Katalonya'da ayrılıkçıların oyu ilk kez yüzde 50'yi geçti

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde bölgesel parlamento için düzenlenen seçimlerde sandıktan çarpıcı sonuçlar çıktı. Bölgede ayrılıkçı partilerin toplam oy oranı ilk kez yüzde 50'yi geçti ama en çok oyu, Sosyalist Parti'nin yerel kolu PSC aldı. Bir yandan da, faşist Vox Katalan parlamentosunda ilk kez koltuk sahibi oldu.

Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) liderlerinden Pere Aragones ve Oriol Junqueras.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinde düzenlenen yerel parlamento seçimlerinde sandıktan bir dizi ilk çıktı. Ayrılıkçı partilerin toplam oy oranı ilk kez yüzde 50'yi geçerken, Sosyalist Parti'nin yerel kolu PSC Katalonya'da ilk kez seçimleri kazandı. Bununla birlikte, faşist Vox partisi de 135 sandalyeli Katalan parlamentosunda ilk kez koltuk kazandı.

Korona virüsü pandemisi nedeniyle katılım oranının yüzde 53'te kaldığı seçimlerde gözler, ayrılıkçı partilerin oy oranındaydı. Seçim komisyonundan yapılan açıklamaya göre, bölgedeki iki ayrılıkçı partinin toplam oy oranı tarihte ilk kez yüzde 50'nin üzerine çıktı. Buna göre, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) yüzde 21 oranında oyla koltuk sayısını bir artırarak 33 milletvekili çıkardı. Diğer ayrılıkçı partilerden merkez sağcı Katalonya için Birlik (Junts) 32, solcu Halk Birliği Adaylığı (CUP) ise dokuz milletvekili kazandı.

MADRİD VE AB'YE REFERANDUM ÇAĞRISI

ERC liderlerinden Pere Aragonès, seçim sonuçlarının netleşmesinden sonra yaptığı açıklamada hem Madrid'deki merkezi hükümete hem de Avrupa Birliği'nde bağımsızlık için müzakere çağrısında bulundu. "Bağımsızlık yanlısı partilerin ilk kez yüzde 50 oranını geçmesiyle ülkede yeni bir dönem başlıyor" diyen Aragonès, "Katalan halkı sesini yükseltti, kendi kaderini tayin için bir referandumu müzakere etmenin vakti geldi" ifadelerini kullandı. 

'KATILIM ORANI UZLAŞMA MESAJINA İŞARET'

Bununla birlikte uzmanlar, Katalonya Sosyalist Partisi'nin (PSC) oyların yüzde 23'ünü toplayarak sandıktan birinci çıktığına dikkat çekerek, seçmenin ayrılıktan çok uzlaşma mesajı verdiği yorumu yapıyor. Katılım oranının 2017'de kısa süreli bağımsızlık ilanına giden seçimlerde yüzde 79'a çıktığı ancak bu kez yüzde 53'te kaldığına dikkat çekiliyor; sandığa gidenlerin çoğunun ayrılıkçı partilerin seçmeni olduğu belirtiliyor. PSC bu oy oranıyla, ERC ile eşit sayıda (33) milletvekili çıkarmış oldu.

SOSYALİSTLER DE HÜKÜMET KURMAYI DENEYECEK

PSC'nin lideri olan eski sağlık bakanı Salvador Illa ise bu sonuçların ardından yaptığı açıklamada, Katalonya'da 'yıllar süren ayrılıkçılığın ardından artık uzlaşma için bir çağrı yapıldığını' savundu. Illa, bölgesel parlamentoda çoğunluk hükümeti kurmaya çalışacağını söyledi. Ancak sosyalistlerin sandıktan birinci çıkmalarına rağmen koalisyon görüşmelerinde hükümet kurmasının zor olduğu belirtiliyor; bölgesel hükümeti, yüzde 50'nin üzerinde oy alan ayrılıkçıların kurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

FAŞİST VOX, ANA AKIM MUHAFAZAKÂRLARI GEÇTİ

Öte yandan, faşist ve göçmen karşıtı Vox da bu seçimlerde Katalonya'da yerel parlamentoya ilk kez girdi. Vox, yakın zamana dek ülkenin ana akım muhafazakâr partisi olan Halk Partisi ile merkez sağcı Ciudadanos'u geçerek, yerel parlamentoda 11 koltuk kazandı. (DIŞ HABERLER)