Kazdağları Kardeşliği: MTA’nın sondajları tarımı tehdit ediyor

Bayramiç Barajı “mutlak koruma alanı” içinde MTA ekiplerince sondaj yapılıyor. Kazdağları Kardeşliği’nden Ferzan Aktaş, “Çanakkale domatesi, Ezine peyniri metal kirliliğiyle karşı karşıya” dedi.

MTA'nın Akçakıl Köyü yakınlarında yaptığı sondaj çalışması.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ekipleri, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde sondaja devam ediyor. Yeni maden alanlarının tespiti için yapılan çalışmalar bölge halkını tedirgin ediyor.

Kazdağları Kardeşliği, Bayramiç Barajı'nın kaynağını oluşturan su toplama havzaları üzerinde yapılan sondaj çalışmalarına karşı suç duyurusunda bulundu. Kazdağları Kardeşliği'nden Ferzan Aktaş, “Çanakkale Domatesi, Ezine Peyniri, Bayramiç Elması'nın sulandığı Bayramiç Barajı sondajlar yüzünden kimyasallar ve ağır metal kirliliğiyle karşı karşıya” dedi.

‘ÜÇ AYRI NOKTADA SONDAJ ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR’

Bölgede daha önce de sondajların yapıldığını ancak onların fark edilmediğini dile getiren Aktaş, söz konusu çalışmaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Aktaş, “Şu anda üç ayrı noktada sondaj çalışmaları devam ediyor. Bayramiç Barajı kenarında, Akçakıl Köyü yakınlarında ve Serhad Köyü yolu üzerinde çalışmalar var. Bu bölge, tarımsal sulama açısından büyük önem taşıyor. Buradaki maden arama sondajlarının çalışıyor olması bile suçtur” dedi.

Kazdağları Kardeşliği’nden Ferzan Aktaş sondaj yapılan alanları yerinde gözlemliyor. 

‘KİMYASALLAR ÇANAKKALE DOMATESİNİ, EZİNE PEYNİRİNİ TEHDİT EDİYOR’

Kazdağları’nın en önemli alanlarından olan Ayazma Tabiat Parkı’na çok yakın bir alanda gerçekleşen MTA’ya ait sondaj çalışmalarının tarımsal üretim için tehdit olduğu ifade ediliyor. Bayramiç başta olmak üzeri, Ezine ilçesinin tarımsal sulama alanlarını beslediğini dile getiren Aktaş, “Çanakkale domatesinin, Ezine peynirinin, Bayramiç elmasının yetiştiği tarım topraklarını sulayan Bayramiç Barajı, sondajlar yüzünden kimyasallar ve ağır metal kirliliğiyle karşı karşıya” diye konuştu.

MTA yetkilileri ile konuştuklarını ve “izin almamız gerekmiyor” denildiğini ileri süren Aktaş, yetkililerden “zaten bir şey bulamadık, haritalandırma yapıyoruz” gibi cevaplar aldıklarını dile getirdi. Aktaş, bölgede yapılan çalışmalarla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri nezdinde şikayetlerde bulunduklarını, ayrıca suç duyurusu konusunda da Bayramiç Adliyesi’ne başvurduklarını dile getirdi.

KÖYE 50 METRE, SU KAYNAĞINA 80 METRE MESAFEDE SONDAJ

Konuyla ilgili yönetmelikte “Mutlak koruma alanlarında madencilik faaliyetlerine izin verilmez” denildiğini hatırlatan Aktaş, sondaj faaliyetlerinin bir kısmı barajın su tutma çizgisine 50 metre mesafede olduğunu söyledi. Söz konusu alanda madencilik faaliyetinin yasak olduğunu ifade eden Aktaş, buna rağmen, kimyasallar kullanılarak yürütülen faaliyetlerin oluşturduğu kirliliğin, çevre ve doğaya karşı işlenmiş suç niteliğinde olduğunu belirtti. Aktaş, MTA tarafından Bayramiç Akçakıl Köyü yakınlarında, köy yerleşimine 50 metre, köyün içme ve kullanma suyunun kaynağına 80 metre ve köyün içme suyu deposunun 10 metre mesafesinde, tarım alanlarının yoğun olduğu bölgede “Çevre Etki Değerlendirme Raporu” olmaksızın başka bir maden sondajı daha yapıldığını tespit ettiklerini söyledi. Aktaş, “Tarım alanlarında kirliliğe sebep olacak bu işlemin de durdurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.