Kayıp yakınları Vedat Aydın’ı anarak Mesut Yılmaz ve Turgut Özal’ı işaret etti

Batman’da kayıp yakınları, İHD yöneticilerinden Vedat Aydın’ın öldürüldükten sonra cinayetin karanlıkta bırakıldığını, bunda Mesut Yılmaz ve Turgut Özal'ın da sorumluluğu olduğunu söyledi.

Kayıp yakınları Batman'da 535'inci kez bir araya geldi.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Kayıp yakınları, Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakkı Anıtı Önünde 536’ıncı kez bir araya gelerek 5 Temmuz 1991 tarihinde Elazığ’da gözaltına alındıktan iki gün sonra öldürülen İHD yöneticilerinden Vedat Aydın’ı andı. Aydın’ın öldürülmesinde Mesut Yılmaz ve Turgut Özal’ın sorumluluğu olduğu ifade edildi.

CESEDİNDE İŞKENCE İZLERİ BULUNDU

İHD yöneticilerinden Mehmet Akif Akın yaptığı basın açıklamasında Vedat Aydın’ın 12 Eylül sonrasında dört yıl cezaevinde kalan bir insan hakları savunucusu olduğunu belirtti. Akın, “Bir Kürt aydınıydı. Kaçırılarak vahşice katledilmesinin üzerinden geçen uzun yıllara rağmen katilleri halen korunuyor. Vedat Aydın, üyesi olduğu İnsan Hakları Derneği’nin 28 Ekim 1990 tarihinde, yani katledilişinden yaklaşık dokuz ay önce, Ankara’da gerçekleştirilen İHD genel kurulunda divan dâhil dönemin pek çok İHD üyesinin tahammülsüzlüğüne rağmen söz alarak konuşmasını Kürtçe yapmış, o tarihte yürürlükte olan Kürtçe konuşma yasağını kırmak için tutuklanmayı göze almıştı” diye konuştu.

Akın, Vedat Aydın’ın 5 Temmuz 1991 günü gece yarısı, kendilerini polis olarak tanıtan dört kişi tarafından evinden gözaltına alındığını hatırlattı. Akın şöyle devam etti: “7 Temmuz 1991 tarihinde Ergani-Maden yolunda bulunan bir erkek bedeninin Maden Mezarlığı’na defnedildiği öğrenilince mezar açıldı ve ağır işkence izleri taşıyan bedenin Vedat Aydın’a ait olduğu anlaşıldı. Aydın’ın cenazesi 10 Temmuz 1991’de ailesine teslim edildi. 10 Temmuz 1991 günü Diyarbakır’da yapılan cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. Vedat Aydın’ın cenazesine katılan kişilere otomatik silahlarla ateş açıldı. Resmi rakamlara göre üç kişi, dönemin Diyarbakır Emniyeti'nde İstihbarat Şube Müdürü olan Hanefi Avcı'nın açıklamalarına göre ise cenazede 23 kişi öldü.”

‘OLAYI KARANLIKTA BIRAKAN HÜKÜMETLERİN SORUMLULUĞU VAR’

Cinayetin hala aydınlatılmadığına dikkat çeken Akın, “5 Temmuz 2011 tarihinde Vedat Aydın cinayeti davasının 20 yıllık zamanaşımı süresi doluyordu. Fakat o tarihten önce JİTEM üyesi Cem Ersever ve Abdulkadir Aygan’ın itirafları üzerine 20 yıllık zamanaşımı süresi, yasa gereği yarı oranında uzatılarak 30 yıla çıkarıldı. Ancak soruşturma derinleştirilmedi. Vedat Aydın’ın katledilmesinde; tetiği çekenlerin yanı sıra OHAL Valisi olan Hayri Kozakçıoğlu’nun dönemin Diyarbakır Valisi, Emniyet Müdürü ile askeri birimlerinin, dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ile Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ve bugüne kadar olayı karanlıkta bırakan hükümetlerin sorumluluğu var. Ellerimiz katillerin yakasında olacak” ifadelerini kullandı.