Kemal Kurkut davasında karar bekleniyor: Süreç işkenceye dönüştü

Diyarbakır'daki Newroz'da polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut davasında karar çıkması bekleniyor. Yarın görülecek duruşma öncesi konuşan Kurkut'un ağabeyi Ercan Kurkut, "Davayla ilgili bir ilerleme olmadığı gibi bizim için de bir işkenceye dönüştü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un 2017 Newroz’unda Diyarbakır’da polis kurşunuyla öldürülmesine ilişkin davada yarın karar çıkması bekleniyor. Olay anında çektiği 8 fotoğraf karesiyle olayın gerçek boyutunu ortaya çıkaran gazeteci Abdurrahman Gök’ün evine 2 defa baskın yapıldı, hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Gazeteci Gök, kendisine yönelik baskıların temel nedeninin Kurkut cinayetine dair resmi söylemi yalanlayan fotoğraflar olduğunu söylerken Kurkut'un ağabeyi Ercan Kurkut, "Dava bizim için işkenceye dönüştü, adalet beklentimiz kalmadı" dedi.

'POLİS FOTOĞRAFLARI SİLMEK İSTEDİ'

Kurkut'u öldüren Y.Ş. hakkında 'bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçundan 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi isteniyor. MLSA'dan Deniz Tekin'in haberine göre, Kurkut'un öldürüldüğü ana ait fotoğrafları çeken Abdurrahman Gök, olay anında çektiği 28 fotoğraf karesini delil olarak soruşturma savcısına verdi. Gök şunları söyledi: “Genç şahıs vurulduktan ve polisler başına toplandıktan sonra çektiğim fotoğrafları polisler fark edince makinemden sildireceklerini düşündüm. Hafıza kartımı çıkarıp hemen arka cebime koydum. Akabinde bir polis memuru yanıma gelerek bana ‘makineni ver, amirim seni çağırıyor’ dedi. Çağırdığı kişinin yanına gittiğimde bana olaydan görüntü alıp almadığımı sordu. Ben de henüz hazırlık yaptığımı, fotoğraf çekmediğimi söyledim. Ancak bana inanmayarak makinemin içini açmamı söyledi. Ben de açtım. İçerisinde hafızda kartımın olmadığını gördü. Ekranda da hafıza kartı yok yazısını görerek teyit etti. Çantamdaki kartları çıkarmamı istedi. Onları da çıkardığımda boş olduklarını gördüler. Çıkardığım kartlara format attılar. Ancak üzerimi aramadıkları için pantolonumun arka cebindeki hafıza kartını bulamadılar.” 

 'KATİLİN İSTEDİĞİ GİBİ BİR RAPOR HAZIRLANDI'

Kurkut'un ağabeyi Ercan Kurkut, “Bu fotoğraflar olmasaydı kardeşimin cinayeti ‘canlı bombanın etkisiz hale getirildiği’ yalanıyla unutulup giden bir cinayet olacaktı" dedi. Kurkut iç hukuktan ümitleri olmadığını söyleyerek şöyle devam etti: "Yaklaşık üç yıldır süren bir mahkeme süreci var. Fakat davayla ilgili bir ilerleme olmadığı gibi bizim için de bir işkenceye dönüştü. Raporlar gitti geldi ve katilin istediği gibi bir rapor hazırlandı. Katilin bütün talepleri yerine getirildi. Tekrar görevine döndü. Bizim hiçbir talebimiz yerine getirilmedi. Bizim bu davanın adil bir şekilde sonuçlanacağı konusunda bir beklentimiz kalmadı. Bunu daha öncede belirtmiştik. Türkiye’deki hiçbir kurumundan adalet beklentimiz kalmadı. Davanın bir an önce sonuçlanmasını umuyoruz. Adaleti dışarda arayacağız. Hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Kurkut ailesi avukatı ve insan hakları savunucusu Serdar Çelebi ise, olayın nasıl gerçekleştiği nasıl olduğunun görüntülerde belli olduğunu söyleyerek, “Davada hukuka ve adalete uygun bir karar çıkar mı çıkmaz m bunu mahkemede göreceğiz" dedi. (Kaynak: MLSA)