Kayıp yakınları Kadri Yılmaz'ın akıbetini sordu

Kayıp yakınları ve İHD, Diyarbakır’da 1994 yılında gözaltına alınarak kaybedilen Kadri Yılmaz’ın akıbeti soruldu.

Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi öncülüğünde kayıp yakınları, Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde 527’nci kez “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” pankartı ardından bir araya geldi. İnsan hakları savunucuları, kayıp yakınları ve HDP Batman Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ile Feleknas Uca da eyleme katıldı.

Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde bu hafta 1994 yılında Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde gözaltında alınarak kayıp edilen Kadri Yılmaz’ın akıbeti soruldu. Yılmaz’ın düğün çıkışı gözaltına alınmasına rağmen gözaltına alındığının kabul edilmediği ve olaydan 8 gün sonra Lice ilçesine üç kişinin cansız bedeninin getirildiği ifade edildi. Getirilen cansız bedenlerden birinin giysilerinin Yılmaz’a ait olduğu, buna rağmen cenazenin ailelere verilmediği belirtildi.

Eylemde konuşan İHD MYK üyesi Mehmet Zeki Tangüner, Kadri Yılmaz’ın Diyarbakır’da ikamet ettiğini söyledi. Ardından Tangüner, Bağlar ilçesinde polisin 1994 yılının nisan ayında bir düğüne yapılan polis baskınıyla Kadri Yılmaz ile birlikte üç kişinin gözaltına alındığını anlattı. Meydana gelen olay sonrası aile beyanlarını aktaran Tangüner, “Bir gün sonra, Kadri’nin kardeşi dâhil 4 kişi serbest bırakılır. Aile, yüzlerce kişinin gözü önünde gözaltına alıp bırakılmayan Kadri Yılmaz için resmî kurumlara başvuruda bulunur ama sonuç alamaz. Kendilerine Yılmaz’ın serbest bırakıldığı söylenir” ifadelerini kullandı.

Ailenin tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığını aktararak sözlerine devam eden Tangüner, olaydan sekiz gün sonra Lice ilçesinde bulunan yatılı bir ilkokulun bahçesine üç kişinin cansız bedenlerinin getirildiğini belirtti. Getirilen cenazelerden birinin giysilerinin Kadri Yılmaz’a ait olduğunu dönemin görgü tanıklarının doğruladığını anlatan Tangüner, tüm girişimlere rağmen cenazelerin ailelere gösterilmediği ve verilmediğini anlattı.

Kadri Yılmaz’ın görgü tanıkları beyanlarına rağmen aileye bilgi verilmediğini vurgulayan Tangüner, Kadri Yılmaz ve tüm kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanmasını talep etti. Tangüner’in konuşmasının ardından eylem sona erdi.