Keskin: Yıllardır hiçbir savcıyı harekete geçiremediğimiz gerçekleri açıklamaya başladı

Sedat Peker'in Kürt iş insanları, Mumcu ve Adalı suikastlarına dair sözleri dikkat çekti. Eren Keskin: Bizim yıllardır söyleyip hiçbir savcıyı harekete geçiremediğimiz gerçekleri açıklamaya başladı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sedat Peker, 7. videosunda gazeteci Uğur Mumcu ve Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı suikastleri ile 1990'lı yıllarda Kürt işadamlarına yapılan suikastlarda Mehmet Ağar ve Korkut Eken'i işaret etti. 

1990’lı yıllarda dilden dile dolaşan öldürülecek Kürt işadamları listesi, yıllar sonra ortaya çıkmış ancak cinayetler etkili soruşturmalar yapılmadığı için aydınlatılmamıştı.

FAİLİ MEÇHUL DAVASINDA BERAAT VERİLMİŞTİ

Eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür, faili meçhul cinayetler davasının 9 Nisan 2015 tarihinde Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında listeyi açıklamıştı. Listedeki birçok ismin öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

1990'lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayete ilişkin arasında Mehmet Ağar'ın bulunduğu 19 kişiye açılan davada, 13 Aralık 1019 tarihinde, 17 cinayet yönünden Mehmet Ağar'ın arasında bulunduğu 17 kişinin beraatine karar verilmişti.

PEKER, 'KUTLU ADALI CİNAYETİNİ KONUŞACAĞIZ' DEMİŞTİ

Peker önceki videolarında, 1990'lı yıllarda katledilen Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı'yla ilgili, "Sonraki videolarda sayın derin devletimizin başı ile 1996'da Kıbrıs'ta faili meçhul bir şekilde öldürülen Kutlu Adalı'yı konuşacağız ama Korkut Eken'i de alıp üçümüz konuşacağız" ifadelerini kullanmıştı.

'BU GÜNLERİ GÖRMÜŞ, NAMUSLU ADAM'

Peker 7. videosunda da konuya değinirken şöyle konuştu: 

"Biz o zaman Mehmet Ağar, Korkut Eken hep beraberiz... Genciz, vatansevriz.. Bana genelde işadamlarını yönlendiriyorlar, faili meçhullerden ziyade. Onları da anlatacağım. Bana dedi ki, "Kıbrıs'ta bir adam var, Kıbrıs'ı Rumlara satmak istiyor." İki profesyonel dedi... Dedim sana öz kardeşimi vereceğim, Atilla Peker'i. Uzmandır, sokaklarda yetişmiştir. Yüce Allah o insanın kanını bize nasip etmedi. Adam namuslu adam, bu günleri görmüş, namuslu adam. Rumlara Kıbrıs'ı satacağı yok. Aradan zaman geçti, döndüler üç dört gün sonra.Denk gelinemedi. Korkut abiyle konuştuk. Dedi sonra gideceğiz. Onlara bağlı başka bir ekip öldürmüş. Karşılaştık Korkut abiyle,  "Halloldu o iş" dedi. Öldürsek öldürdük derdim. Zamanaşımına girdi. Eşinin mücadelesini hep uzaktan izledim."

TÜRKİYE MAHKUM EDİLMİŞTİ

Kıbrıslı gazeteci Adalı, 1996 yılında Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan, Ortodoks dünyası için büyük önem arz eden Aziz Barnabas Kilisesi’ne silahlı baskın düzenlenmesi sonrasında paha biçilemez ikonaların çalınması olayı üzerinde durmuş ve birçok sorunun yanıtsız kaldığına işaret etmişti.

1970’li yılların başında Kıbrıslı Türk lider Rauf Denktaş’a yakın duran, sonraki dönemdeyse muhalif yazılarıyla tanınan Yenidüzen gazetesi yazarı Adalı, Kıbrıs gündemine damgasını vuran yazısı sonrasında evinin önünde suikasta uğradı. Dönemin KKTC başbakanı Hakkı Atun, cinayetle ilgili ‘askeri operasyon’ açıklamasında bulundu. Suikast ile ilgili olarak Kıbrıs basını ‘derin devlet’ konusu üzerinde durdu. 2000’li yıllarda Adalı'nın cinayeti, eşi İlkay Adalı tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınmış ve dava sonucunda Türkiye suçlu bulunmuştu.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konulan bombayla öldürülmüştü. Suikast tam olarak aydınlatılmamış, Mehmet Ağar'ın "Bir tuğla çekersem duvar yıkılır" sözü hafızalara kazınmıştı.

