Kazma Bırak: Yangınların yayılmasından hükümetler sorumlu

Kazma Bırak kampanyası Akdeniz ülkelerinde devam eden yangınların yayılmasından hükumetleri sorumlu tuttu. Çevreciler, askeri yatırım yerine itfaiye yatırımlarının artırılmasını istedi.

Açıklamada Türkiye'de toplam 547, Yunanistan'da ise 100 binlerce kilometrekarelik bir alanın yandığı ifade edildi
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Yunanistan'dan 31, Türkiye'den 25 ekolojik örgütün yanı sıra İspanya, Kıbrıs, Brezilya, Irak gibi ülkelerden de çok sayıda çevreci örgütlenmenin bir araya gelerek oluşturduğu, fosil yakıtlara karşı mücadele kampanyası "Kazma Bırak" Akdeniz ülkelerinde devam eden yangınlara ilişkin basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada, Akdeniz ülkelerinde meydana gelen yangınların nedeni olarak iklim krizi işaret edilirken, yangınların yayılmasından devlet politikaları sorumlu tutuldu.

‘YANGINLARIN YAYILMASINDA SORUMLU İKTİDAR’

Akdeniz ülkelerindeki yangınlar temmuz ayı başından itibaren devam ediyor. Kıbrıs'taki yangınlarda 4, Türkiye'de 8 kişi ve çok sayıda canlı yangın nedeniyle öldü. Her üç ülkede de yüzlerce insan yaralandı ve evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kazma Bırak'ın açıklamasında yanan alanlara ilişkin şu bilgi paylaşıldı: "Türkiye'de 8 gün içinde toplam 547 kilometrekare, Yunanistan'da 100 binlerce, Kıbrıs'ta 55 kilometrekarenin üzerinde alan yandı ve yangınlar hala devam ediyor." İklim krizi sonuçlarının çok daha yıkıcı olmaya başladığı anlatılan açıklamada, ülkelerin itfaiye hizmetlerine yönelik kesintileri ve personel azlığına dikkat çekildi.

'BÜYÜK TÜKENİŞ'

Yunanistan'daki yangınlara da değinilen açıklamada, Yunanistan itfaiye teşkilatının büyük oranda araç filosunu yenilemek için özel bağışlara bağımlı hale getirildiğinden söz edildi ve bu durum "büyük tükeniş" olarak tarif edildi. Açıklamada her üç ülkenin talepleri ise şöyle sıralandı: "Polise ve orduya değil, itfaiye ve orman teşkilatına yatırım, evlerini kaybedenlerin barınması ve yaşam alanlarının rehabilitasyonu için devlet desteği, orman alanlarının korunmasını, yanmış bölgelerde yatırım faaliyeti ve konut alanı oluşturulmamasını talep ediyoruz. Mücadelemiz, doğa ve insan yaşamının kârdan önce geldiği bir toplum içindir."