Katalan lider Aragonès, Pegasus casus yazılımıyla gözetlenmiş

İspanya hükümeti, özerk bölge Katalonya'nın başkanı Pere Aragonès ve bağımsızlık yanlısı onlarca insanın telefonunu casus yazılım Pegasus ile gözetlemekle suçlanıyor.

Katalonya bölgesinin başkanı Pere Aragonès
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'nın başkanı Pere Aragonès, kendi ve Katalan bağımsızlık yanlısı onlarca kişinin telefonunda devletler tarafından kullanılan casus yazılımlar bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından İspanyol hükümetini vatandaşlarını gözetlemekle suçladı.

Citizen Lab dijital haklar grubu, Avrupa Parlamentosu'nun birkaç üyesi, politikacılar, avukatlar ve aktivistler de dahil olmak üzere Katalan bağımsızlıkçı hareketiyle bağlantılı 60'tan fazla kişinin İsrail'in NSO Grubu tarafından yapılan "Pegasus" casus yazılımıyla hedef alındığını tespit etti.

Katalan lider Pere Aragonès, Twitter hesabından "Bu utanç verici ve rezalet bir durum. Temel haklara ve demokrasiye son derece ciddi bir saldırı” dedi. Aragones, yazılımın kullanımını "kırmızı çizgiyi" aşmak olarak nitelendirerek İspanyol hükümetinden açıklama talep etti. İspanya hükümeti şu aşamada yorum yapmayı reddetti.

Reuters'ın haberine göre, Citizen Lab, Katalonya'nın İspanya'yı son yıllardaki en kötü siyasi krizine sürükleyen ve başarısızlıkla sonuçlanan bağımsızlık girişiminin ardından, casus yazılım girişiminin neredeyse tamamının 2017 ve 2020 yılları arasında gerçekleştiğini duyurdu. Toronto merkezli Citizen Lab, casusluk operasyonlarını kesin olarak kimin yaptığını belirleyemediklerini, ancak ikinci derece kanıtlar İspanyol yetkililerle bir bağlantı olduğunu gösterdiğini aktardı.

SORUŞTURMA 2020'DE BAŞLADI

Citizen Lab, WhatsApp ile çalışan bazı araştırmacıların, Katalonya meclis başkanı Roger Torrent de dahil olmak üzere birçok Katalan milletvekilini telefonlarına izinsiz girildiği konusunda uyarmasının ardından konuyu 2020'de soruşturmaya başladı. O zaman, İçişleri Bakanı Fernando Marlaska, İspanyol hükümetinin veya istihbarat servislerinin konuyla ilgili herhangi bir ilgisi olduğunu yalanladı. El Pais gazetesi daha sonra İspanya'nın CNI istihbarat teşkilatının yazılıma erişimi olduğunu haberleştirmişti.

Avrupa Birliği'nin veri koruma gözlemcisi, müşteri hükümetler tarafından hak aktivistleri, gazeteciler ve politikacılar hakkında casusluk yapmak için kötüye kullanıldığı iddiaları üzerine Pegasus'un yasaklanması çağrısında bulundu. Geçen hafta, casus yazılımla birkaç üst düzey AB yetkilisinin hedef alındığını ortaya çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)