KESK'li kadınlar çocuk istismarını protesto etti: Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz

KESK İzmir Kadın Meclisi, Hiranur Vakfı kurucusunun yargılandığı çocuk istismarını protesto ederek, iktidar ile Diyanet İşleri Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın da suç ortağı olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Kadın Meclisi, İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızının 6 yaşındayken 'evlendirme' adı altında istismarına yol açmasını protesto etti.

Karşıyaka İskele önünde toplanan kadınlar, "Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz" yazılı pankart açarak, "Karanlığa teslim olmayacağız" ve "İstismar suçtur aklanamaz" sloganları attı.

'MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUKLARI İSTİSMARA AÇIK HALE GETİRİYOR'

Kadınlar adına basın açıklaması yapan Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şubesi Kadın Sekreteri Aygül Şengül, "adları taciz, tecavüz ve katliamlarla anılan cemaat, tarikat ve dini vakıfların, bir kez daha bir çocuğun çaresizliğe mahkum edilmesi ve yıllarca istismara maruz kalmasına yol açmasıyla kamuoyunun karşısına çıktığını" söyledi.

Şengül, söz konusu vakfın Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliğiyle yürüttüğü eğitim projelerine dikkat çekti. Okula erişemeyen kız çocuklarına dair son resmi verilerin de durumun ne kadar vahim ve kaygı verici boyutlara ulaştığını gösterdiğini belirten Şengül, şöyle devam etti:

"Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021-2022 eğitim öğretim yılı okullaşma istatistiklerine göre, ilkokulda 195 bin, ortaokulda 298 bin, lisede 373 bin kız çocuğu eğitimin dışındadır. Açık öğretimde okuyan kız çocuğu sayısını ise 636 bin 270 olarak belirten istatistikler toplamda 1,5 milyonu aşkın kız çocuğunun eğitim sisteminin dışında bırakıldığını göstermektedir. Eğitime devam etmeyen kız çocukları şiddet, istismar riski altında yaşamlarını sürdürmekte, çocuk yaşta evliliğe maruz bırakılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ise bu konuda hiçbir çalışma yürütmemekte aksine cemaat, tarikat ve vakıflarda yaşanan istismar vakaları ortadayken, protokoller imzalayarak gerici zihniyetin okulların içine girmesine izin vererek çocukları istismara açık hale getirmektedir."

'ÇOCUKLARIMIZA ÖZGÜR BİR DÜNYA BIRAKMA MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

"AKP-MHP iktidar bloğu eliyle eğitimin dinselleştirildiği bu süreçte, dini tarikat ve cemaatlerin çocuklara ve topluma karşı işlediği suçların ise siyasi iktidar ve yargı tarafından sürekli hasıraltı yapıldığını" belirten Şengül, "Çocuğu koruyan uluslararası sözleşmeleri uygulamayan, failleri aklayan, cezasızlık politikalarında ısrar eden yargı, çocukları korumayan kolluk kuvvetleri, evlilik yaşının 12’ye düşürülmesini isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, laik ve eşit eğitim hakkını yok sayan, cemaatlerle iş birliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı, tekçi, gerici ve cinsiyetçi temelde bir toplum inşasını hedefleyen siyasi iktidar çocuk yaşta evliliklerin ve istismarın suç ortağıdır" dedi.

Çocuklar için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Şengül, "6 yaşındaki çocukları evlendiren, istismarı meşrulaştıran gerici, ataerkil zihniyetinizi kabul etmiyoruz. Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz. Laik, eşit ve demokratik bir eğitim, çocuklarımıza özgür bir dünya bırakma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Açıklama atılan sloganlarla sona erdi. (DUVAR)