Kayyım yönetimindeki Mardin'de bir ihalede 2 milyon TL uçmuş

Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'yle ilgili müfettiş raporunda, yolsuzluktan tutuklanan yetkilinin pazarlık usulüyle yapılan ihale nedeniyle belediyeyi 2 milyon lira zarara uğrattığı tespiti yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin Büyükşehir Belediyesi’de 6 birimden sorumluluk yapan Zeyni Teker'in kira sözleşmesiyle ihale ettiği Kamor Millet Bahçesi’ndeki usulsüzlüğü gidermek için bu kez kurumu 2 Milyon TL zarara uğratarak “pazarlık usulü”yle aynı şirkete verdiği belirlendi.

Kayyım döneminde MARSU Yönetim Kurulu Üyesi, Kent AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Maarif Müfettişliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı görevleri verilmesinden dolayı “Kayyım Mustafa Yaman'ın kilit ismi” olarak adını duyuran ve hâlâ tutuklu bulunan Teker'in yıldızı belediyeye atandıktan kısa süre sonra parlamıştı.

'MUSTAFA YAMAN'IN YEĞENİ BASKI YAPTI'

Müfettişlerin hazırladığı raporda “rüşvet” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamaları ile gündemde olan Kamor Millet Bahçesi’nin önce kira sözleşmesiyle ardından “pazarlık usulü” verilmesinin usulsüz olduğu tespit edilip, ihalenin “kapalı teklif usulü” ile yapılması gerektiğine yer verildi. Raporda, “pazarlık usulü” ihale yapılmak suretiyle ihaleye başkalarının katılmasının engellenmesine dönük olduğu kaydedildi. İhale ile ilgili tespit edilen bedelin yasada yer alan usul ve esaslara ilişkin yapılmadığı belirtilen raporda “Tahmini bedel cetvelindeki firmalara ait olan tekliflerin Nasıroğlu Şirketi yetkilileri tarafından getirilip, yaklaşık maliyet komisyonuna verildiği ve ihalenin Nasıroğlu şirketine verilmesi yönünde Mardin Büyükşehir Belediyesi eski personeli Yunus Emre Akça (Kayyım Mustafa Yaman’ın yeğeni) tarafından ihale komisyonuna baskı yapıldığı” ifade edildi.

2 MİLYON SÖZLEŞMEDEN ÇIKARILDI

Kamor Millet Bahçesi’nin işletmesinin bahsi geçen firmaya verilmesine rağmen birçok belgenin imzasız olduğu tespit edilen raporda, şirketin işletmeye 1 milyon 945 bin TL değerinde malzeme koyacağı ve işletmeden ayrıldıktan sonra malzemenin belediyede kalacağı yönünde bir sözleşme imzalandığı ancak sonrasında söz konusu sözleşmenin imzalanarak, bu maddenin gerekçesiz çıkarıldığı belirtildi. Bu şekilde belediyenin 1 milyon 945 bin TL kamu zararına uğratıldığı belirtilen raporda, işletmenin söz konusu firmaya 8 yıl 10 aylığına kiraya verildiğine dikkati çekildi. Sürenin çok uzun olmasına karşın belirlenen kira bedelinin de çok düşük olduğu vurgulanan raporda, belediyenin “8 ayrı emlakçıdan fiyat aldığı, piyasa araştırmasında işletmenin ortalama yıllık kira bedelinin 385 bin TL olarak belirlendiği” ifadelerine yer verildi. Buna rağmen işletmenin şirkete 90 bin TL bedelle kiraya verilerek, belediyenin yıllık 295 bin TL zarara uğratıldığı kaydedildi. Raporda söz konusu işletmenin kiralama bedelinin Bütçe Kanununda gösterilmemesi için de kira bedelinin Bütçe Kanununda bulunan 104 bin TL’lik parasal sınırın altında tutulduğu belirtildi.

ÖDEMEYİ BELEDİYE PERSONELİ YAPTI

Raporda aynı zamanda söz konusu işletmenin kiraya verilmesinin ardından 2019 ile 2020 yılları arasında 90 bin TL olarak belirlenen kirayı dahi ödemediği, yapmış olduğu ödemenin sadece 19 bin 350 TL’den ibaret olduğu tespit edildi. Raporun devamında ödenen 19 bin 350 TL’nin 10 bin 450 TL’lik kısmının ise, belediye personeli olan M.İ.D. tarafından Kent AŞ.’nin hesabına yatırıldığına dikkati çekildi.

'TÜM İŞLEMLER KAYYIMIN TALİMATIYLA'

Tüm suçlamalar karşısında Teker, Savcılık aşamasında verdiği ifadesinde kendisinin bilgisi olmadığını savunarak, yaptığı tüm işlemleri kayyım Mustafa Yaman’ın talimatıyla yaptığını söyledi.

Zeyni Teker, 15 Temmuz askeri kalkışmanın ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sırasında Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamu görevlerinden ihraç edilen yüzlerce kamu emekçisinin listelerini hazırlayan isim olarak biliniyor. Ayrıca Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım döneminde Kadın Politikaları Daire Başkanı Gülizar İpek’in “memuriyetten men” edilmesini sağlayan Teker, Genel Sekreter Mustafa Yıldız hakkında da kayyım protestolarına katılması gerekçesiyle “memuriyetten men” edilmesi yönünde soruşturma açtırmıştı. Teker’in, kendi aile bireylerini belediyede işe yerleştirdiği, YÖK’ün denklik vermediği oğlu Muhammet Sefa Teker’i belediyede Hukuk Biriminde işe aldığı da ortaya çıkmıştı. (MA)