Kılıçdaroğlu: Beşli çete dolaylı olarak görüşme talebini iletti

En çok kamu ihalesi alan 5 şirketin görüşme talep ettiğini söyleyen CHP lideri, "Beş müteahhidin görüşme talebi net bir şekilde iletilmedi, dolaylı olarak iletildi. Görüşmedim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 milyar liralık yolsuzluk iddiasına karşı tazminat davası açmasını değerlendiren  CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Kaçan insan dava açar. Devletin bütün imkanları elinde. Gelirsin buraya, 'Ey Kılıçdaroğlu işte belgeler burada dersin.' Der mi?" şeklinde konuştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bir yemekteki görüntülerinin servis edilmesine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Daha önce ne demiştim? Telefonlarımız dinleniyor. Şimdi bir gerçek daha ortaya çıktı. Sadece dinlemiyorlar. Bir de izliyorlar. İnsan biraz utanır ya. İzlemezseniz, dinlemezseniz namertsiniz. Bizim verilmeyecek hesabımız mı var" dedi.

'KEŞKE O DA BURADA OLSAYDI'

Halk TV yayınlanan Suat Toktaş'ın ve hazırladığı "Liderler Özel" programına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gündemi konuları değerlendirdi ve soruları yanıtladı. 

Suat Toktaş'ın "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yayına bağlanmak isterse, bağlayabiliriz" sözlerine Kılıçdaroğlu, "İster mi? Cesaret edemez. İsterim tabi AK Parti'nin Genel Başkanı, bağlanmak isteyebilir, düşüncelerini ifade etmek isteyebilir. Hatta yeni bir tazminat davası açacağım da diyebilir. Ama cesaret edemez. Keşke bağlansa. Keşke o da burada olsaydı. Beraber tartışsaydık. Kamuoyu da izleseydi" şeklinde karşılık verdi.

'84 MİLYONUN ORTAK SORUNLARINA KONUŞMAMIZ GEREKİR'

"Siyasetçiyseniz gerçekleri topluma anlatmak zorundasınız ve toplum size hak verir" diyen Kılıçdaroğlu, "Yapay tartışmalardan özenle kaçınmak lazım. Vatandaş zaten gırtlağına kadar sorunların içinde ve bu sorunları aşması lazım. Bu sorunların nasıl aşılacağı yönünde siyaset kurumunun kendi görüşlerini aktarması lazım" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin kısır gündemlerden kurtulması gerektiğini" söyleyen Kılıçdaroğlu, "Nedir bu kısır tartışmalar?" sorusuna "İnsanlar geçinemiyor. 84 milyonun ortak sorunları var. Bunları konuşmamız gerekir. Bir kar yağdı tek gündem İstanbul oldu. Tüm Türkiye'nin sorunları var. Devlete verdiğimiz vergiler var. Bu vergiler nereye harcanıyor? İhaleler veriliyor, bunlar kimlere veriliyor? Çünkü o paraları vatandaş veriyor. Ekmek alırken vatandaş vergi veriyor. Vergi veriyorsa 'Bu vergileri nereye harcıyorsun anlat' demesi lazım" yanıtını verdi.

'KAÇAN İNSAN DAVA AÇAR'

6 milyar liralık ihale yolsuzluğu iddiasının ardından Erdoğan'ın 250 bin liralık tazminat davası açması hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Neden dava açıyor? Kaçan insan dava açar. Devletin bütün imkanları elinde. Gelirsin buraya, 'Ey Kılıçdaroğlu işte belgeler burada dersin.' Der mi? Demesi lazım değil m? Ama neden dava açıyor? Hakimleri seçiyor ya da daha sonra değiştiriyor. Oradan bana tazminat cezası çıkıyor. İlk davadan sonra çıkıp 'Bakın ben kazandım' diyor. Sonra ben üst mahkemelere gidiyorum. Davayı kazanıyorum. Devlet bana 13 bin Euro tazminat ödedi" dedi.

'İSTANBUL'DA SORUN VAR DOĞRU AMA İBB ELİNDEN GELENİ YAPTI'

Suat Toktaş'ın İstanbul'daki kar yağışı sonrası yaşanan olumsuzluklarında önemli bir sorun olduğunu söylemesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Her yerde sorun olabilir. Bunlar beraber çözülmesi gereken sorunlar. Ben İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elinden geleni yaptığını biliyorum. Evet bir sorun var doğru. İnsanlar mahsur kaldı doğru. Ama metro 02.00'ye kadar çalıştı. İBB'ye bağlı olan metrobüsler çalıştı. İstanbul'u tartıştık değil mi? Yeni yaptıkları İstanbul Havalimanı'nın kargo terminalinin çatısı çöktü. Tartışan oldu mu? Orada binlerce insan, binlerce turist slogan yattı. Tartışıldı mı? Hayır" diye konuştu.

