Kazakistan'daki zam protestoları: KGAÖ barış gücü gönderdi

Kazakistan'da akaryakıt zammı sonrası patlak veren eylemler üçüncü gününe girerken, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü barış gücü gönderdi. Son olarak, yabancıların ülkeye girişi yasaklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Petrol zengini Kazakistan'da akaryakıt zammı nedeniyle patlak veren protestolar üçüncü gününe girerken, eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkeye barış gücü gönderdi. Kazakistan'ın talebi üzerine gönderilen askerler arasında, olaylardan dış güçleri sorumlu tutan Rusya'nın hava indirme kuvvetleri de yer alıyor.

'ONLARCA SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ'

Askerlerin ülkeye ulaştığı haberi, bu sabah Kazakistan'ın en büyük kenti Almatı'da göstericiler ile polis arasında çatışma yaşanmasının ardından geldi. Almatı'da eylemcilerin toplandığı meydanda sabah saatlerinde askerlerle çatışma yaşandığı, zırhlı araçlar ve onlarca askerle yapılan müdahale sırasında silah sesleri duyulduğu belirtildi. Kazakistan polisi, 'onlarca saldırganın öldürüldüğünü' açıkladı.

'İKİ POLİSİN BAŞI KESİLDİ'

Devlet televizyonu ise dünden bu yana devam eden çatışmalarda 13 güvenlik görevlisinin öldüğünü, bu kişilerin ikisinin başının kesildiğini duyurdu.

Sahadaki gazetecilerden gelen haberlere göre, Almatı'daki bir başkanlık konutu ve belediye binası ateşe verilmiş durumda. Eylemcilerin dün işgal ettiği havalimanının ise askeri kontrol altına alındığı, sokaklarda yanmış arabaların görüldüğü ve yağma olaylarının yaşandığı belirtiliyor.

KAZAKİSTAN ULUSAL BANKASI ŞUBELERİ KAPATILDI

Devlet televizyonu, Kazakistan Ulusal Bankası'nın çalışanlarının güvenliğini sağlamak adına ülke çapındaki şubelerini geçici olarak kapattığı bilgisini de geçti. Ülkede internet de büyük ölçüde kesik. Ortadoğu merkezli flydubai ve Air Arabia'nın da Almatı uçuşlarını iptal ettiği belirtildi.

'YABANCILARIN GİRİŞİ YASAKLANDI'

RIA ajansı, yabancıların Kazakistan'a girişinin geçici olarak yasaklandığını da duyurdu. Haber, Özbekistan'daki Kazakistan Büyükelçiliği'ne dayandırıldı. 

KGAÖ GÜÇLERİNİN NE KADAR KALACAĞI BELLİ DEĞİL

Kazakistan'ın protestoları bastırmak için yardım istediği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ise ülkeye barış gücü gönderme kararını bugün hayata geçirdi. Kazakistan Devlet Başkanı Cömert Tokayev, dün Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın üyesi olduğu KGAÖ'den, 'yabancı ülkelerde eğitim almış silahlı çetelerin saldırılarını' gerekçe göstererek yardım talep etmişti. Tokayev, yaşananların devletin bütünlüğüne ve vatandaşlara yönelik bir saldırı olduğunu söylemişti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da dün gece, KGAÖ'nün bu talep üzerine Kazakistan'a barış gücü göndermeye karar verdiğini açıklamıştı.

Gönderilen askerler arasında Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan'dan birlikler olduğu belirtildi. Buna göre, Rusya'dan yollanan hava indirme kuvvetleri 'verilen görevleri yerine getirmeye başlamış durumda.'

RUSYA: DIŞARIDAN İLHAM ALAN SİLAHLI OLUŞUMLAR VAR

Rusya Dışişleri'nden yapılan açıklamadaysa, olaylardan dış güçler sorumlu tutularak 'terörle mücadele' operasyonu için başka adımların atılıp atılmayacağı konusunda Kazakistan'a ve müttefiklere danışılacağı belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Dost bir ülkede yaşanan son olayları, dışarıdan ilham alan, eğitimli, örgütlü ve silahlı oluşumların kullanılmasıyla devletin güvenliğinin ve bütünlüğünün altını oyma amaçlı bir girişim olarak görüyoruz" denildi.

AB'DEN RUSYA'YA 'EGEMENLİK' ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Kazakistan'da tüm taraflara itidal ve barışçıl çözüm çağrısı yaptı. AB'nin ülkede bir diyaloğu destekleyebileceğini söyleyen Borrell'in, Kazakistan hükümetinin çağrısıyla ülkeye giden Rus askerlerinin 'temkinli bir şekilde izlenmesi' gerektiğini söylemesi de dikkat çekti. AB yetkilisi, Rusya'ya Kazakistan'ın egemenliğine ve bağımsızlığına saygı gösterme çağrısında bulundu. 

ZAM GERİ ÇEKİLDİ

Petrol zengini Kazakistan'daki protestolar, yılbaşında akaryakıt zamları sonrasında ülkenin batısında patlak vermiş, kısa süre içinde tüm ülkeye yayılmıştı. Tokayev hükümeti görevden alıp zammı geri çekse de öfke dinmemişti; sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, ülkeyi 1990-2019 arasında yöneten Nursultan Nazarbayev'e karşı slogan atıldığı ve eski liderinin bir heykelinin boynuna ip geçirildiği görülmüştü. 

'EYLEMCİLER NAZARBAYEV DÖNEMİNE UZANAN YOLSUZLUKLARI PROTESTO EDİYOR' 

Zhanaozen kentindeki eylemcilerden 55 yaşındaki eylemci Zauresh Shekenova, Reuters ajansıyla söyleşisinde öfkenin Nazarbayev dönemine uzandığını söyledi: "Nazarbayev ve ailesi bankacılıktan yollara ve doğalgaza kadar tüm sektörlerde tekel oluşturdu. Bu protestolar yolsuzlukla ilgili. Her şey gaz fiyatlarındaki zamla başladı ama protestoların asıl sebebi insanların yaşam koşulları, yüksek fiyatlar, işsizlik, yolsuzluk."

'İNSANLAR KAYIRMACILIKTAN BIKTI'

'Uyanın' isimli sivil toplum kuruluşundan Darkhan Şapirov ise "İnsanlar yolsuzluktan ve kayırmacılıktan bıktı. Yetkililer halkı dinlemiyor. Başkan Tokayev'in gerçek siyasi reformlar yapmasını ya da gitmesini ve adil seçimler düzenlenmesini istiyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)