Kendi partisinden Trump'a tepki: Ülkeye zarar veriyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık seçimlerinde oyların hepsinin sayılmasını engellemeye çalışıp erkenden zafer ilan etmesi kendi partisi Cumhuriyetçilerden de tepki geldi. Bir dizi önde gelen isim, Trump'ın iddialarına kanıt göstermediğini söyleyip başkanı demokrasiye zarar vermekle suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kazanmak için demokratik sürecin altını oyma girişimlerine kendi partisinden de tepki yükselmeye başladı. Trump'ın seçimlerde hile yapıldığına dair kanıt göstermeden öne sürdüğü iddialara Lindsey Graham ve Kevin McCarthy gibi tanınmış isimlerden destek gelse de, bir dizi Cumhuriyetçi siyasetçi ABD Başkanı'nı demokrasiyi zedelemekle suçladı.

TRUMP'A YAKIN ESKİ VALİ: BİZE KANITLARI GÖSTERİN

Trump'a yakınlığıyla tanınan eski New Jersey valisi Chris Christie, "Bize kanıtları gösterin. Bugün kanıtlara dair hiçbir şey görmedik" dedi. Kendisinin de geçmişte seçimleri kazanıp kaybettiğini söyleyen Christie, "[Bu iddialar], sistemimizde inandığımız her şeyin altını oyuyor" diye konuştu.

'SEÇİMLERİMİZİN BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI'

Michigan'dan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Paul Mitchell, "Her bir yasal oy sayılmalı, her zaman sayıldıkları gibi. Bundan daha azı seçimlerimizin bütünlüğüne zarar verir ve demokrasimiz için tehlikeli" diye konuştu.

MITT ROMNEY: OYLARIN SAYILMASI DEMOKRASİNİN TEMELİ

Utah eyaletinden Cumhuriyetçi senatör ve partinin eski başkan yardımcısı adaylarından Mitt Romney, "Her bir oyun sayılması, demokrasinin temelidir. Bu süreç genelde uzundur, yarışanlar için de sinir bozucudur. Oylar sayılacak" dedi.  

Maryland eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Larry Hogan, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Başkan'ın bu akşam yaptığı ve demokratik sürecimizin altını oyan açıklamalarının savunulacak bir yanı yok" dedi.

'OY VERENLERE SAYGISIZLIK'

George W. Bush döneminin eski iç güvenlik bakanı Tom Ridge, Trump'ın bazı oyları yasadışı ilan edip seçimleri kazandığını iddia ettiği konuşmanın 'pandemi ortasında güvenli bir şekilde oy vermenin bir yolunu bulmuş her bir Amerikalıya saygısızlık anlamına geldiğini' söyledi. 

'ÜLKENİN TEMELLERİNİN ALTINI OYUYOR'

Teksas eyaletinden Cumhuriyetçi Kongre üyesi Will Hurd, şu tepkiyi gösterdi: "Görevdeki bir başkanın siyasi sürecimizin altını oyması ve sayısız Amerikalının kullandığı oyların yasallığını kanıt göstermeden sorgulaması sadece tehlikeli ve yanlış değil. Aynı zamanda, tam da bu ülkenin dayandığı temellerin altını oyuyor. Her bir Amerikalının oyu sayılmalı."  (DIŞ HABERLER)