'İSTANBUL'U KAYBETMESİNİ SİNDİREMİYOR, SİNDİRECEKSİNİZ EFENDİM'

"Nerde bu devleti yöneten insanlar? Sizin Türkiye Cumhuriyet Devleti'ni rezil etmeye hakkınız var mı?" diyen soran Kemal Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: 

"Oradaki turistleri alıp otele bile götüremediniz. O insanlara karton dağıttınız. Tartışılması gereken asıl mesele bu değil mi? Bir de şu var. İktidarsınız. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nı devlete rakip olarak görüyorsunuz. Akıl tutulmasıdır bu. Siz bir kişiyi hedef alıp, kendi kusurlarını örtmeye çalışırsanız yanılırsınız. İstanbul'u kaybetti. Beyefendi bunu içine sindiremiyor. Sindireceksiniz efendim."

'İZLEMEZSENİZ, DİNLEMEZSENİZ NAMERTSİNİZ'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bir balık restoranında yemek yemesinin görüntülerinin servis edilmesine de değinen Kılıçdaroğlu "Daha önce ne demiştim? Bizim telefonlarımız dinleniyor. Benim, ailemin, çocuklarımın, çevremin, vekillerin. Şimdi bir gerçek daha ortaya çıktı. Sadece dinlemiyorlar. Bir de izliyorlar. İnsan biraz utanır ya. Demokrasinin 'D'si bile bunlarda yok. İzlemezseniz, dinlemezseniz namertsiniz. Bizim verilmeyecek hesabımız mı var" dedi.

'KADI HIRSIZ OLUNCA KİME ŞİKAYET EDECEKSİNİZ?'

İmamoğlu'nun yayınlanan görüntülerle ilgili yasal işlem başlattığını aktaran Kılıçdaroğlu, "Özel görüntüleri yayınlayamazsınız. Bu anayasal suçtur. Ama Anayasa askıda. Kurumlar işlemez durumda. Kime dava açacaksınız? Kadı hırsız olursa, kadıyı kime şikayet edeceksiniz? Geldiğimiz nokta budur yani?" ifadelerini kullandı. 

'YAĞMUR GİBİ DOSYA YAĞIYOR, ERDOĞAN'IN İMZASI OLANLAR ÖNMÜZDEKİ HAFTA AÇIKLANACAK'

"Erdoğan'ın duyarlı, devleti bilen kadroları birer birer tasfiye ettiğini, liyakat sahibi bürokratları devre dışı bırakıp yerine kendi bürokratlarını atadığını" söyleyen Kılıçdaroğlu, "Direnen bürokratlar var. Yolsuzluk dosyalarını raporlayanlar var. Yağmur gibi yağıyor dosyalar. Erdoğan'ın imzası olanları 3 grup başkanvekili basın toplantısı ile duyuracaklar ve Meclis'e getirecekler. Erdoğan’ın imzası bulunan belgeyle ilgili 3 grup başkanvekilimiz önümüzdeki hafta basın toplantısı yapacaklar. Bu belgeler Meclis Genel Kurulu’nda da indirilecek çünkü AK Parti milletvekillerinin de bunu bilme hakkı var. Onların dünyadan haberi yok" şeklinde konuştu.

'BÜROKRATLARA SESLENİYORUM, SİZ DEVLETİN GERÇEK SAHİBİSİNİZ'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bürokratlara da çağrı yaptı: 

"Memur Teoman'dan bahsettim. Rüşvet teklif ediyorlar, almıyor. Memur Teoman'ı sürüyorlar. Buradan bütün onurlu bürokratlara sesleniyorum: Siz devletin gerçek sahibisiniz. Sizi hakkınız hukukunuzu sonuna kadar benim boynumun borcu olacaktır. Sakın ola tüyü bitmemiş yetimin hakkına el uzatan bir belgenin altına imza atmayın."

'BEŞLİ ÇETE DÜNYA LİTERATÜRÜNE GİRDİ'

Yolsuzluk iddiasıyla ilgili videoda 2 belge gösterdiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Erdoğan’a daha çok sürprizim var. Öyle tazminat davası açtım Kılıçdaroğlu susacak, yemezler. Ben onlar gibi değilim, hesabını sorarım. 6 milyar liralık yolsuzluk dosyasını savcılığı da verdik. Suç duyurunda da bulunduk. Beşli çete dünya literatürüne girdi. Dünyada en fazla kamu ihalesi alan beş çete. Tam bir sömürge ülkesi haline getirmişler Türkiye'yi" dedi ve şunları söyledi: 

"İhale niye yapılır? Devlet işini daha ucuza yapsın diye. Bunlar ne yapıyor? Önce gidiyorlar müteahhitle birlikte temel atıyorlar sonra ihale yapıp o müteahhide veriyorlar. Böyle bir garabet olur mu? 'Erdoğan böyle şeylerin altına imza atmaz' diyen Sevgili Bakanım (Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu), İstanbul'daki kuponlu arazileri ilk bana soracaksınız diyen kimdi? Milyarlık ihaleleri onun haberi olmadan yaparsan seni o koltukta bir saniye tutmaz. Bizi enayi mi sanıyorlar? Bunların rakamlarını da bilmiyorlar."

