Kedilerin 'istilacı yabancı tür' sınıflandırılmasına tepki: İnsan istilacı olmayan türler arasında mı?

Polonya Bilimler Akademisi, kedileri "istilacı yabancı tür" olarak sınıflandırdı. Enstitü, sınıflandırmanın Avrupa Birliği yönergelerine uygun olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Polonya Bilimler Akademisi, vahşi hayata verdikleri zararı gerekçe göstererek evcil kedileri 'istilacı yabancı tür' olarak sınıflandırdı. Alınan karara hayvanseverler tepki gösterirken devlet tarafından işletilen Polonya Bilimler Akademisi'nde biyolog olan Wojciech Solarz kendini savundu.

Karar'dan Selman Cömert'in aktardığı habere göre, Solarz, kedilerin Polonya'da her yıl yaklaşık 140 milyon kuşu öldürdüğünü öne sürdü. Solarz gelen tepkilere karşı, "bin 787 numaralı istilacı yabancı türler üzerinden çıkartılan patırtının, Doğa Koruma Enstitüsü'nün vahşi ve diğer kedilere ötenazi yapılması çağrısında bulunduğu izlenimi yarattığını, bunun da medyadaki bazı haberlerden kaynaklanmış olabilir" dedi. Solarz, Associated Press'e verdiği demeçte, veri tabanında bulunmasında sakınca görülmeyen bin 786 tür daha olduğunu söyledi. 

'EVCİL KEDİLER, İSTİLACI TÜR OLMA KRİTERLERİNİN TAMAMINI KARŞILIYOR'

Avladıkları kuşların ve memelilerin sayısı göz önüne alındığında, evcil kedilerin biyoçeşitlilik üzerinde zararlı bir etkisi olduğunu söyleyen Solarz, bunun gittikçe güçlenen bir bilimsel fikir olduğuna dikkat çekti. Kediyi yabancı istilacı türler arasına dahil etme kriterleri için Solarz, "kedi tarafından yüzde yüz karşılanıyor" dedi.

'İNSAN İSTİLACI OLMAYAN TÜRLER ARASINDA MI?'

"Mutlu Kedi" (The Happy Cat) başlıklı kitabın yazarı olan Dorota Suminska, kedilerin haksız yere suçlandığını savunarak, "İnsanın istilacı olmayan yabancı türler listesinde olup olmadığını sorun" dedi.

Bu ayın başlarında, Polonya Akademi Enstitüsü'nün internet sitesinde söz konusu 'ihtilafa' atıfta bulunan ve konumunu netleştirmeye çalışan bir gönderi yayınlandı. Enstitü, "hayvanlara yönelik her türlü zulme karşı" olduğunu vurguladı. Ayrıca sınıflandırmanın Avrupa Birliği yönergelerine uygun olduğunu savundu.

Enstitü, kedileri 'yabancı' olarak sınıflandırmayla ilgili, bilimsel adı 'Felis catus'un muhtemelen yaklaşık 10 bin yıl önce eski Orta Doğu'nun büyük uygarlıklarının beşiğinde evcilleştirildiğini ve bu türlerin Avrupa'ya yabancı hale geldiğini kaydetti. Enstitü ayrıca, kedi sahiplerinin kuşların üreme mevsimi boyunca evcil hayvanlarının dışarıda geçirdikleri süreyi sınırlamalarını önerdi.

KAYNAK

Etiketler kedi polonya akademi tür