Kavalın caz hali: KAPİKO’nun yeni albümü ‘Nova’ yayınlandı

Kavalın piyano ve kontrbas ile buluşmasıyla 2012'de kurulan etno-caz grubu KAPİKO'nun yeni albümü 'Nova' yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anadolu ve Balkan coğrafyasının önemli enstrümanı kaval etrafında şekillenen bir etno-caz ve füzyon grubu olan KAPİKO, yeni albümü ‘Nova’yı yayınladı. Asını kaval, piyano ve kontrbas enstrümanlarından alan grubun ilk albümü ‘On Bierli’, 2013 yılında müzikseverlerle buluşmuştu. Dünyanın farklı kültürlerinden eserleri, kendi deyimleriyle “minimalist ve akustik bir sound anlayışıyla” dinleyiciye sunan grup, ilk albümlerinin ardından dünyanın farklı ülkelerinde müzik festivallerine ve sahnelere konuk oldu.

Kaval sanatçısı Batuhan Aydın’ın geleneksel kaval çalma tarzlarını modern armonilerle buluşturduğu üslubu etrafında şekillenen KAPİKO grubunun yeni albümü ‘Nova’a, sekiz eser bulunuyor. Enstrümantal eserlerin yanı sıra bu albümde KAPİKO’ya vokalde eşlik eden sanatçılar da yer alıyor. Gomidas Vartabed’in klasik eseri ‘Gakavik’in alışılmışın dışında kaydedilen pop-caz versiyonu, Celal Güzelses’in sesiyle hafızalara kazınan bir Anadolu türküsü ‘Hele Yar’ın hard bop düzenlemesinin yanı sıra Roland Kirk, Jaco Pastorius gibi füzyon müziğine yön vermiş efsane isimlerin ‘Serenade to a Cuckoo’ ve ‘Reza’ eserlerine getirilen taze yorum, albümün önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Bunların dışında 17. yüzyıl şairi Kul Nesîmî tarafından kaleme alınan ‘Haydar Haydar’ eserinin, Alain Blesing tarafından düzenlenen ve ilk defa 1989 yılında yayımlanan caz aranjmanı, ‘Nova’ albümünde doğaçlama bölümlerinin eklenmesiyle birlikte yeniden hayat buluyor.

Albümün miksleri, daha önce Michael Jackson, Phil Collins, Gregory Porter gibi isimlerle de çalışmış Hollandalı mühendis Paul Pouwer tarafından Amsterdam’da bulunan Power Sound Stüdyoları’nda yapıldı. Masterlar ise yine daha önce İbrahim Maalouf, Fazıl Say, Stewart Copeland gibi isimlerle çalışmış Amerikalı mühendis Pieter Snapper tarafından İstanbul’da bulunan Babajim Stüdyoları’nda yapıldı.

Albümde kavalda Batuhan Aydın, tuşlu çalgılarda Nikolaus Grill ve basta Neyzen Özsarı’dan oluşan KAPİKO grubuna farklı sanatçılar eşlik ediyor. Gitarlarda Ozan Erkan, vurmalı çalgılarda Alikaan Uysal, davulda Riccardo Marenghi, trompette Şenova Ülker, saksafonda Tamer Temel, trombonda Burak Dursun, vokallerde ise Ezgi İrem Mutlu, Gabriela Partofsky, Merve Akyıldız ve Yasin Türk albüme katkı sunan sanatçılar. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)