Kıbrıs zirvesi yarın Cenevre'de başlıyor: 'Crans Montana’dan devam etmeli'

Cenevre'de yarın başlayacak 5+1 formatındaki gayriresmi zirve için yola çıkan Kıbrısli Rum lider Anastasiadis, görüşmelerin 'Crans Montana’da kalınan noktadan devam etmesi' gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Crans Montana'da 7 Temmuz 2017'de yarıda kesilen Kıbrıs müzakereleri, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek 5+1 formatındaki gayriresmi zirveyle yeniden başlayacak. Beşli zirveye Kıbrıs’taki iki taraf ile beraber garantör ülkeler İngiltere, Türkiye ve Yunanistan katılacak. 5+1 zirvesi, 27-29 Nisan tarihlerinde Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Söz konusu zirveye Rum ve Türk tarafları zıt tezler ve formüllerle katılıyor. Rum tarafı federal çözümde ısrar ederken, Ankara ve KKTC tarafı iki devletli çözümde ısrarcı.

Zirvenin birinci günü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres liderlerle ayrı ayrı görüşecek ve ardından da heyetler onuruna resepsiyon yapılacak. İkinci gün tüm taraflar aynı masa etrafında bir araya gelecek, gün sonunda ise bir akşam yemeği düzenlenecek. Zirvenin son gününde tüm tarafların katılımıyla toplantı gerçekleştirilecek. Guterres, iki liderle ayrı ayrı ve gerek görülmesi durumunda üçlü bir formatta araya gelecek.

Perşembe akşam üstü sonlandırılması planlanan zirvenin arından BM Genel Sekteteri'nin açıklama yapması beklenirken, programın uzaması durumuna karşı BM'nin bazı inisiyatifler alacağı kaydedildi. Cenevre’deki zirve korona virüsü salgınıyla mücadele önlemleri çerçevesinde sıkı önlemlerle gerçekleştirilecek. Zirveyi takip edecek olan basın mensuplarının da bu kurallar dahilinde görevlerini yapması bekleniyor.

RUM TARAFI FEDERASYONDA ISRARCI

Zirveye katılmak için Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Rum müzakere heyetini taşıyan bir uçakla bu sabah Larnaka’dan Cenevre’ye uçtu. Anastasiadis’in uçağında, zirveyi takip edecek olan az sayıdaki Rum basın mensupları da yer aldı.

Anastasiadis, Cenevre’ye uçarken 'federal çözüm' mesajı verdi. Rum lidere göre Cenevre zirvesi, Türk tarafının savunduğunun aksine Kıbrıs sorununda 'Crans Montana’da kalınan noktadan devam etmeli'. Anastasiadis’e göre Cenevre’de iki toplumlu, iki kesimli federal çözüm perspektifinden uzaklaşılamayacak.

Anastasiadis’e Cenevre’de eşlik edecek olan Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis de, Rum tarafının beşli zirvede her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olduğu mesajını verdi.

TATAR 'İKİ DEVLET' DİYOR

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Ankara’yı ziyaret etti. KKTC Başbakanı Ersan Saner ise İstanbul üzerinden İsviçre’ye uçtu. Tatar, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi ve Türkiye’nin zirvedeki temsilcileriyle görüştü. 

Beşli Zirve öncesinde Tatar, 'eşit egemenlik temelinde iki devletli çözüm' mesajını verdi. Tatar, Rum tarafının iddia ettiğinin aksine Kıbrıs sorununda 'federal çözüm penceresinin bir daha açılmamak üzere kapandığını' söyledi. 

LEFKOŞA'DA YÜRÜYÜŞ VE HARİTA TARTIŞMASI

Cumartesi akşamüstü Lefkoşa’nın her iki tarafında da binlerce yurttaş federal çözüm talebiyle sokağa çıktı. Eş zamanlı olarak Kıbrıs Türk tarafında 'harita' polemiği gündeme geldi. Tatar ile eski cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 2016 yılında Cenevre’de Türk tarafının sunduğu çözüm haritası üzerinden birbirine yüklendi. Tatar liderliği söz konusu haritanın şu an cumhurbaşkanlığında mevcut olmadığını açıkladı.

Etiketler Cenevre zirve Kıbrıs