KESK Kayseri: Geçinemiyoruz

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kayseri Şubeler Platformu, çok sayıda parti ve sivil toplum kuruluşunda katılımı ile Cumhuriyet Meydanı’ndan basın açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - Döviz kurunun hızlı bir şekilde yükselmesi ve Türk Lirası'nın gün geçtikçe daha çok değer kaybetmesi sebebiyle KESK ve beraberinde birçok parti ve sivil toplum kuruluşu Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Sol Parti ve Emek Partisi’nin (EMEP) destek verdiği basın açıklamasına ayrıca, Büro Emekçileri Sendikası (BES), Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Eğitim-Sen de katıldı.
Yapılan basın açıklamasında toplumun alım gücünün düşmesine değinildi. Öte taraftan gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekildi.

'ALINAN VERGİLER PATRONLARA AKTARILIYOR'

Ülkenin emekçileri ve işçileri için şartların giderek zorlaştığını belirten KESK Kayseri Dönem Sözcüsü Uğur Sedat Ünsal, İktidarın ekonomik olarak şahlandığını fakat bu durumun bir avuç sermayedar için geçerli olduğunu söyledi. Halk tarafında borçların ve faturaların şahlandığının altını çizdi.

Her gece nelere zam geleceğini, eriyen ücretlerle nasıl geçinileceğini ve kapıya dayanan kara kışı nasıl geçireceklerini düşündüklerini belirten Ünsal, “Alım gücünün düştüğünü çarşıda ve pazarda net olarak görebiliyoruz ve yaşıyoruz” dedi.

2022 yılı için yapılan bütçe görüşmelerine de değinen Ünsal, yükselen döviz karşısında Türk Lirası'nın pula döndüğünü söyledi. Ünsal; “TBMM’de hepimizin geleceğini yakından ilgilendiren, 2022 Bütçe yasa teklifi görüşülüyor. Bütçede gelirlerin kimlerden sağlanacağı ve kimler için harcanacağı belirleniyor. Anayasasında sosyal-hukuk devleti yazan bir ülkelerde, oluşturulacak bütçeler ile toplumun ezici çoğunluğu, üreten emekçi çoğunluğu korunabilir” dedi ve bu zamana kadar Türkiye’de hazırlanan bütçelerin, Türkiye’nin gelirini ve vergilerini patronlara ve sermaye sahiplerine aktarmanın bir aracı haline dönüştüğünü belirtti.

ÜNSAL: BİR AVUÇ ŞİRKET ŞAHLANIYOR

Türkiye’nin dolaylı ve dolaysız vergilerle işçilerin ve emekçilerin patronlarından daha fazla vergi öder konuma gelmiş bir ülke olduğunu belirten Ünsal, alınan vergilerin patronlara ve yandaş müteahhitlere teşvik ve prim desteği olarak verildiğini belirtti.

Ünsal; “Bizim cebimizden alınanlar, eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe değil silahlanmaya ve iktidarın destek beklediği silah tüccarı devletlere aktarılmaktadır. Bizim cebimizden alınanlar, bir avuç yandaşın aldığı beş rakamlı üçer beşer maaşa, itibar adı altındaki şatafata, yandaş vakıflara-cemaatlere aktarılmaktadır.” Şeklinde konuştu ve bütçenin işçiler, emekçiler, geçinemeyenler, küçük esnaflar ve dar gelirlilerin nefes alması için yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Ünsal, yaptığı basın açıklamasında iktidardan taleplerini de sıraladı. Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini ve asgari ücretten tüm vergilerin kaldırılması gerektiğini öte taraftan tüm gıda maddelerinde de KDV’nin sıfırlanması gerektiğini belirtti.