Kaynağa kömür hafriyatı döküldü Şırnak susuz kaldı

Şırnak'ın merkezine su sağlayan kaynaklarından birine hafriyat atılması sonucu şehirde su sıkıntısı başladı. Belediyenin diğer kaynaktan paylaştırmaya çalıştığı su yetmeyince mağduriyet yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

Şirin Bayık

ŞIRNAK- Şırnak merkezde iki haftadır yaşanan su kesintisine şehrin içme suyuna maden ocaklarından akan kirli suyun neden olduğu öğrenildi.

Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, şehrin su ihtiyacının Mijin ve Toptepe köyünden gelen iki kaynaktan karşılandığını Toptepe’deki kaynağın kirlenmesi sonucu su kesintilerinin başladığını açıkladı.

Şırnak Belediye başkanı Mehmet Yarka

İNSANLAR SU BİDONLARIYLA SU TAŞIYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan Yarka şehirde yaşanan su kesintilerine yönelik tepkilerin artması üzerine şu açıklamayı yaptı; “Yaklaşık 15 gün önce Şırnak’ta yağan aşırı yağmurlar nedeni ile sularımız bir hayli bulanık hale geldi. Cevizdüzü-Toptepe hattından kullandığımız su membası bayağı kirlendi. Tabi ki önce 'bu nasıl oldu' diye araştırmasını yaptık. Bunu halkımızın çok iyi bilmesi lazım. Su aldığımız iki ayrı nokta var. Bir tanesi Mijin su hattı. Saniyede 256 litre suyun akması planlanıyordu. Tabi Şenoba, Besta, Balveren, Geçitboyu, Ara Köy ve Özveren yerleşim yerleri suyu aldıktan sonra Şırnak merkeze en iyi halde 180-190 litre su geliyor. Bu suyun bu debide geldiği zaman Cevizdüzü-Toptepe hattından su alma ihtiyacımız kalmıyor. Ama şuanda suyumuz 80-85 litre. Ayrıca kasım-aralık aylarında su debisinin en düşük seviyesi. Türkiye’de hatta dünyanın her yerinde bu mevsimde sular azalıyor. Toptepe’de ki suyu da 3 terfi olarak pompalar ile il merkezine sevk edebiliyoruz.”

Kesintiler nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan çeşmenin önü ise elinde bidonlar ile su almaya çalışanlar ile doldu.

YEŞİLYURT VE İSMETPAŞA MAHALLERİNDE HAFTALARDIR SU AKMIYOR

Su sorununun en yoğun olduğu Yeşilyurt ve İsmetpaşa mahallesindeki Şırnaklılar, haftalardır evlerine su girmediğini söyledi. Yeşilyurt Mahallesi'nde yaşayan Kader Tok, “Suların akmaması bizim için büyük sorun. Çünkü kendi ihtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Çocuklarımızın ihtiyaçları var. Temizlik sorunu oluyor. Su temel ihtiyaçtır. Büyük mağduriyet var ve giderilmesini istiyoruz. Aralıklarla su veriliyor ama depolarımız üst katta olduğu için dolmuyor. İki üç günde bir geliyor. Pet şişelere dolduruyoruz ama yetmiyor. Bu zamanda su sorunu olması kadar saçma bir şey yok. En kısa sürede bu mağduriyete çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

'SU SORUNU YILLARDIR YAŞANIYOR'

Bir eğitim kurumunda çalışan Rıdvan Yaşar, Şırnak'ta yıllardır su sorununun yaşandığını söylüyor. Yaşar son yaşanan kesintinin çok uzun sürdüğünü ve temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorluk çektiklerini aktarıyor: “2014’te Şırnak’a yerleştim. 2014’ten bu yana eski yerleşkenin ve Şırnak’ın yeniden inşa edilme süresi içinde buranın su sorunu hiçbir şekilde çözülmedi. Şırnak’ın alt yapısının, üst yapısının düzenlenmesi bizde ciddi beklentiler yarattı. Lakin süreç içinde beklenen hiçbir şekilde karşılanmadı. Bu sorunun baştan giderilmesi gerekiyordu. Toptepe’de olan kaynağın da kömür madenlerinin dibinde bulunmasından dolayı sağlıktan ve temizlikten endişe ediyoruz. Biz sonuçta su faturasını ödüyor muyuz ödüyoruz. Ton başı verdiğimiz bir miktar var. Fiyat fazla olmasına rağmen ödüyoruz.”

Kendi kurumunda da su sıkıntısı yaşadığını söyleyen Yaşar, öğrencilerin de zorluk yaşadığını söyledi: "Bu sorun iki haftadır sürüyor nerdeyse. Elektrik için konuşacak olursa, bir halkın dört gün elektrik kesintisini yaşadığını düşünebiliyor musunuz ki bu su ve en temel ihtiyaç. Su elektrikten daha elzem. Bu sorunun bu kadar geniş bir zamanda çözülememesi etik değil. Ayrıca bazı semtlere su daha fazla veriliyor. Yapılan paylaşımlara baktığımızda belli bir tabakaya su daha fazla veriliyor. Zaten kısıtlı bir su var ve eşit paylaşılmıyor. Çözümler yetersiz kalıyor. Kendi kurumuzda bile öğrenciler su sıkıntısı yaşıyor. Şu an su yok binada.”

'GÜNDE BİR SAAT SU AKIYOR'

Kömür işçisi olan eşinin akşam işten döndükten sonra yıkanmak için su bulamadığını belirten Ayşe Kabul isimli Şırnaklı ise yaşadıkları sorunu şöyle anlatıyor: "Bir haftadan fazladır su sorunu var. Belediyeden tankerlerle su istiyoruz. Onu da bazı yerlere gönderiyorlar. Hepimiz perişan olduk. Özellikle bizim mahallemizde daha fazla. Bir saat su gönderiyorlar ama yetmiyor. Dün gecenin bir vaktinde bir saatliğine gelmiş ama haberimiz bile yok. Kömür işçilerimiz var akşam geliyorlar ama yıkanamıyorlar. Azıcık suyla elini yüzünü yıkıyorlar. Bulaşık bile yıkayamıyoruz. Banyo yapamıyoruz.”

'SU KİRLİLİĞİ KÖMÜR HAFRİYATINDAN'

"Suyun kirlenmesinin ana nedeni kömür hafriyatlardır" diyen HDP Şırnak Belediye Meclis Üyesi Esat Galip ise konu ile şunları aktardı; “Daha önce de yağmurlar yağıyordu. Bir hafta boyunca sularda kirlenme oluyordu ancak kirlenmeye rağmen yine de su veriliyordu. Bu aralar kömür ocaklarının hafriyatını Toptepe Deresi'ne döküyorlar. O hafriyat döküldükten sonra su sürekli bulanık ve kirli. Kömürden kaynaklı ve sen o suyu şehre veremiyorsun. Mijin suyu 180 litreden 80 litreye düştü, 6 mahalle yerine sadece üç mahalleye su verebiliyoruz. Yağışlarla su çamurlaşsa bile halktan tepki alsak bile mecburen oradan su taşımaya devam ediyorduk. Ancak artık Toptepe’den gelen su içmeye uygun değil” dedi.

Şırnak HDP Belediye Meclis Üyesi Esat Galip