CHP’li Kocagöz’e tahliye çıkmadı: Savcı 'asli kusurlu' dedi, itiraz reddedildi

Teleferik kazasının ardından tutuklanan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tutukluk haline dün yapılan itiraz reddedildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde 12 Nisan’da 1 kişinin hayatını kaybettiği ve mahsur kalan 174 kişinin bir gün süren çalışmalar neticesinde kurtarıldığı teleferik kazasıyla ilgili başlatılan soruşturmada, tutuklu yargılanmasına itiraz edilen ANET eski Genel Müdürü ve CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz için dün yapılan ikinci itiraz da reddedildi. Bugün 15.00’de itiraza ilişkin yapılan duruşmadan tahliye kararı çıkmadı.

Soruşturma kapsamında hazırlanan 36 sayfalık iddianamede, 5’i tutuklu yargılanan 12 şüpheli hakkında, “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” ve “birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma” suçlarından 27 yıla kadar hapis cezası istendi. Aralarında CHP’li Mesut Kocagöz’ün de bulunduğu 12 şüphelinin yer aldığı iddianame, Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

TUTUKLULUĞA İLK İTİRAZ DA REDDEDİLMİŞTİ

Teleferik kazasından sonra, 14 Nisan’da ifade vermek için Antalya Adalet Sarayı’na çağırılan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, ön rapordaki tespitlerle tutuklanarak, cezaevine gönderilmişti. 18 Nisan’da Kocagöz’ün avukatları mahkemeye itirazda bulunarak, müvekkillerinin tutuksuz olarak yargılanmasını talep etmişti. Bu talep Antalya 32. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

İKİNCİ İTİRAZ İÇİN BİLİRKİŞİ RAPORU BEKLENDİ

Ardından kazayla ilgili 26 Nisan’da hazırlanması beklenen bilirkişi raporu, savcılığın verdiği ek süreyle 2 Mayıs’a ertelenmişti. Mayısın ilk haftasında hazırlanıp mahkemeye sunulan bilirkişi raporundan sonra 6 Mayıs’ta Mesut Kocagöz’ün avukatları, tutukluluğa ikinci kez itirazda bulundu. Mahkemenin vereceği yanıt beklenirken, savcılık iddianamesi yargılanmanın yapılacağı 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim edildi. Savcılık, Mesut Kocagöz ve 11 kişi hakkında 27 yıl hapis cezası istedi.

DURUŞMA YAPILDI, TALİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Kocagöz’ün avukatlarının mahkemeye sunduğu itiraz dilekçesini görüşmek üzere bugün saat 15.00'te duruşma yapıldı. Mahkemede yapılan değerlendirme sonucu Kocagöz'ün tahliye talebi reddedildi. Aralarında Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu 5'i tutuklunun 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya kadar tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verildi.

'MAKARALARIN DEĞİŞMEDİĞİ KABUL EDİLDİ'

Teleferik kazası iddianamesinde, sistemde tespit edilen teknik sorunlar şöyle sıralandı:

"Kazaya sebep olan makara sistemiyle ilgili hak edişte 42 makaranın değiştiği yazılırken, aynı zamanda 196 makaranın tornalanmış olduğu belirtilmiştir. Bu durumun çelişkiye neden olduğu, zira hangi direğe ait olduğu belli olmayan 42 makaranın değişiminden sonra tornalanmasının mantığa uygun olmadığı görülmektedir. Böyle bir değişime ait somut bir veri olmaması dolayısıyla makaraların değişmediği kabul edilmiştir. ANET A.Ş. ile Mega Tower A.Ş. arasında yapılan bakım sözleşmesinin, Genel İşletme ve Servis Kullanma Kılavuzu’nda belirtilen kalemlerden çok daha azını içermesi dolayısıyla bakımların kısıntıya uğratıldığı anlaşılmıştır. Kazanın meydana geldiği 5 numaralı direkte her ne kadar teknik bir laboratuvarda inceleme yapılmamışsa da, gözle görülür korozyonların bulunduğu, bazı cıvataların eksik olduğu ve ilk izlenime göre uzun süredir bakım görmediği anlaşılmıştır."

AK PARTİLİ TÜREL DÖNEMİNİ DE KAPSAYAN İFADELER

Kazanın teleferikte "süregelen bir ihmaller zinciri" ile meydana geldiği belirtilen iddianamede, CHP’li Mesut Kocagöz’ün bu bakımdan ihmalinin bulunduğu ifade edildi.

2017 yılında teleferik projesini hayata geçiren AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in dönemini de kapsayan şu ifadeler iddianamede yer aldı:

"Kuruluş ve hizmete alındığı tarihten beri elzem olan hizmet alımı, muayene kabul ve denetim birimlerinin teşekkül ettirilmediği, 2023-2024 periyodunda hangi parçalarda yapıldığının dahi tespit edilemediği, bu durumda kazaya neden olan makaranın, tesisin işletmeye alındığı tarihten kaza gününe kadar değişim ya da bakımının yapılıp yapılmadığının dahi tespit edilemediği belirlenmiştir."

'GÖREVİNİ YAPMAYAN BİRİMLERİN SEBEP OLDUĞU OLAYDAN SORUMLU'

Eski ANET A.Ş. Genel Müdürü Mesut Kocagöz, “ihmaller zincirinin görev yaptığı zamana tekabül etmesi” gerekçesiyle iddianamede ‘asli kusurlu’ olarak tanımlandı.

Kocagöz’ün görevini ifa etmeyen birimlerin sebep olduğu olaydan sorumlu olduğunun belirtildiği iddianamede, 28 numaralı kabin yolcusu Memiş Gümüş'ün ölümüne ve diğer mağdurların yaralanmalarına sebep olmak, kabinlerde mahsur kalan kişilerin de yaşamını tehlikeye sokmak suçlarından yargılanacağı belirtildi.

Makine mühendisi A.B.S., "kazaya sebep olan makara sistemi ile ilgili ifadelerinin çelişkili olması", ANET A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na vekalet eden E.K.D., "ANET ile Mega Tower arasındaki bakım sözleşmesinin teknik projeye aykırı olmasına rağmen işleri kabul etmesi", periyodik muayeneleri yapan Anadolu Teleferik A.Ş'nin sahibi S.T., "yapılan bakımların usulüne uygun denetlenmemesi", makine mühendisi O.E., "bakım eksikliklerinin tespiti ve koordinasyonu görevini yerine getirmemesi", teleferik işletmesinde tesis amiri S.Y., "sistemin arıza kodları verdiği olaydan hemen önce alkol kullandığının belirlendiği", üst istasyon otomasyon sorumlusu S.K. de "bu görevle ilgili eğitiminin olmaması ve sistemdeki sorunun yolcular ile S.Y. tarafından bildirilmesine rağmen sistemin yeniden çalışmasına müsaade etmesi" gerekçesiyle iddianamede ‘asli kusurlu’ olarak tanımlandı.

MEGATOWER A.Ş.’DEN 5 KİŞİ DE ‘TALİ KUSURLU’

İddianamede Mega Tower A.Ş.'de mekanik bakım sorumlusu Ö.E., mekanik bakım görevlileri O.K. ve K.K., şirkette teknisyenlik yapan H.A. ve A.A. ise ‘tali kusurlu’ olarak tanımlandı.

Şüphelilerin tutuklu yargılanmaları ve üzerlerine atılı suçlardan ayrı ayrı ceza almalarının talep edildiği iddianamede, teleferik sistemine ait 28 numaralı kabinin ve 5 numaralı direğin delil için Antalya Emniyeti’nde muhafaza edildiği belirtildi.

(HABER MERKEZİ)