Kazkeli çiftçisi: Enerjisa devlet desteğine el koydu

Enerjisa 100’ü aşkın Kazkeli çiftçisinin devlet desteğine ‘kaçak elektrik’ borcu gerekçesiyle el koydu. Çiftçilerin Avukatı Servet Mullaoğlu, Bakanlığın Enerjisa’nın tahsildarlığını yaptığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Kazkeli mahallesinde 100’ü aşkın çiftçinin destekleme primleri, ‘kaçak elektrik’ kullanımı gerekçesiyle kesildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen pirimler, çiftçilerin hesabına yatmadan, Bakanlığın havuzundan alındı. Çiftçiler, Enerjisa’nın borcu bulunmayana, hatta elektrikle çalışan su kuyusu olmayana da borç çıkardığını iddia etti.

Bugün Avukat Servet Mullaoğlu’nu ziyaret edip, durumu anlatan çiftçiler, bayramdan sonra itiraz dilekçelerini yazarak, yasal işlem başlatacak.

ÇİFTÇİLER KESİLEN DESTEKLERİNİN ŞAŞKINLIĞINDA

1978’den beri tarım yapılan Amik Ovası’ndan o tarihten beri de su sorunu var. Köylüler, açtıkları su kuyularından elektrikli motorlar kullanarak mahsullerinin sulamasını yapıyor. Kullandıkları bu su motorlarına her ay ortalama 70 bin tl tutarında fatura çıkıyor. Geçtiğimiz ay faturalarını ödeyemedikleri için de elektrikleri kesilen, bu nedenle ürünlerinin sulamasını yapamayan köylüler, eylem yapmıştı. Köylülerin iddiasına göre Enerjisa şirketi ödenmeyen faturaları köylülerin bankaya yatan destekleme primlerine el koyarak tahsil ediyor.

3 AY ÖNCE 500 BİN TL ÖDEME YAPTIM

Çiftçilerden Ahmet Şanverdi’nin 28 bin TL destekleme kredisi Enerjisa tarafından ‘kaçak elektrik borcu’ var diyerek tahsil edildi. Enerjisa’ya 3 ay önce 500 bin TL borç ödemesi yaptığını, şimdi de destek primine el konulduğunu belirten Şanverdi, “Benim arazimde bir su kuyusu var. Yeğenim Veysel Güler, kendi çiftçi kayıt sisteminden (ÇKS) üretim yaptı. Su kuyusu için 500 bin TL borç çıkardılar. Ödeme yapmasaydım yeğenimin evi ve arabasına haciz gelecekti, ödedik” diye konuştu.

Şanverdi, Enerjisa’nın ayrıca borç tebligatlarını farklı kişilere göndererek, süresi geçtikten sonra ‘borç var’ diye çiftçilerin mülklerini haczettirdiğini öne sürdü.

ABONE KAYDI OLMAYANA BORÇ ÇIKARILDI

Kazkeli çiftçilerinden Mehmet Parlak’ın adına abone kaydı olmadığı halde 18 bin TL destekleme primine, borca karşılık el konuldu. Mehmet Parlak, adına borç görülen kişinin kardeşi Bedir Parlak olduğunu, kardeşinin borcunun haberi olmadan kendisinden kesildiğini söylüyor.

'İZNİ OLMADAN KİMSENİN PARASINA EL KONULAMAZ'

Çok büyük hukuksuzluk yapıldığını söyleyen Avukat Servet Mullaoğlu, bir borç dahi olsa kurumun haciz işlemi başlatacağını, kimsenin şahsından izni olmadan parasını alamayacağını vurguladı. Enerjisa’nın, parayı ödemeler bankaya yatmadan direkt Tarım Bakanlığı’ndan almasına da “Tarım Bakanlığı adeta Enerjisa’nın tahsildarlığının yapıyor” dedi. Mullaoğlu, bayramdan sonra yasal işlemlerin başlatılacağını söyledi.