EREN KESKİN: YILLARDIR SÖYLEYİP HİÇBİR SAVCIYI HAREKETE GEÇİREMEDİK

İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin, Peker'in 7. videosu üzerine konuya dikkat çekerek, "Sedat Peker bugün bizim yıllardır söyleyip hiçbir savcıyı harekete geçiremediğimiz gerçekleri açıklamaya başladı. Kutlu Adalı’yı kim öldürdü? Eşi İlkay Adalı cevap bekliyor. Uğur Mumcu’yu kim öldürdü? Savaş Buldan’ı, Behçet Cantürk’ü kim öldürdü? ‘Adli cinayetleri’ çözen katilleri yakalayan Türk yargısı, bu insanların katillerini neden yakalamadı? Kıbrıs’da neler oluyor? Kıbrıs’ın Özgür olması neden istenmiyor? Halil Falyalı hakkında neden işlem yapılmıyor" dedi.

PEKER KÜRT İŞADAMLARI VE UĞUR MUMCU SUİKASTLARI İÇİN NE DEDİ?

Sedat Peker, 7. videosunda Kürt işadamlarının öldürülmesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Böyle kaç kişi gitti. Emniyet Müdürlüğü döneminde Behçet Cantürk, Hüseyin Baybaşin, Savaş Buldan uyuşturucu işi yapıyorlardı. Hepsinden para aldı. En son siyasete girrdi. Hayali cumurbaşkanlığıydı. Adam oraya çıkarken geçmişi temizlemek için Tansu Hanım'ı ikna etti. Milli Güvenlik Konseyi'ne sunum yaptı. Milli Güvenlik Konseyi'nde 'devletler kendi gelecekleri için bu tip eylemler yapabilir' diye sözlü karar çıkarıp başladılar hepsini öldürmeye. Vatan millet için değil kendi geçmisini temizlemek için yaptı."

"Uğur Mumcu, görüşüne katılırsınız katılmazsınız. Bence şehittir. Neden öldürüldü? Öldürüldüğü zaman yazdığı yazılara bakın. Terör bölgelerinde uyuşturucu tarlaları olur, satışları olur ve silah ticareti.

Uğur Mumcu şehit ediliyor. Yanına ilk gelen kim, katil en önce gelir Mehmet Ağar. Eşine diyor ki, ‘Ben buradan bir tuğla çekersem devlet aşağı iner’ Bu meşhur sözdür. Devletin içinde yaşayanlar bunu bilirler. Uğur Mumcu, temiz adam, saf adam, tek başına bir adam."

SEDAT PEKER 2011 YILINDA İFADE VERMİŞTİ

Sedat Peker, 2011 yılında Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen faili meçhul cinayetler soruşturmasında Savcı Hakan Yüksel'e 4,5 saat ifade vermişti. Peker ifadesinde, 1990'lı yıllarda, Kürt işadamlarının ölüm emrinin MGK tarafından verildiğini duyduğunu söylemişti. Peker'in, "Zaten o dönem herkes bu cinayetlerin kimler tarafından işlendiğini de çok açık biliyordu." dediği öğrenildi. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'la arasını Korkut Eken'in bozduğunu dile getiren Peker, "Yeşil isimli şahsın Doğu'da bir zamanlar JİTEM tarafından kullanıldıktan sonra MİT'le birlikte çalışmaya başladığı, MİT'te Mehmet Eymür'ün kadrosunda olduğu, onun da şehirlerde birçok eylemler gerçekleştirdiğini duyuyorduk." ifadelerini kullanmıştı. Faili meçhul cinayetler kapsamında ifade veren Sedat Peker, "İşadamı Ahmet Hamoğlu ölüm listesinden çıkmak için Korkut Eken’e para ödedi'' diye konuşmuştu. (HABER MERKEZİ)