Kayseri'de maden işçileri iş bıraktı: Bizi bunlara ezdirmeyin

Kayseri’nin Develi ilçesinde bulunan Öksüt Altın Madeni'ne bağlı taşeron bir firmanın 400 kadar işçisi, haklarını alamadıkları ve olumsuz koşullarda çalıştıkları gerekçesiyle iş bıraktı. İlçe meydanına kadar yürüyen işçilere, Kayseri CHP Milletvekili Çetin Arık destek verdi.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - Kayseri’nin Develi ilçesinde yaklaşık 400 maden işçisi, sosyal haklarını alamadıkları ve maaşlarına 15 TL’lik zam yapıldığı gerekçesiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İşçiler, aralarında örgütlenerek açıklama yapmak amacıyla madene 30 kilometre mesafede olan Develi meydanına kadar yürüdü.
Ölümle burun buruna çalıştıklarını ama hiçbir şekilde haklarını alamadıklarını, aldıkları maaşın sadece hayatta kalmaya yettiğini dile getiren işçilere, Kayseri CHP Milletvekili Çetin Arık ve beraberindeki heyet destek verdi.

MADEN İŞÇİLERİ: TUVALETİMİZ BİLE YOK

Ölüm riskiyle burun buruna çalışmalarına karşın hiçbir sosyal ve sendikal hakka sahip olmadıklarını ve standartların çok altında maaş aldıklarını dile getiren işçiler Develi meydanında basın açıklaması yaptı.
Çiftay adlı taşeron bir firmaya bağlı çalışan işçilerin sözcüsü; ‘‘Özür dileyerek söylüyorum. Bir buçuk senedir çalışma sahamızda tuvalet yok. Kışın sular donuyor ve tuvalete gitmek için 5 kilometre yol gitmemiz gerekiyor. Defalarca dile getirdik. Umarım bu maden daha uzun süreler devam eder ve Develi halkına ekmek kapısı olur. Ama bu şartlarda hiçbir madenci arkadaşımız esnafa gidip de gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyor’’ dedi.
Evlerine etin denk gelirse ancak iki ayda bir girdiğini dile getiren işçiler, ‘‘Tavuk bile alabilmek için aylığı bekliyoruz" dedikten sonra "biz bunu hak ediyor muyuz?" diye sordu.

‘BİZ BUNU HAKETMİYORUZ, HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

İşçiler Develi’nin kan ağladığını belirterek yetkililere seslendi ve ellerini vicdanlarına koyarak bu duruma müdahale etmelerini istedi.
‘‘Biz hakkımızı istiyoruz. Buradan kaymakamımıza ve belediye başkanımıza sesleniyorum. Lütfen elinizi vicdanınıza koyun. Bugün Develi kan ağlıyor. Bugün Develi hakkını istiyor. Burada işçilere yapılan her zam Develi’ye geri dönecek ve esnaf kazanacak. Üç harfli zincir marketler yerine kendi esnafımıza gitmek istiyoruz ama yüzümüz kalmadı’’ diyen işçiler; ‘‘3 bin 200 TL'ye bizleri esir aldıklarını zannediyorlar. Biz alnımızın akıyla çalışıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

'BİZİ EKMEĞİMİZLE TEHDİT EDİYORLAR'

İşçiler, "bugün burada işçi konuşacak yöneticiler dinleyecek" diyerek basın açıklamasına gelen yetkililere seslendi: ‘‘Bizi bunlara ezdirmeyin. Adamlar, 'böyle şartlarda çalıştıranlar varsa kapı orada' diyerek bizi tehdit ediyor. Burası bizim toprağımız. Adamlar bizi üstü örtülü her türlü tehdit ediyor. Ekmeğimizin hatırına seslenemiyoruz. 3 bin 200 TL’ye bizi esir aldıklarını zannediyorlar. Bugün 400 kişiye adam kapıyı gösterdi ve gönderdi. Burada 400 kardeşimiz işsiz kaldı’’ dedi.

CHP’Lİ ARIK: HER KOŞULDA YANINIZDAYIZ

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Develi meydanına gelerek mağdur olan maden işçilerini dinledi.
‘‘Duyar duymaz yanınıza geldik. Her koşulda yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim’’ dedi. Geçen hafta Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde meydana gelen maden göçüğünü hatırlatıp bir işçinin öldüğünü belirten Arık, ‘‘Allah rızası için hakkınızı istiyorsunuz, sendikal hak istiyorsunuz. Bunlar ananızın ak sütü gibi size helaldir’’ dedi.
Maden işçileri Çetin Arık’a, geçinemediklerini, sosyal ve sendikal hakları almalarının önüne geçildiğini ve kendilerine yılbaşında çok komik bir zam yapıldığını dile getirerek mağduriyetlerini anlattı.
İşçi temsilcisinin bile şirket tarafından belirlendiğini belirten işçilere Çetin Arık; ‘‘Sizlere sendikanız olsa, benim verdiğim bu kabul etmiyorsanız gidin diyemezler. Bunu yapmak istedikleri için sizin sendikal haklarınıza engel oluyorlar. Sendika anayasal bir haktır’’ dedi ve Öksüt Madencilik adlı firmanın yetkilisiyle görüşeceklerini belirtti. (DUVAR)