Kıbrıs'ın güneyine 'Fransız kancası': Yeni askeri anlaşma gündemde

Fransa'nın Yunanistan'ın ardından Kıbrıs Cumhuriyeti'yle de askeri işbirliği anlaşması imzalamak istediği belirtildi. Kaynaklara göre, Macron hükümeti seçimlerden önce anlaşmayı imzalamak istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'la geçtiğimiz haftalarda savunma anlaşması imzalayan Fransa, Kıbrıs Cumhuriyeti'yle de askeri ilişkilerini ve işbirliğini geliştirmek için düğmeye bastı. Lefkoşa’dan yansıyan son bilgilere göre, Fransa ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında askeri işbirliğinin derinleştirilmesine yönelik bazı önemli hamleler konuşuluyor.

Lefkoşa’nın güneyinden Duvar’a konuşan kaynaklar, Fransa’nın Kıbrıs Rum tarafına yüksek teknoloji ürünü bazı olanakları sunmak istediğini söyledi. Kaynaklara göre Emmanuel Macron hükümeti, bu yöndeki adımı atmak için Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini beklemek istemiyor ve Rum tarafının nihai kararını merakla bekliyor.

 

PARİS-LEFKOŞA HATTINDAKİ GÖRÜŞMELER

Peki, Paris’in Lefkoşa’ya sunmaya hazırladığı askeri mühimmat listesinde neler var? Duvar’a konuşan kaynaklar ayrıntı vermekten kaçınsa da, "Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hava savunması olanaklarını güçlendirecek ve aynı zamanda Kıbrıs Ulusal Muhafız Ordusu’nun kara unsurlarının faaliyet alanını genişletecek Fransız menşeli askeri teknoloji"den söz etti.

Paris-Lefkoşa hattında sürmekte olan yeni askeri mühimmat satışı görüşmelerinin önündeki en büyük engelse, askeri işbirliğinin mali boyutu. Buna göre, pandemi nedeniyle dünya çapında yoğunlaşan ekonomik olumsuzluklardan nasibini alan Kıbrıs Cumhuriyeti, yakın gelecekte mali olanakları zorlayacak alımlara girişmek istemiyor. 2023 başında görev süresi sona erecek olan Nikos Anastasiadis hükümeti önümüzdeki bir yıl boyunca mali kontrolü ve disiplini elden bırakmak istemiyor. Bu nedenle Lefkoşa şimdilik Paris’in teklifine mesafeli yaklaşıyor.

 

DENİZ ÜSSÜ İÇİN FİKİR EGZERSİZLERİ

Paris-Lefkoşa hattındaki ‘askeri hareketlilik’le birlikte Duvar’a yansıyan bilgiler arasında, Kıbrıs’ta bir Fransız askeri üssü oluşturulması fikri de göze çarpıyor. Kıbrıslı kaynaklara göre, Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını kuvvetlendirmek isteyen Fransa, Kıbrıs’taki bir üsten ya kısmen ya da tamamen faydalanmak istiyor. Fransa'nın mevcut üslerin yanı sıra yeni üs kurulması fikrine de sıcak yaklaştığı belirtildi. Kaynaklar, adada kalıcı bir Fransız üssüyle ilgili görüşmelerin geleceğine ilişkin olarak “fikir egzersizlerinin iki AB üyesi ülkesi arasında yerini tutmaya devam ettiği” görüşünü dillendirdi. 

 

FRANSA-YUNANİSTAN ANLAŞMASI

Fransa geçtiğimiz haftalarda Yunanistan'la dikkat çekici bir askeri anlaşma imzalamıştı. Anlaşma çerçevesinde Fransa, 2026’ya dek Yunanistan’a son teknolojik olanaklarla donatılan savaş gemileri satacak. Fransa ayrıca üçüncü ülkelerle olası bir sıcak temas durumunda Yunanistan’ın yanında durmayı da taahhüt etmiş durumda.