Kaz Dağları'nda 14 köyün içme suyuna maden tehdidi

Kaz Dağları’nda 14 köyün su ihtiyacını karşıladığı Kaynarca Deresi’nin yakınında sondaj çalışması yapan TÜMAD Madencilik’in dereden su çektiği de ortaya çıktı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği ve yöre halkından temsilciler, bölgede inceleme yapıp Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü’ne başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

ÇANAKKALE - Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki 14 köye su sağlayan Kaynarca Deresi’nin hemen yanı başında TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin sondaj çalışmaları yapması yöre halkını endişelendirdi. Son yıllarda iklim krizinin bir etkisi olarak yağış alamayan ve en son geçen yaz ciddi anlamda susuzluk çeken Kazdağı köylüleri, bir de madenden kaynaklı susuzluk ya da zehirli su tehlikesi yaşamak istemediklerini belirttiler.

Kaynarca Deresi’nden su ihtiyacını karşılayan Güzelköy, Küçükhusun, Dibekli, Tartışık, Yeniçam, Arıklı, Ahmetçe, Deveciköy, Hüseyinfakı, Kayalar, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Hasanobası köylüleri, kısa bir süre önce çeşmelerinden çamur aktığını fark ettiler. Ardından Sarıkız zirvesine giden yolda köylülerden birisi, sondaj çalışmaları yapıldığını ve Kaynarca Deresi’nden borular vasıtası ile sondajlara su çekildiğini görüp komşularını bilgilendirdi.



37 SONDAJDAN 9'U AÇILDI 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği ve yöre halkından temsilciler, 24 Kasım günü alana gidip sondaj çalışmalarını görüntülediler. TÜMAD’ın şu ana kadar maden aramak için planlanan 37 adet sondajdan 9'unun ve gerekli suyun dereden su motoru ile çekildiğini gözlemlediler. Sondaj alanının hemen altında grup suyunun dağıtım noktasının olması ve son günlerde buradan su alan köylerden içme sularının bulanık aktığı yönünde şikâyetler alan Kazdağı Koruma Derneği, Ayvacık Orman Müdürlüğü’ne sondaj faaliyeti hakkında resmi olarak bilgilendirilmek için dilekçeyle başvurdu ve sürecin takipçisi olacağını belirtti.

İZİN BELGESİ VAR MI?

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Derneği Başkanı Süheyla Doğan Ünal, tarafından Ayvacık Orman İşletme Müdürlüğü’ne yazılan dilekçede, söz konusu mevkide ormanlık alanda yapılan sondaj hakkında kurumun bilgisi olup olmadığı, var ise hangi tüzel kişilik tarafından, ne maksatla yapıldığı, sondaj için kurum tarafından herhangi bir izin-tahsis belgesinin düzenlenip düzenlenmediği soruldu.