Kayserili kahveciler: Kahveye 20-30 lira zam gelebilir

Cumhuriyet Caddesi'nde onlarca kahve satıcılığı yapan esnaf, ilk defa böyle bir kriz gördüklerini söyledi, kahveye zam gelebileceği sinyalini verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kayseri'de uzun yıllardır kahve ithalatı ve satışı yapan esnaf, kahveye 20-30 lira zam gelebileceğini söyledi. Dünya kahve piyasasında liderin Brezilya olduğunu belirten kahveciler, fiyat artışını ülkedeki don olayına bağladı.

Kayseri Cumhuriyet Caddesi'nde kahve satıcısı olan Mehmet Tohumcu, “Kahvenin kilosu 80 liraydı, 100 lira oldu, 20-30 lira daha zam gelebilir” dedi. Müşterilerin bu sıralar zam korkusuyla daha fazla kahve aldığını belirten Tohumcu, “Kahve yine aynı ama fiyatlar artıyor sürekli. Artışının sebebi de bu sene Brezilya’da ağaçlar soğuk almış, mahsul yok. Fiyatlar bir anda yükseldi. Yani bir daha zam gelebilir. Kahvenin kilosu 80 liraydı 100 lira oldu, 20-30 lira daha zam gelebilir" diye konuştu. 

'HEM PAHALI HEM BULAMIYORUZ'

Kentte 60 yıllık kahve satıcısı olan İlhan Billur ise ilk defa böyle bir krizle karşılaştığını ifade etti. Brezilya'nın kahvede tekel konuma geldiğini aktaran Billur şöyle konuştu:

“Brezilya kahveyi sanayileştirmiş. Dünyaya tamamen Brezilya hükmediyor. Brezilya yükleme yapmıyor, kahvenin yükselmesinin sebebi bu. Yani soğuk aldığından dolayı. Ama önümüzdeki eylül-ekim döneminde eğer mahsul çok olursa bu fiyat düşer. Daha önce 2 bin 300 - 2 bin 500 dolara aldığımız kahveyi şu anda 6 bin dolara alıyoruz. Hem de kahve bulamıyoruz. İthalatçı önceden bize yalvarırdı kahveyi bizden al diye; şimdi biz ona yalvarıyoruz bir konteyneri bize ver diye." (ANKA)