Kayseri’de tam kapanma öncesi 1 Mayıs kutlandı

Pandemi gerekçesiyle alınan tam kapanma kararı sonrasında, Kayseri’de toplanan bazı parti ve sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak 

KAYSERİ - Kayseri’de 17 günlük tam kapanma sebebiyle 1 Mayıs kutlamaları bugün yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan siyasi parti ve sendikalar, pankartlar ve sloganlar eşliğinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı ve basın açıklaması yaptı.
Kutlamaya siyasi partiler olarak CHP, EMEP, Sol Parti, TKP katılırken, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Eğitim-Sen, Tüm Emekli-Sen gibi çeşitli sendikalar ve sivil toplum kuruluşları kutlama da yer aldı.
Öte yandan ‘‘1 Mayıs Yasaklara Sığmaz’’ sloganıyla sokağa çıkan EMEP Kayseri İl Başkanlığı, sabah saatlerinde işçilerin yoğun olarak kullandığı otobüs duraklarının bulunduğu bölgelere pankart asarak, işçilerle beraber 1 Mayıs kutlaması yaptı.

‘HERKESE AŞI HAKKI’ ÇAĞRISI YAPILDI

Grup adına açıklamayı yapan Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, sağlık sistemini ve korona virüsü aşısının ticari bir metaya dönüştüğünü belirterek; ‘‘Dünya kapitalist sisteminin yarattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşıyoruz. Sağlık hizmetlerinin ve güncel olarak da Covid-19 aşısının bir ticari meta haline gelmesinin bedelini insanlık ağır biçimde ödüyor. Ve bu koşullar altında Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu 1 Mayıs 2021’de “Yeni bir toplumsal sözleşme ve herkese aşı hakkı” mücadelesini büyütme çağırısı yapıyor’’ dedi.

Sedat Ünsal açıklamasında, Türkiye’nin pandemi karnesinin oldukça zayıf olduğunu dile getirerek, ‘‘Şeffaf olmayan ve tartışmalı verilerle bile korona virüsü salgınıyla mücadelede dünyanın en başarısız ülkelerinden birinde hayatta kalmaya çalışıyoruz’’ dedi ve sermayenin ve patronların çıkarları için milyonların sağlığının yok sayıldığını belirtti.

‘İNSANLAR PİYASAYA KURBAN EDİLİYOR’

Salgınla mücadele kapsamında insanların piyasaya kurban edildiğini söyleyen Ünsal, ‘‘Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Ne pahasına olursa olsun ‘çarklar dönecek’ inadıyla, insan yaşamını piyasaya kurban eden bir anlayışla ve aşı tedarikindeki başarısızlıkla göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! ‘Böyle salgın mücadelesi olmaz’ diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz’’ diye konuştu.

'MİLYONLAR AÇLIK SINIRININ ALTINA İTİLİYOR'

Ünsal, ‘‘Sadece sağlığımız değil; işimiz, aşımız, geçimimiz de tehdit altında. Pandemi sürecinde yurttaşlarına en az nakdi destek veren iki ülkeden biri Türkiye oldu. İşsizlik her gün yeni rekorlar kırıyor. Kod 29 ile tazminat bile alamadan işimizden ediliyoruz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Milyonlarca çalışan ve ailesi ücretsiz izin dayatmasıyla günde 50 liraya yaşamaya mahkûm ediliyor. Gıda enflasyonu ile milyonlar açlık sınırının altına itiliyor. Evimize gelen faturalar kabarıyor, çarşı pazar alışverişi her gün bir öncekinden daha pahalı oluyor. Uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimleriyle güvencesizlik yaygınlaşıyor.” 

'ÇALIŞTIĞIMIZ HER YERDE 1 MAYIS'I KUTLAYACAĞIZ'

İktidara çağrı yapan Ünsal “Akıl dışı, bilim dışı ve hukuk dışı engellemelere kalkışmayın. 1 Mayıs engellenemez! Çalışırken bulaşmayan ama 1 Mayıs kutlarken bulaşan bir virüs tespit edilmemiştir. Aklı başında herkesin teslim edeceği gibi çalıştığımız her gün ve çalıştığımız her yerde 1 Mayıs’ı da kutlayabiliriz ve kutlayacağız” ifadelerini kullandı.
İstanbul Sözleşmesi, kadın hakları, işçilerin grev hakkı gibi konulara değinilen 1 Mayıs kutlamasında son olarak Ünsal; “Bu felakete son vermek, insanlık için yeni bir başlangıç yapmak, eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, demokrasinin egemen olduğu, kardeşçe, barış içerisinde yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen kurmak ellerimizdedir” dedi ve birlik ve dayanışma mesajları verdi.