'Kedi tehlike yaratıyor' diye yolcuyu azarlayan şoför, otobüsü muavine kullandırdı

Kafes içerisindeki uyutulmuş kedisiyle otobüste yolculuk yapmak isteyen bir yolcu, şoför ve muavin tarafından engellenmek istendi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 21 Temmuz gecesi İzmir’den Bursa'ya evcil kedisi ile yolculuk yapmak isteyen yolcu, İstanbul Kalesi adlı otobüs firmasından bilet aldı. İzmir Otobüs Terminali'ne giden yolcu otobüsün hareket saati geldiğinde veteriner kontrolünde anestezi işlemi uygulanmış evcil hayvanıyla birlikte araca bindi. Görgü tanıklarının anlatımlarına göre ilk olarak otobüsün muavini aşağı inerek sorumlu personele “Şuna söyleyin de kediyi bagaja koysun. Öyle yukarıda olmaz o” dedi. Ardından otobüse gelen şoför ise yolcuya kediyi kafesiyle birlikte bagaja koyması konusunda baskı yaptı.

Kedinin anestezi ile uyutulduğunu belirten yolcu, Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nin ilgili maddelerini hatırlatarak kedinin uyutulmuş olarak yolcu bölümünde taşınabileceğini söyledi. Yaşanan tartışmanın ardından kafesteki kedinin yolcu bölümünde kalmasına izin verildi ancak muavin ve şoför yolcuya yönelik uyarı ve söylemlerine bir süre daha devam etti. Şoför yolcuya, “Kedi yolculuğu tehlikeye atıyor” şeklinde ifadeler kullanırken, muavin ise sık sık otobüstekilere dönerek “Kediye alerjisi olan var mı?” şeklinde sorular yöneltti.

'KEDİ YOLCULUĞU TEHLİKEYE ATIYOR' DEDİ, UYKUSU GELİNCE OTOBÜSÜ MUAVİNE KULLANDIRDI

Yolcuların anlatımlarına göre otobüs Bursa'ya yaklaştığı esnada ise uykusu gelen şoför, birkaç defa şerit ihlali yaptı. Yaşanan durum üzerine ise otobüsün muavini direksiyona geçti. Otobüs bir süre muavinin kontrolünde yola devam ederken, muavinin vites değişimi yapamaması ve vitesi yan koltukta oturan şoförün değiştirmesi de dikkat çekti. Muavinin şoför koltuğunda oturduğu dakikalar ise yolcular tarafından fotoğraflandı. Muavinin otobüs kullanmaya imkan tanıyan ehliyeti olup olmadığı yönündeki sorular ise cevapsız bırakıldı.

'ÜÇ KEZ DİREKSİYON HAKİMİYETİNİ KAYBETTİ'

Evcil kedisiyle birlikte hak ihlaline maruz kalan yolcu, o gün yaşananları şöyle anlattı: 

“İzmir’den Bursa’ya gelmek için 21 Temmuz’u 22’si bağlayan gece 02.00’de İstanbul Kalesi adlı firmadan 54 AZ 412 plakalı araç ile 3 numaralı koltukta yolculuk yapmak için bilet aldım. Daha önce firma ile görüşerek kedimi de yolculukta uyutulmuş ve puset içerisinde yolcu kısmında taşımak istediğimi bir sorun olup olmayacağını sormuştum. Bir sorun olmayacağını belirtmeleri üzerine kedim ile beraber yolculuk için otobüse bindim. Ancak otobüsün şoför ve muavini tarafından kediyi bagaja koymam konusunda dakikalarca tartışma yaşadık. Daha sonra İzmir’den Bursa’ya doğru hareket ettim. Manisa’da şoför değişikliği yaşanarak ikinci şoför aracı kullanmaya başladı. Saat 05.00 sularında şoför direksiyon başında üç kez direksiyonun hakimiyetini kaybetti ve orta şeritten emniyet şeridine kontrolsüz bir biçimde geçiş yaptı. Bunun üzerine Bursa il sınırını geçtiğimizde aracı yol kenarında durdurdu ve muavin ile araçtan indi. Aralarında konuştuktan sonra araca geri döndüklerinde muavin şoför koltuğuna oturdu. Muavin vitesi bile değiştiremedi ve şoför yan koltuktan kendisi vitesi değiştirdi. Yaklaşık olarak 20 dakika boyunca muavin aracı kendisi kullandı. Bursa otogarına yaklaşmaya başladığımız zaman şoför yeniden kendisi direksiyona geçti.”

'ASIL TEHLİKELİ OLAN İNSAN MI YOKSA BAYGIN BİR KEDİ Mİ?'

En ön koltukta oturduğu için yaşananlara şahit olduğunu dile getiren yolcu, otobüste bulunan 40'dan fazla kişinin hayatının tehlikeye atıldığını vurgulayarak şöyle devam etti: 

“En önde oturduğum için tüm olan biteni görme şansım oldu. Muavin direksiyona geçtiği zaman telefonum ile fotoğraf çektim. İzmir - İstanbul otoyolundan giderken rastgele hiçbir önlem almadan yol kenarında duran ve muavine otobüsü kullandırarak araç içerisinde bulunan 40’dan fazla insanın hayatını tehlikeye atan şoför ve muavin hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bu araç içerisinde yolculuk yapan tüm yolcular manevi olarak zarar gördü ve bir süre tedirgin olarak yolculuk yapmak zorunda bırakıldık. Firmaya ulaşmam üzerine ise firma tarafından yolculara 'Yolculuğunuz nasıl geçti?' maili atıldı. Kedinin yolculuğu tehlikeye atabileceği gerekçesiyle sorun yaşadığım muavin onlarca insanın hayatını kendisi tehlikeye attı. Asıl tehlikeli olan baygın bir kedi mi yoksa insan mı? Firma, tüm yolcularda oluşan manevi zararı gidermelidir.”

FİRMA ÖNCE KABUL ETTİ SONRA İDDİALARI REDDETTİ

Yolculuk sonrası otobüs firmasına ulaşarak yaşananları anlatan yolcuya, söz konusu durumla ilgili işlem başlatıldığı yönünde bilgi verildi. Telefonla ulaştığımız firma yetkilisi ise böyle bir durumun söz konusu olamayacağını söyleyerek, “O müşterinin kendi düşüncesi. Böyle bir şey yok. Ne gördü bilmiyoruz” dedi.

Elimize ulaşan fotoğraftaki kişinin muavin mi yoksa şoför mü olduğu konusunda ise bilgi verilmedi.

KARAYOLLARI TAŞIMA YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

Karayolları Taşıma Yönetmeliği'nde 2020 yılında yapılan değişiklik ile aşı karneli kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanların kafeslerinde yolcu ile birlikte taşınabileceği belirtiliyor. Yönetmeliğin dördüncü kısmında yer alan ilgili 38'inci maddede şu ifadelere yer veriliyor;

“Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet kuşu veya kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.”