Suat Toktaş'ın "Bu beşli çeteden sizinle görüşmek isteyen oldu mu? Ankara'da konuşuluyor" sorusunu Kılıçdaroğlu "Beş müteahhidin görüşme talebi net bir şekilde bana iletilmedi, dolaylı olarak iletildi. Görüşmedim. Niye görüşeyim? Belki onlar da haksızlığa uğradıklarını ifade edecekler. Ellerinde belki de dosya vardır. 'Efendim bizden bu kadar rüşvet istediler' diyecekler. Onlar da gelecek. Kime ne kadar rüşvet ödedikleri. Bugün değil ama gelecek. 100 liralık geçiş ücretini 130 liraya çıkarıyorsunuz. Bunlar bedava mı oluyor?" yanıtını verdi.

'6 LİDER BU METNE SAHİP ÇIKACAĞIZ'

İYİ Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'yle yaptıkları "güçlendirilmiş parlamenter sistem" çalışmasına da değinen Kılıçdaroğlu, 6 parti genel başkanının bir araya geleceğini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, "6 lider kendi aramızda görüşüyoruz. Hepimizin ortak bir hedefi var, bu ülkeye demokrasi getirmek. Çalışmayı yapan genel başkan yardımcıları, güçlendirilmiş parlamenter sistemi açıklayacaklar. 6 parti lideri bir araya gelecekler. Ayrıntılar konusunda genel başkan yardımcıları bir tarih belirleyecekler, biz bu metne sahip çıkacağız. Ortak metni medya önünde hep beraber sahipleneceğiz" ifadelerini kullandı.

'GENİŞLEMEYE İTTİFAKI OLUŞTURAN PARTİLER KARAR VERECEK'

Kemal Kılıçdaroğlu, "Millet İttifakı genişleyecek mi?" sorusunu ise "Bu konuda benim görüş beyan etmem doğru olmaz. Ben demokrasiyi savunan, medya özgürlüğünü savunan, vergilerin hesabının verilmesini isteyen herkesin yan yana gelmesini isterim. İttifakı oluşturan partiler yan yana gelip karar verecektir" diye yanıtladı.

'DİYARBAKIR'DA ÇEKİLEN ZULÜMLERİ BİLİYOR MUYUZ?'

Diyarbakır’a yapacağı ziyaret öncesindeki "Bu ülkeye demokrasi gelecekse, bu ülkede demokrasi olacaksa, bu ülkede herkes kimliğinden dolayı ötekileştirilmeyecekse, inancından ötürü ötekileştirilmeyecekse bunun yolu Diyarbakır’dan geçer" sözlerine de değinen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Diyarbakır'da çekilen zulümleri bilmiyor muyuz? Boşuna mı helalleşme dedim. Bu kardeşiniz ateşten gömleği giydi. Bu helalleşmeyi gerçekleştireceğim. Bu ülkeyi cennete çevireceğiz" dedi.

'DEMİRTAŞ 'SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ' DEDİĞİ İÇİN İÇERİDE'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Abdullah Öcalan'ın, Selahattin Demirtaş'ın vermiş olduğu mesajlardan rahatsız olduğu ortada bir gerçek" açıklaması hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Hani görüşmüyorlardı? Demek ki görüşüyorlar. Selahattin Demirtaş niye tutuluyor içeride? Haksız yere tutuluyor. Osman Kavala, haksız yere tutuluyor. Birisini mi öldürdüler? Bir insan siyasi görüşü dolayısıyla hapse atılır mı? Sayın Demirtaş, cumhurbaşkanı adayıydı. Hakimler seçime girebilir dedi. Kendisinin belirlediği hakimler. Trump telefon edince papazı bırakıyorsun, bu içeride siyasi rehine olarak tutacaklar. Öcalan ile ne görüştüler bilmiyoruz. Demirtaş'ın içeride tutulmasının nedeni 'Seni başkan yaptırmayacağız' demesidir. Görüşlerimiz farklıdır ama haksızlık varsa söyleyeceğiz. Sayın Demirtaş çıktığında gelip CHP'ye mi oy verecek, hayır. Ama siz hakkı ve hukuku savunmak zorundasınız."

Yerel seçimler öncesi İmralı Cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yazdığı mektubu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Yerel seçimlerde hatırlıyorsunuz: Bir mektup okuttular. Bahçeli de bunu destekledi. Bir akıl tutulması yok mu burada? İktidarda insan şerefi onuruyla durur kardeşim" dedi.