Kathimerini: Yunanistan, Ege'deki karasularını 12 mile çıkaracaktı

Kathimerini gazetesi, 2018 yılında eski dışişleri bakanı Nikos Kotzias'ın, Yunanistan'ın karasularını tek taraflı olarak 12 mile çıkarmak için harekete geçtiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın eski dışişleri bakanı Nikos Kotzias'ın, 2018 yılında ülkesinin karasularını tek taraflı olarak 12 mile çıkarmak için düzenlemeler yaptığı belirtildi. Yunanistan basınına göre, Kotzias'ın söz konusu planı dönemin cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un vetosuna takıldı.

Kathimerini gazetesinde yer alan ilgili habere göre, 2018'in sonlarına doğru Kuzey Makedonya ile varılan isim anlaşması nedeniyle hükûmet ile olan ilişkileri kopma noktasına gelen eski dışişleri akanı Nikos Kotzias, görevden ayrılmadan evvel Türkiye-Yunanistam ilişkilerinde yeni bir fırtınanın kopmasına neden olacak bir girişime kalkıştı. Kotzias, Girit'i merkezine aldığı bir planla Yunanistan'ın Ege'deki etkinlik alanını genişletmeye çalıştı. 

DIŞİŞLERİ İLE SAVUNMA BAKANLARI KARŞI KARŞIYA

Kotzias'ı Syriza hükümetinden istifa noktasına getiren gelişmeler, Kuzey Makedonya ile varılan Prespes Anlaşması ile başladı. Syzira-Bağımsız Helenler koalisyon hükümetinin küçük ortağı bu anlaşmaya karşı çıktı.

Bağımsız Helenler lideri ve Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos, 2018 yılında Prespes Anlaşması'nın mimarlarından olan Kotzias'a sert sözlerle yüklenmeye başladı. Kathimerini'nin aktardığına göre Kammenos, Kotzias'a gönderdiği mesajlarda "Seni herkesin içinde küçük düşüreceğim" ve "Kendini topla çünkü seni bitireceğim" ifadelerine yer verdi. Bu ifadeler daha sonra Kotzias'ın 18 Şubat 2019 tarihinde Yüksek Mahkeme Savcılığı'na Kammenos aleyhine yaptığı şikayetin temelini oluşturdu.

Öfkeli mesajlarla hızını alamayan Kammenos, 9 Ekim 2018 tarihinde Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Wes Mitchell'e Prespes Anlaşması'nın "Kuzey Makedonya tarafından onaylanmayacağını" ve Yunanistan'ın bölgedeki ülkelerle birlikte "alternatif bir plana" katılabileceğini belirtti. Kammenos, Balkanlar'daki Rus nüfuzunu durdurmaya uygun bir savunma işbirliği anlaşması önerdi.

ATİNA'DA SİYASİ FIRTINA

Washington dönüşü, 15 Ekim 2018 tarihinde Kammenos, Atina'da gerçekleştirilen kabine toplantısında Dışişleri Bakanı ile bir kez daha karşı karşıya geldi. Dönemin başbakanı Aleksis Çipras ile yenilen öğlen yemeği sonrasında, kabine toplantısında Kammenos, Prespes Anlaşması'nı yeniden sert sözlerle eleştirdi.

Kotzias, eleştirilere "Kendi siyasi emellerinize hizmet etmek için hükümetin ve ülkenin zararına dış politika yürütmeye çalışıyorsunuz" yorumuyla karşılık verdi. Kotzias ile Kammenos'u yatıştırmaya çalışan Çipras ise ellerini havaya kaldırıp tavana bakarak "Bu ikisinden ne çekiyorum ben!" serzenişinde bulundu. Kotzias, başbakanın serzenişine "Bu ikisinden mi? Hayır, ikisinden değil. (Kammenos'u göstererek). İstifa ediyorum!" diyerek yanıt vererek Ege özelindeki planını uygulama safhasına geçti.

KOTZIAS'IN EGE PLANI

Kathimerini'nin aktardığına göre, kabine toplantısı sonrasında Kotzias, istifası hakkında dönemin cumhurbaşkanı Pavlopoulos'u bilgilendirdi. Bu bilgilendirme sonrasında Kotzias, Pavlopoulos'a karasularının 12 mile çıkarılmasına ilişkin hazırladığı cumhurbaşkanlığı kararnamelerini göndermek için düğmeye bastı.

"Gizli" olarak işaretlenen belgelerin dışişlerinden cumhurbaşkanlığına geleceği bilgisine sahip olan Pavlopoulos, derhal belgelerin alınmaması talimatını verd,. Bu şekilde, kararnamelerin bulunduğu zarf cumhurbaşkanlığı girişine ulaştı ama cumhurbaşkanlığında görevli bir tümgeneral tarafından teslim alınmadı, Dışişleri Bakanlığı'na iade edildi.

Bunun ardından, 18 Ekim günü dönemin başbakanı Çipras, Kotzias'ın yerine dışişleri bakanı olarak yemin eder ve göreve başladı. Çipras'ın yemin töreni esnasında, Kotzias tartışmalı cumhurbaşkanlığı kararnamelerine açıklık getirdi.

Kathimerini'nin haberinde, şu ifadeler kullanıldı: "Bu (kararnameler), kendisinin iki yakın çalışma arkadaşıyla birlikte uzun süre bizzat yaptığı bir çalışmanın ürünüydü. (Plana göre) Kıyı şeridi, kıyı şeridinden veya dış taban çizgisinden (bir koyun iki ucunu birleştiren düz çizgi) ölçülebilir. Koyları kapatırsınız, oradan 12 mil ölçersiniz ve 2-3 mil kazanırsınız. Koyları kapattığınızda ve karasularını tanımladığınızda, BM'de bildiri yayınlarsınız. Ve bir yıl boyunca itiraz edilmezse, o zaman (yeni karar) yürürlükte kalır. İtiraz edilirse, müzakereler başlar. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ülkenin 'katı egemenlik' alanını 6 milden 12 mile çıkarıyordu. İlk cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Antikythera'ya uzatma içindi. İkincisi, Antikythera'dan Girit'e".

Kotzias'a göre, karasularının Girit'e genişletilmesi Türkiye'yi müzakere masasına getirecek ve bu şekilde kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge konuları aşamalı olarak ele alınacaktı. Planın başarılı olması durumunda, TBMM'nin 1995 yılında kabul ettiği casus belli kararı "zayıflatacak" ve 2019 Türkiye-Libya Mutabakatı engellenecekti.