Kazakistan: Şiddet olaylarında 225 kişi öldü, 4 bin 353 kişi yaralandı

Kazakistan Başsavcılığı ve Sağlık Bakanlığı, şiddet olayları yaşanan protestolarda 225 kişinin öldüğünü açıkladı. Ayrıca barış gücü olarak görev yapan KGAÖ askerlerinin de çekilme süreci tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kazakistan’da 2 Ocak’ta LPG fiyatlarına yapılan zam nedeniyle 2 Ocak'ta başlayan ve ardından şiddet olayları yaşanan protestolarda 225 kişinin öldüğü duyuruldu.

Kazakistan Başsavcılığı ve Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 3 bin 393'ü kolluk kuvvetlerinden olmak üzere toplamda 4 bin 353 kişinin yaralandığı belirtildi.

Siviller, polis ve askerlerin de aralarında bulunduğu 225 kişinin öldüğü aktarılan açıklamada, 44’ü “terör eylemi” ve 15’i “cinayet” olmak üzere 546 davanın soruşturmasının sürdüğü ifade edildi.

Davalar kapsamında 446 kişinin de tutuklu yargılandığı kaydedildi.

10 BÖLGEDE OHAL KALDIRILDI

5 Ocak’ta ülkenin 3 büyükşehri ile 14 eyaletinde ilan edilen olağanüstü hal (OHAL), bugünden itibaren 3 eyalette daha kaldırıldı. Böylece ülkede 1 büyükşehir ve 9 eyalette OHAL sona erdi.

KGAÖ ASKERLERİ TAMAMEN ÇEKİLDİ

6 Ocak’ta ülkeye konuşlandırılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Barış Gücü'nün ülkeden çekilme süreci tamamlandı.
Dün Belarus, Tacikistan, Ermenistan ve Kırgızistan askerleri çekilirken, bugün Rus askerleri tamamen ülkeden çıktı. (NUR SULTAN/AA)