Katar, Alman büyükelçisine nota verdi

Katar, Alman büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı ve protesto notası verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Katar, cuma akşamüstü saatlerinde Alman büyükelçisi Dr. Claudius Fischbach’ı Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Yapılan açıklamada, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in Katar’ın 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmasına dair perşembe günü ARD’ye yapmış olduğu değerlendirmeler konusunda Katar’ın protestosunun iletildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca “Katar devleti ile Almanya arasında birçok alandaki yakın ilişkiler ışığında diplomatik teamüllere ve sözleşmelere aykırı” bulduğu bu tespitlere dair Almanya’dan bir açıklama talep etti.

'BÖLGENİN MEDENİYETİ SERGİLENECEK'

Büyükelçiye verilen protesto notasında, Katar’ın, bölgenin medeniyeti ve mirasını tüm dünyaya sergileyecek şekilde en iyi dünya kupası organizasyonu yapmaya kararlı olduğu vurgulandı.

Katar kısa süre önce dünyanın en büyük spor müzelerinden birinde "Futbol Dünyası" isimli özel bir sergi açılışı yaptı. Başkent Doha sokakları ise halka açık heykellerle donatılmış durumda.

Önümüzdeki hafta Doha’ya resmi ziyaret yapması beklenen Alman bakan, ARD’ye verdiği röportajda, Katar’ın insan hakları sicilini eleştirmiş, Katar’ın önümüzdeki ay Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmasının Almanya açısından oldukça “alengirli” olduğunu söylemişti.

Alman bakan Faeser, ayrıca, “Uyulması gereken kriterler var ve turnuvaların bu tür devletlere verilmemesi daha iyi olurdu. İnsan hakları her yerde her zaman geçerlidir ve şimdi tüm dünya da buna bilhassa dikkat ediyor” dedi.

Alman büyükelçiye iletilen protesto metninde, Katar’ın iş kanunu ve uygulamalar alanında son dönemde yaptığı reformların önde gelen insan hakları grupları ve BM’ye bağlı kuruluşlar tarafından övgüyle karşılandığına dair değerlendirmelere de yer verildi.

Metinde, Katar’ın bir süredir kendisine karşı benzeri daha önce görülmemiş şekilde yürütülen aleyhte kampanyalara ve uygulanan çifte standartlara aldırış etmediği belirtilirken, “Katar, halihazırda, Dünya Kupası sırasında karşılıklı saygı çerçevesinde dünya ulusları arasında karşılıklı anlayışın teşviki ve medeni bir iletişimin merkezi olmaya hazırlanıyor” ifadeleri kullanıldı.

AVUSTRALYA VE DANİMARKA'DAN DA ELEŞTİRİ VAR

Perşembe günü Avustralya da Katar’ın insan hakları sicilini eleştiren bir video yayımlamıştı. Milli takımdan 16 futbolcunun yer aldığı videoda Katar’da göçmen işçilere ve LGBTQ+ bireylere yönelik hak ihlallerine vurgu yapılmıştı.

Benzer eleştiriler daha önce Danimarka’dan da gelmiş, insan hakları kaygıları konusunda FIFA’ya “ek baskı” yapacakları bildirilmişti. İnsan hakları örgütleri de, Katar’da Dünya Kupası inşaat projelerinde ölen göçmen işçiler ve yabancı işçilere yapılan muameleye dair eleştirilerde bulunuyor.

ALMANYA-KATAR İLİŞKİLERİ

Almanya ve Katar arasında mayıs ayında kurulan enerji ortaklığı çerçevesinde Almanya’nın Katar’dan hidrojen ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etmesinin önü açılmıştı.

Eylül ayında Körfez turu kapsamında Doha’ya ziyarette bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile görüşerek ekonomi, yatırım, enerji, spor ve kültür alanında stratejik ilişkileri geliştirme yolları ele alınmıştı.

2022 Dünya Kupası, 20 Kasım günü Türkiye saati ile 19.00’da ev sahibi Katar’ın Ekvator ile oynayacağı maç ile başlayacak; aynı zamanda Katar Ulusal Günü olan 18 Aralık’taki final maçı ile sona erecek.