türkiye ve Kıbrıs Rum tarafına odaklandırmış durumda. KKTC Sağlık Bakanlığı ile Ankara arasında yürütülen işbirliği çerçevesinde, ilerleyen haftalarda adanın kuzeyine aşı temin edilmesi bekleniyor.
Öte yandan, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti’nden aşı temin etmesi de gündemde. Duvar’a konuşan kaynaklara göre, bu yöndeki çalışmalar son haftalarda yoğunlaştı. Kıbrıs Türk ve Rum tarafları, şu an kuzeye gönderilecek aşıların sayısı ve çeşitli prosedürlerin belirlenmesi için mesai harcıyor.