Kemalpaşa’ya sosyalist aday: Halkla beraber yöneteceğiz

SOL Parti’den belediye başkanlığına aday olan Harun Vayiç’e göre Kemalpaşa’da değişim mümkün. Vayiç, “Yaptığımız birebir görüşmelerde insanlar bize kendi projeleriyle gelmeye başladı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL – Yaklaşık 10 bin nüfusuyla Doğu Karadeniz’in küçük bir kenti olan Artvin Kemalpaşa’da, sosyalist aday Harun Vayiç, SOL Parti’nin adayı olarak belediye başkanlığı için pusulada yerini aldı. Vayiç, yaklaşık 30 yıldır Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yönettiği Kemalpaşa’da halkın kendisini yöneterek sorunları çözebileceğini söylüyor. 2019 yerel seçimlerinde yüzde 54 oy alan CHP’ye ilçede büyük tepki olduğunu kaydeden Harun Vayiç, seçilmesinin sürpriz olmayacağını belirtiyor. Peki,

Kemalpaşa’da sosyalist bir çıkış mümkün mü? Harun Vayiç ile Kemalpaşa’da devam eden çalışmaları, yönetim anlayışlarını konuştuk.

‘KEMALPAŞA’DA PARK DAHİ YOK’

Artvin’in mütevazı ilçesi Kemalpaşa’da çay üretimi en büyük geçim kaynaklarından biri. Kemalpaşalı çay üreticileri, çaya uygulanan kota ve kontenjandan yıllardır yakınıyor. 15 günden az bir sürenin kaldığı 31 Mart yerel seçiminde Harun Vayiç, tabanda değişimin talebi olduğunu kaydetti. Vayiç’e göre bu değişim talebini ‘birbirine benzeyen partiler karşılayamaz.’ Kemalpaşa’da özellikle CHP’ye bir tepki olduğunu söyleyen Vayiç, “CHP ve AKP ikili hattında bir kamplaşma vardı. Kemalpaşa’da insanların CHP’ye ve AKP’ye çok ciddi bir tepkisi var. Kemalpaşa öyle bir yer ki kaldırım dahi yok. CHP yönetimindeki Kemalpaşa’da insanların oturup dinlenebileceği bir park ve sosyal alan yok. Biz bir alternatif olarak çıktık ve çok içten karşılanıyoruz. Biz Kemalpaşa’yı kazanacağımızı düşünüyoruz. 2024’e gelmişiz hala çocuk parkının dahi olmadığı bir ilçeden söz ediyoruz” diye konuştu.


‘SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMEN BİZİM ÇIKIŞIMIZLA SANDIK BAŞINDA OLACAK’

Sosyalist örgütlerin de desteklediği Harun Vayiç, Kemalpaşa’da aday bolluğu olduğunu söylüyor. Seçimde, Yeniden Refah Partisi, AK Parti, İYİ Parti, Memleket Partisi ve CHP’nin adayları yarışacak. Vayiç, oluşan tepkiden doğru sandığa gitmeyecek seçmenin kendi çıkışlarıyla sandık başında olacağını belirtti.


‘ÇAY HAK ETTİĞİ DEĞERİ KOOPERATİFLEŞMEYLE BULACAK’

İlçenin en büyük finans kaynaklarından biri olan çay ve nakliyecilikle Vayiç, şunları kaydetti: “Kemalpaşa’nın ana geçim kaynakların biri çay üreticiliği. Biliyorsunuz Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi var. 4 bin 784 üyesi var bu kooperatifin. Atıl durumdaydı biz 2017 yılında aktif hale getirdik. Şu an kendi kendini idare eden bir kooperatif oldu. Devletin uyguladığı kota ve kontenjandan dolayı özel sektöre geniş alanlar açıldı. Çayın hak ettiği değeri yeniden kooperatifleşmeyle bulacağını söylüyoruz. Kooperatifleşmeyi bu anlamıyla tartıştırdık.  Biliyorsunuz Sarp Gümrük Kapısı var. Nakliye sektörü de çok gelişmiş durumda. İş olarak fazla bir sıkıntı çekilmiyor ancak okuyan kesimle ilgili sıkıntılar var. Bu alanda işsizlik var. Akademik alanlar yaratmak gerekiyor. Belediyede 54 personel var. Akademik olarak kimse yok bu noktada belediyeye istihdam açılması gerekiyor. Biz bu konuda bir katkı yapabiliriz.”

‘BERABER YÖNETECEĞİZ’

Kemalpaşa’nın mevcut yönetilme biçiminden rahatsız olanlara sundukları alternatiften de söz eden Vayiç, yönetim anlayışlarına ilişkin ise “Biz bir gelenekten geliyoruz. Belediye, yerel yönetim anlayışımız farklıdır. Meclisleşme kurgumuz var. Kemalpaşa merkezde üç mahalle var, burada üç meclis kuracağız. Bunun yanında gençlik, esnaf, engelli, kadın ve hatta 15 muhtar var onlarla da meclis kurup Kemalpaşa’yı hep beraber yöneteceğiz” dedi.

‘SEÇMEN NESNE DEĞİL ÖZNE OLACAK’

Vayiç, diğer adayların aksine, başarısız bulunması durumunda da görevi bırakacağına dair taahhütname sunduklarını da sözlerine ekledi: “Bu meclisler bizi başarısız bulursa görevi bırakacağımıza dair taahhütname sunduk. Yaptığımız birebir görüşmelerde insanlar bize kendi projeleriyle gelmeye başladı. Seçmen bir nesne değil, özne olarak belediyede yer alacak. Bunun yanında katılımcı bütçeyi de ekliyoruz. Bütçeyi hep beraber yapacağız. Yani başarılıysa meclis yoluna devam edecek, değilse zaten hep beraber bırakacağız. Biz bu işi bitirdiğimizi düşünüyoruz. Tepkisel oyları aldığımız zaman 31 Mart’ta seçimi alırız.”

‘ADAYLIKTAN ÇEKİLME DURUMUMUZ YOK’

Vayiç, ilçedeki seçim çalışmaları sürerken kendilerine olan ilginin artmasıyla birlikte ‘tehlike’ olarak görülmeye başlandıklarından söz etti. CHP tarafından ilçede adaylıktan çekileceğine dair algı yaratıldığından söz eden Vayiç, şöyle devam etti:

“En büyük sorunlardan biri CHP’nin bizim hakkımızda “çekilecekler” algısı yaratması. Biz kesinlikle geri çekilmeyeceğiz. Sol Parti’nin siyaset yapması bu şekilde engelleniyor. Korku dağları sardı. Biz bu algıyı yenmeye çalışıyoruz, böyle bir şey olmayacak. Biz bu memleketin alnı ak, başı dik çocuklarıyız. Kemalpaşa’ya hizmet açısından bizim hiçbir zaman geri çekilme şansımız yoktur.”