Kayak merkezleri kapatıldı: İşletmeler ve rezervasyon yapanlar şaşkın

Hafta sonları sokağa çıkma yasakları kapsamında kayak merkezleri için de kapatma kararı verildi. Ani gelen karar özellikle Eciyes'te büyük masraflarla hazırlık yapan işletmeler ve rezervasyon yapmış olanların tepkisini çekti.

Google Haberlere Abone ol

Serpil Kurtay - Çağdaş Caner Koçak

DUVAR - Hafta sonları uygulanan ve yılbaşında da dört gün uygulanacak sokağa çıkma yasakları ani bir kararla kayak merkezleri içinde uygulanmaya başlandı.

İlk olarak karar 25 Aralık Cuma geç saatlerde Erciyes Kayak Merkezi’nin resmi Instagram hesabından şu şekilde duyuruldu: “Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında Erciyes Kayak Merkezi 26 Aralık Cumartesi ve 27 Aralık Pazar günü hizmet veremeyecek olup kayak ve snowboard faaliyetleri iki gün boyunca gerçekleştirilemeyecektir. Ülkemizdeki tüm kayak merkezleri için geçerli olan bu kararı kamunun bilgisine sunuyoruz.”

DÖNEMEYENLER OTEL ODASINDA KALDI

Ancak cuma günü otellerine giriş yapanlar için artık çok geçti. Bu duyuruyu görmeden uyuyanlar cumartesi sabahı kalktıklarında şaşkınlık yaşadılar. Otel yetkililerin kendilerine kararı bildirmesi üzerine bazı kişiler tepki gösterirken bazı otellere de jandarma giderek uyarılarda bulundu. Kayak yasağının son anda kendilerine bildirildiğini söyleyen otel işletmecileri de asıl kendilerinin mağdur olduğunu söylediler. Rezervasyonlarını iptal edenler ve imkanı olanlar otellerden çıkış yaparken bir kısım tatilci de hafta sonunu otel odasında geçirmek zorunda kaldı.

ERCİYES'TE TEPKİ: PANDEMİ ŞARLARINA GÖRE HAZIRLIK YAPILMIŞTI

Kış turizmiyle geçinen işletmeler, yaz turizmine imkan tanınırken kışta böyle bir karar alınmasına tepki gösterdi.

erciyes
Erciyes'te kayak yapılması yasak.

 

En büyük tepki de Erciyes’teki işletmelerden geldi. Sosyal medyada yapılan açıklamalarda, aralık ayı içerisinde bakanlık onaylı bir sertifikalandırma kuruluşundan uluslararası geçerliliği olan dünyanın ilk ve tek güvenli kayak merkezi sertifikası alan Erciyes Kayak Merkezi’nin, 26 Aralık’ta hiçbir resmi yazı veya açıklama olmadan Kayseri Valiliği tarafından kapatıldığı belirtildi. Yapılan sporlar arasında, sosyal mesafeye ve pandemi şartlarına en uygun spor olan kayak sporunun neden ve ne için kapatıldığına anlam veremediğini söyleyen işletmeciler, “Tüm bunlara ek olarak Antalya civarında yer alan otellerde hali hazırda turistlerin havuzları ve diğer ıslak alanları kullanabiliyor iken neden mesafeli bir spor olan kayak sporu engellenmektedir. Erciyes Dağı'nda yer alan işletmeler oteller ayrıca şehir merkezinde yer alan işletmeler ve oteller devletimizin belirlediği pandemi şartlarına uygun şekilde hazırlığını yapmış olan bu firmalar şu an için mağdur durumdadır” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Erciyes Kayak Tatili isimli tur şirketi, 18 Kasım 2020’de yayınlanan genelge kapsamında turizm acentelerinin satış ve tur yapmasının serbest tutulduğuna dikkat çekerek, bu kapsamda hazırlıklarını tamamlayan işletmelerin sezonun açılmasını beklediğini ve valiliğin almış olduğu ani kapatma kararı ile otellere önceden rezervasyon yaptırmış olan yerli ve yabancı misafirlerin otellerinden dışarı çıkamadıklarını açıkladı.

'NEDEN BU KADAR MASRAF YAPTIRDINIZ'

Erciyes Kayak Merkezi'nden bir işletme müdürü; ‘‘Devlet hijyen için ne istediyse yaptık. Ultraviyole odasından hijyen odalarına kadar her şeyi yaptık. Dünyanın masrafını ettik. Madem en çok para kazanacağımız dönemde kapatacaktınız, neden bu kadar masraf yaptırdınız.’’ diyerek sitem etti.
Otellerinde büyük sıkıntı çekeceğini belirten işletme müdürü, ‘‘Oteller de tüm eksiklerini tamamladı, özellikle yılbaşı için tüm hazırlıklarını yaptı masraf etti, elemanlarını da işe aldı. Şimdi bu kararla onlar da ne yapacağını bilemiyor.’’ dedi.

‘ANTALYA BÖLGESİ İÇİN BÖYLE BİR UYGULAMA YOK’

Yılbaşı için tur paketi satın alanlar ya da otel rezervasyonu yaptıranlar ise büyük bir karmaşa yaşıyor. Kimisi yılbaşında uygulanacak dört günlük sokağa çıkma yasağının kendileri için geçerli olmayacağına, yasağın kaldırılacağına inanırken kimisi şimdiden rezervasyonlarını iptal etmeye başladı. Mağdur olan kayakçılardan birisi de tepkisini şöyle ifade etti: “Önce rezervasyonları yapıp paraları indirdiler, şimdi de insanları otelde esir edecekler. Böyle bir karar yılbaşına üç gün kala alınmaz. Aralık başındaki pandemi tedbirlerine bu yasakları da ekleselerdi, en azından rezervasyon yapılmazdı. Kaldı ki Antalya bölgesi için böyle bir uygulama yok, çok üzgün ve çok şaşkınız. Şimdi ben rezervasyon değişikliği için ekstra ücretler ödemek zorundayım. Hakkımı helal etmiyorum.”

Öte yandan dün Twitter’da #KışTurizmimeDokunma hasthag’iyle kampanya başlatıldı.

CHP'Lİ ORHAN: KAYSERİ'YE BU HAFTA 11 UÇAK İNECEKTİ

CHP’li YDK üyesi Gonca Yelde Orhan da duruma tepki gösterdi. Orhan; ‘‘Pandemi süreci bu ülkede hiçbir zaman doğru yönetilemedi. Bu süreçte esnaflar, kafeler, restoranlar, oteller derken şimdide kayak merkezlerine vurdu pandemi. Evet, kontrol altına almak istemenizi anlarız ama bunu günlük ani kararlarla yapamazsınız. Kayseri 'ye inecek bu hafta 11 uçak varken ani kararla hem ülkemizi hem de şehrimizi kara reklama maruz bırakamazsınız. İşletmeler personel aldı, alışveriş yaptı kim bunun hesabını verecek?"

İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Grup Başkan Vekili Kazım Yücel ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; ‘‘Erciyes’te oteller açık, pistler kapalı. Turistler otelden Erciyes dağını izliyorlar.’’ dedi.

Etiketler kayak erciyes pandemi