Kavala'nın başvurusunu reddeden AYM, Gezi Parkı davasında tutuklanan Aksakoğlu için hak ihlali kararı verdi

İş insanı Osman Kavala'nın tutuklu yargılanmasına dair başvuruyu reddeden Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada Yiğit Aksakoğlu'nun tutuklu yargılanmasını hak ihlali saydı. Mahkeme, Aksakoğlu'na tazminat ödenmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada 7 ay tutuklu kaldıktan sonra beraat eden Yiğit Aksakoğlu'nun tutuklanmasının hak ihlali olduğuna karar verdi. Aynı davada beraat eden ve farklı bir suçtan tutuklanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın başvurusunu geçen hafta reddeden AYM, Aksakoğlu'na ise tazminat ödenmesine hükmetti.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre AYM, Gezi Parkı eylemleri davasında 7 ay tutuklu olarak yargılandıktan sonra tahliye edilen ve beraatine karar verilne Yiğit Aksakoğlu'nun başvurusunu karara bağladı.

Mahkeme, Aksakoğlu'nun tutuklanması nedeniyle hak ihlaline uğradığına karar verdi. Kararda, Gezi Parkı eylemleri sırasında çok sayıda toplantı ve gösteri yürüyüşünün düzenlendiği, bunların bir kısmının barışçıl nitelik taşıdığı anımsatıldı.

'ŞİDDET EYLEMLERİYLE İLGİLİ SORU SORULMADI'

"Şiddet içermeyen barışçıl eylemlerin yapılmasının ve organize edilmesinin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı kapsamında korunduğu yadsınamaz bir gerçekliktir" denilen kararda, barışçıl eylemler düzenlenmesi, organize edilmesi ve bunlara katılmanın suçlama konusu olamayacağı belirtildi.

Kararda, Aksakoğlu'na sorgusunda, Gezi Parkı protestolarında meydana gelen şiddet eylemlerine olası iştirakiyle ilgili herhangi bir soru yöneltilmediği hatta başvurucunun katıldığına ilişkin bir tespitin dahi bulunmadığı vurgulandı.

'ŞİDDET EYLEMLERİNİ AZMETTİRDİĞİNE DELİL BULUNMADI'

Kararda, özellikle de ilk tutuklama ve tutuklamanın uzatılması kararlarında veya iddianamede; başvurucunun güç veya şiddet kullandığı, söz konusu şiddet eylemlerine azmettirdiği veya bu eylemleri yönettiği ya da böylesi suç oluşturan davranışları desteklediği konusunda delil bulunmadığı ifade edildi.

Kararda, “Soruşturma mercileri Gezi olaylarının yatışmasından hemen sonra başvurucu yönünden şiddet içermeyen bazı etkinliklerin yaygınlaşmasını sağlamaya yönelik girişimlerini gösteren olgulara erişmişlerse de bunların Hükûmeti devirmeye yönelik bir girişimin parçası olarak yapıldığını ortaya koyan olguları gösterememişlerdir” ifadelerine yer verildi.