Kaş Belediyesi, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde arazi satacak

Kaş Belediyesi, üç farklı koruma statüsü olan Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde 8 dönümlük araziyi, 22 Kasım’da pazarlık usulü ihalesiyle satışa çıkaracak.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA - Kaş Belediyesi, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan arazileri satışa çıkardı. Kaş Belediye Meclisi’nin 3 Nisan 2023 tarihli toplantısında, Patara'daki dört ayrı parselden oluşan toplam 43 dönüm arazinin satışı kararlaştırılmıştı. AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin kabul oyları ile meclisten geçen karardan sonra 22 Kasım’da bu dört parselden ikisi, toplam 28 milyon 700 bin TL satış bedeliyle ihaleye çıkarılacak.

Resmi kayıtlara göre, 1990 yılında ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilen, 76 ve 80 Ada’da yaklaşık 8 dönüme karşılık gelen araziler, pazarlık usulüyle satılacak.

ANAYASA’YA VE SÖZLEŞMELERE AYKIRI

Patara’nın üç farklı koruma statüsü bulunan özel bir alan olduğunun altını çizen Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, satış kararının hem Anayasa'nın 63. maddesi hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı.

Bölgenin özel koruma statülerinin hiçe sayılıp yapılaşmaya açılmasına karşı mücadele edeceklerini duyuran Akoy, “Likya Uygarlığı'nın başkenti Patara, barındırdığı tarihi, kültürel ve doğal değerler sebebiyle önce arkeolojik ve doğal sit olarak tanımlanmış, daha sonra da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş bir bölge. Patara, Kaş Belediyesi’nin bütçe açıklarını kapatma aracı değil. Buna karşıyız” dedi.

Patara bölgesinde villalar yapılmaya başlandı. 

‘TARİHİN ÜZERİ BETONLA ÖRTÜLDÜ’

Karara itiraz için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran Kaş Çevre ve Kültür Derneği, antik kentin çevresine verilen düşük yoğunluklu yapı izinleriyle, villa inşaatlarının mantar gibi çoğaldığına dikkat çekti. Yapılan açıklamada, “Kazı çalışmaları sırasında nekropol alanı olduğu anlaşılan araziler korunması gerekirken, 2008 yılında düşük yoğunluklu yapı izni verilince Patara Antik Kenti, kooperatiflerin ikinci konut ve villa inşaat alanına dönüşmüştü. 2023'e geldiğimizde 800'ün üzerinde ikinci konut inşaatıyla antik kent alanının içinde tarihin üzeri betonla örtüldü. Şimdi Kaş Belediyesi'nin bu ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ arazilerini satması, bölgede daha fazla yapılaşmayı beraberinde getirecek” denildi.

Patara Sahili’nin aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta caretta kaplumbağalarının önemli yuvalama ve yumurtlama alanlarından biri olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, bölgenin biyoçeşitlilik açısından da çok özellikli bir yer olduğu belirtildi: “Bu alandaki bioçeşitliliğin korunması için Türkiye, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında ‘Akdeniz Özel Koruma Alanları ve Biolojik Çeşitlilik’ başlıklı Barselona Sözleşmesi'ne imza atan 21 Akdeniz ülkesi arasında bulunuyor. Ayrıca deniz kaplumbağalarının korunması için ‘Avrupa Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi'ne de taraf durumunda. Artan yapılaşmanın getirdiği insan faaliyetleri, nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettaların çoğalmasını da olumsuz etkiliyor.”