Kıbrıslı gazeteci Başaran Düzgün, Türkiye’ye alınmadı

Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün, "Devran dönecek, mazlumluktan zalimliğe dönüşenlerin iktidarı elbet bitecek" diyerek 'N-82 kodu' gerekçesiyle Türkiye'ye alınmadığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin 'yasaklı Kıbrıslı Türkler listesi' genişlemeye devam ediyor. Kıbrıs'ta yayın yapan Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’ün Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Düzgün, Kıbrıs'ta çözüm yanlısı yazıları ile tanınan bir gazeteci. Düzgün, Türkiye'ye girişinin engellenmesinden sonra Kıbrıs'a geri gönderildi.

Düzgün’ün Türkiye’ye girişine engel olarak N-82 kodu gerekçe gösterildi. Söz konusu kod, geçtiğimiz dönemde bazı muhalif Kıbrıslı Türk isimlerin Türkiye'ye girişinin engellenmesi için de öne sürülmüştü. Kod gereğince, Türkiye'ye girişler önceden alınan izinlere bağlanıyor. Başaran Düzgün ile birlikte, N-82 kodu gerekçe gösterilerek Türkiye sınırları içerisine girişine izin verilmeyen Kıbrıslı Türklerin sayısı 8’e yükseldi.

Geçtiğimiz dönemde benzer bir durumla eski cumhurbaşkanlığı basın koordinatörü Ali Bizden, araştırmacı ve doktor Ahmet Cavit An, eski milletvekili ve Doktor Okan Dağlı, Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, BRTK’nın eski müdürü Aysu Basri Akter ve Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Münür Rahvancıoğlu da karşılaştı.

Düzgün, sosyal medya aracılığı ile dün akşam karşılaştığı muamele ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Günübirlik gittiği İstanbul’da, Türkiye'ye girişinin engellendiğini, havalimanı polisinin kendisine "N-82 kaydı var, giremezsin" dediğini belirten Düzgün, "Polise niye böyle bir kaydın olduğunu sordum, ‘Ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliği’ne sorunuz’ yanıtını verdi. Sayın Büyükelçiye defalarca sormuş ve yazmıştık da gıkı çıkmamıştı" ifadelerini kullandı. Düzgün, "Ama devran dönecek, mazlumluktan zalimliğe dönüşenlerin iktidarı elbet bitecek" dedi. 

'ŞİDDETLE PROTESTO EDİYORUZ'

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin ilgili açıklamasında, “Son olay dahil yaşananların tümü hem seyahat özgürlüğüne hem de basın özgürlüğüne ağır bir darbedir. Bu tür yasakların kabullenilmesi ve içselleştirilmesi mümkün değildir” denildi. Açıklamada ayrıca, şu ifadeler kullanıldı: “Basın mensuplarına ve diğer kişilere getirilen giriş yasağına karşı yetkisi olduğu halde kılını dahi kıpırdatmayanları şiddetle protesto ediyoruz. Bulundukları makamın gereğini yerine getiremeyen siyasiler ve bürokratların ‘basın’dan, ‘basın özgürlüğü’nden, ‘gazeteci sevgisi’nden söz etmeye hakları yoktur. Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği olarak Başaran Düzgün’ün ve benzer şekilde Türkiye’ye sokulmayan basın mensuplarının yanında olacağız. Unutulmasın ki özgürlük bir gün gelir herkese lazım olur."

Etiketler Kıbrıs Türkiye n-82