Kıbrıs'ın güneyinde cinsel taciz açıklaması: Milli atıcı Eleftheriou şikayette bulundu

Kıbrıs'ın güneyinde milli atıcılık takımı üyesi Andri Eleftheriou cinsel tacize uğradığını açıkladı. Yunanistan'ın altın madalyalı Olimpiyat sporcusu Sofia Bekatorou’nun ifşasının ardından Eleftheriou'dan gelen açıklama, Kıbrıs ve Yunanistan’da büyük yankı uyandırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da gündemdeki yerini koruyan cinsel saldırı ifşalarının ardından, Güney Kıbrıs'ta kadın milli atıcılık takımı üyesi Andri Eleftheriou, cinsel tacize uğradığını açıkladı. Eleftheriou, uluslararası spor müsabakaları sırasında bir erkek tarafından iki kez cinsel tacize uğradığını belirterek şikayette bulundu.

 

 

 

Kıbrıs Adalet Bakanı Emily Yiolitis, konuylailgili olarak kendisinin ve hükümetin Eleftheriou’nun yanında duracağını belirtti. Eleftheriou’nun ifşaları, Yunanistan'ın altın madalyalı Olimpiyat sporcusu Sofia Bekatorou’nun üst düzey bir Yunan Yelkencilik Federasyonu (HSF) yetkilisi tarafından cinsel saldırıya uğradığını açıklamasından sonra Kıbrıs ve Yunanistan’da büyük yankı uyandırdı.

Kıbrıslı atlet, Melbourne'da düzenlenen 2006 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda ve ayrıca Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'nda 'yetkili bir pozisyonda' bulunan bir kişi tarafından cinsel tacize uğradığını açıkladı. Eleftheriou başlangıçta olayı geride bırakıp yaklaşan Olimpiyat oyunlarına odaklanmak istediğini söylese de Adalet Bakanı Yiolitis ile temasından sonra şikâyette bulundu.

Kıbrıs Atıcılık Federasyonu, Eleftheriou'nun ifşasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, 'olayı netleştirmek' ve bilgi toplamak amacıyla alakalı şahıslarla temasa geçmeye çalışacaklarını duyurdu.

CUMHURBAŞKANINDAN DESTEK

2004 Yaz Olimpiyatları'nda altın, 2008 Yaz Olimpiyatları'ndaysa bronz madalya kazanan, bugün 43 yaşında olan yelkencilik şampiyonu Sofia Bekatorou, geçtiğimiz günlerde 1998 yılında HSF'de görevli bir yöneticinin kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu açıklamıştı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Bekatorou’yu resmi konutunda kabul etmiş ve kendisini desteklediğini söylemişti.  Yelken şampiyonu, cinsel tacize karşı net bir şekilde tavır alan muhafazakar Başbakan  Kiryakos Miçotakis, ve sol muhalefet lideri Aleksis Çipras'tan da destek gördü.

Bekatorou’nun açıklaması sonrasında Yunanistan’da spor federasyonlarında, üniversitelerde, siyasi organizasyonlarda, iş dünyasında ve hükümette birçok kadının cinsel saldırı ve cinsel tacize uğradığı açığa çıktı. Son ifşalar ışığında muhafazakâr Yunanistan toplumundaki sessizlik bozuldu. Aralarında eski bir bakanın bulunduğu üniversite profesörleri, gazeteciler, devlet yetkilileri ve siyasiler cinsel saldırıyla suçlanmaya başladı.

Aynı dönemde, tarihi Pasok Hareketi'nin devamı konumunda olan Kinal’ın sözcü yardımcısı Zefi Dimadama da eski bir bakanın cinsel tacizine maruz kaldığını açıkladı.

YENİ GELİŞMELER

Bekatorou'nun açıklamalarıyla ilgili olarak Başsavcı Sotiria Papageorgakopoulou, zaman aşımına bakılmaksızın tam olarak durum değerlendirmesi yapmak adına bir ön soruşturma emri verdi. Stavros Niarhos Vakfı ise HSF'ye olan desteğini geçici olarak durdurdu.